Алергія… на працю

img

Чинниками бронхіальної астми, що обумовлена професією, є алергени тваринного, рослинного, хімічного походження, а також  лікарські засоби. До алергенів тваринного походження належать натуральний шовк, вовна тварин, волосся, пір’я, бджоли, овочеві мухи та глисти; рослинного – пилок рослин, деревний пил, ефірна олія, льон, тютюн, бавовна, зерновий та мучний пил. Хімічні алергени – синтетичні полімери, барвники, пестициди, формалін, сполуки хрому, нікеля, кобальта, марганцю, платини. 

З алергенами тваринного походження зазвичай мають справу ветеринари, перукарі, працівники легкої та шкіряної промисловості, зоомагазинів. Найбільше контактують з алергенами рослинного походження працівники сільського господарства, борошномельного та кондитерського виробництв, тютюнових фабрик, прядильних комбінатів, косметологи. А з хімічними стикаються люди найрізноманітніших професій. Це і фармакологи, і лікарі, і працівники хімічної та мікробіологічної промисловості.

Професійну бронхіальну астму можуть викликати також речовини з подразнюючою дією, такі як органічні розчинники, гази, пил з вмістом кварцу.
Варіант бронхіальної астми, пов’язаний з «алергією на роботу», як правило, розвивається при тривалому контакті з хімічними алергенами і перші два-три роки перебіг хвороби є легким, так що коли людина міняє роботу і перестає контактувати з алергенами, може настати цілковите одужання.  
Більшість астматиків не раз переносили гострі респіраторні інфекції, бронхіти, пневмонії, тому робота, пов’язана з професійним алергеном, може сприяти виникненню бронхіальної астми змішаної природи. У таких випадках виключення контакту з промисловим алергеном не призводить до припинення нападів задухи. Відзначено, що у людей, які працюють з органічними розчинниками, астма відрізняється більш легким перебігом.
Бронхіальна астма, спричинена пилом, має більш важкий перебіг і нерідко ускладнюється емфіземою легенів і дихальною недостатністю. Крім того, навіть коли людина припиняє дихати пилом, її самопочуття не поліпшується.

Діагноз «професійна бронхіальна астма» може поставити лише лікар-пропатолог, спеціаліст в області професійних захворювань. Для цього йому необхідно вивчити санітарно-гігієнічні умови праці пацієнта, так званий професійний маршрут (всі місця роботи, її тривалість на тій чи іншій дільниці, наявність у пацієнта алергійних реакцій на різні алергени ще до початку захворювання, вивчити особливості перебігу астми. Лікар також аналізує результати лабораторного та інструментального досліджень.

Основою профілактики професійної бронхіальної астми є суворий відбір претендентів на подібну роботу, якщо умови праці передбачають професійну шкідливість. Неприпустимо приймати на роботу людей, які страждають від алергії, хронічних захворювань легенів і верхніх дихальних шляхів, часто хворіють на ГРВІ. Та коли ці умови не дотримуються роботодавцями, людям, які влаштовуються на роботу на підприємства з шкідливими умовами праці, треба свідомо ставитися до свого вибору, до тих негативних перспектив, які можуть загрожувати їхньому здоров’ю. 

МВУ