Раїса Богатирьова: медицина в Україні має розвиватися згідно сучасних наукових вимог, а громадяни України — отримати вільний доступ до якісних медичних послуг

img

Раїса Богатирьова: медицина в Україні має розвиватися згідно сучасних наукових вимог, а громадяни України — отримати вільний доступ до якісних медичних послугПро це сказала Віце-прем’єр-міністр України - Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова під час відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції Асоціації Головних лікарів України, яка проходила у Чернівцях. У своєму вітальному слові Раїса Богатирьова висловила впевненість, що під час конференції принципова і професійна дискусія серед організаторів охорони здоров’я, менеджерів медицини, представників органів влади, громадських організацій медиків і пацієнтів стане каталізатором злагоджених дій у подальшому розвитку і реформуванні системи охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я України зазначила, що у проголошених Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем засадах Нової державної соціальної політики, реформі охорони здоров’я приділено особливу увагу. «Урядом України реалізуються, передбачені в Національному плані дій заходи, які спрямовані на реформу медичного обслуговування, підвищення доступності та якості медичних послуг. Перш за все, здійснюється оптимізація і підвищення ефективності функціонування медичних закладів, вдосконалюються механізми державного фінансування та управління системою охорони здоров’я, модернізується матеріально-технічна база. Водночас ми розуміємо, що для суттєвого покращання ситуації в цій сфері необхідні глибокі, системні зміни», - підкреслила Раїса Богатирьова.

Зокрема, вона висловила сподівання, що дводенна дискусія у Чернівцях буде розгорнута навколо ключових проблем медицини і охорони здоров’я, а саме — ефективної організації первинної, вторинної, екстреної та високоспеціалізованої медичної допомоги, фінансового, ресурсного та кадрового забезпечення галузі, морально-етичних та деонтологічних питань в діяльності медиків та житті суспільства. «Беручи до уваги, що 49 стаття Конституції України гарантує громадянам безоплатну медичну допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, пропоную розглянути питання про те, якого рівня соціальні та медичні стандарти ми можемо забезпечити в сучасній економічній ситуації. Скільки необхідно коштів для досягнення задекларованих стандартів?

Не менш важливим є питання заробітної плати медиків для забезпечення професійної мотивації їх праці», - наголосила Віце-прем’єр-міністр. За її словами, дуже важливо почути думки і про те, якими механізмами не адміністративного, а професійного регулювання медичної діяльності, можливо досягти сучасного рівня професіоналізму і відповідальності в самій медичній діяльності

Раїса Богатирьова виокремила ще одне важливе питання, що заслуговує на увагу учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції Асоціації Головних лікарів України. Це результати і наслідки тих реформ, які здійснюються згідно із Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві». У цьому контексті, на думку Міністра охорони здоров’я, надзвичайно важливо почути про позитивні результати та умови, які були створені на місцях для їх досягнення, а також розглянути й негативний досвід. «Адже, якщо в пілотних регіонах виникли помилки і труднощі у впровадженні реформ, то у нас є можливість не повторити їх в масштабах всієї країни і знайти кращі шляхи вирішення поставлених завдань», - сказала Раїса Богатирьова.

Віце-прем’єр-міністр України - Міністр охорони здоров’я України наголосила, що дискусію в суспільстві і серед медиків необхідно розгорнути таким чином, аби в кінцевому результаті було зрозуміло: як досягти того, щоб медицина в Україні розвивалася згідно сучасних наукових вимог, а громадяни України отримали вільний доступ до якісних медичних послуг. «Пропоную, щоб Резолюція Конференції була подана до Кабінету Міністрів України, аби на підставі сформульованих в ній пропозицій були підготовлені відповідні рішення Уряду та законодавчі ініціативи», - підсумувала Раїса Богатирьова.
Довідково:

Як повідомлялося раніше, 17 травня 2012 року у м. Чернівці розпочала свою роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Ефективність управління та ресурсне забезпечення закладів охорони здоров’я на сучасному етапі розвитку галузі».
Конференція проводиться Міністерством охорони здоров’я спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнська Асоціація Головних Лікарів».

До участі в конференції залучено широке коло фахівців медичної галузі: головні лікарі обласних, міських, районних лікувально-профілактичних закладів, керівники та члени місцевих осередків Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська Асоціація Головних Лікарів», керівники приватних та відомчих закладів охорони здоров’я, головні санітарні лікарі областей України, представники Асоціації медичних сестер, Асоціації фармвиробників.

Прес-служба МОЗ України