Цікаві факти про медицину

img

 

Medvestnik.com с удовольствием предоставляет своим читателям серию интересных фактов о человеческом организме, истории медицинских открытий и самоотверженности научных исследователей.


Перший тест на вагітність з'явився в Стародавньому Єгипті.


Медицина Стародавнього Єгипту була напрочуд добре розвинена. Лікарі вже тоді знали про метод, який використовується для виявлення вагітності на ранніх стадіях. Вони навіть намагалися визначити стать дитини.


Згідно з папірусом, який зберігається в Лабораторії Карлсберга в Данії, для того, щоб з'ясувати, чи була вагітною жінка, необхідно було виконати наступні дії: помістити ячмінні зерна та пшеничні зерна, змішані з піском, в 2 окремі мішки та зволожувати їх сечею жінки щодня. Пророслі зерна вказували на вагітність. Якщо проростав лише ячмінь, що жінка очікує хлопчика; якщо проростало лише зерно пшениці, це була дівчинка. Якщо зерна не проросли, то жінка не була вагітною.


Спочатку морги призначалися для живих людей.


У 16 столітті морг був місцем "експонування обличчя", і ці обличчя були живими. Спочатку морг (в перекладі з давньофранцузької "дивитися на щось, кидати виклик") був сектором у в'язницях, де охоронці вивчали новоприбулих ув'язнених, щоб запам'ятати їхні обличчя. Пізніше цей сектор почали використовувати для зберігання трупів невідомих людей, щоб прохожі могли побачити і опізнати їх.


Ефект плацебо може працювати, навіть якщо пацієнт усвідомлює, що приймає "несправжню" таблетку.


За даними дослідження, проведеного серед людей, що страждають на тривожні розлади в США, самопочуття пацієнтів поліпшується навіть тоді, коли вони знають, що вони не приймають справжні ліки. Вчені прийшли до висновку, що ця річ може бути пояснена вірою пацієнтів у сам метод.


Існує концепція "неіснуючого кольору".


Неможливі або заборонені кольори - це комбінації частот видимого світла, які не можуть бути сприйняті людським оком у звичайних умовах. Річ у тім, що існують 3 типи кольорових рецепторів, які використовуються при сприйнятті кольору, і в силу їх специфіки, людський мозок не здатний сприймати комбінації протилежних кольорів: червоного та зеленого, синього та жовтого.


Проте в деяких особливих умовах людина може бачити неіснуючий колір, і ми маємо картину для вас, яка це доводить. Спробуйте подивитися на хрест посередині зеленого кола протягом 20 секунд, а потім перемістіть очі на той самий хрест у білому квадраті. Ви побачите в ньому світло-рожеве коло.


Найпоширеніший колір людських очей - карий, але насправді у всіх людей блакитні очі.


Лише 17% людей на Землі мають блакитні очі, а карий - найпоширеніший колір очей. У той же час очі більшості дітей мають синюваті відтінки, крім дітей з темною шкірою. Передній шар райдужної оболонки новонародженої дитини не має пігменту, і колір не вважається постійним до 11 років.



У 1980 році була виміряна найбільша температура тіла. В Атланті, штат Вашингтон, у жителя Уіллі Джонса, при надходженні в клініку температура тіла становила 46,5 градусів ! Але, на щастя, все обійшлося добре і через 24 дні він був виписаний.


Норвежець Ян Ревсдал пережив найдовшу зупинку серця у світі. На риболовлі, в грудні місяці, він впав за борт, і температура тіла була всього 24 градуси, серце не витримало і зупинилося на цілих 4 години. Однак після підключення його до апарату кровообігу він пішов на поправку.


Тиску крові в нашому організмі вистачить для того, щоб "вистрілити" нею на відстань рівну 10 метрам.


При пристрасному поцілунку втрачається приблизно 6,4 калорій на хвилину.


При тому ж пристрасному поцілунку Ви обмінюєтеся 278 бактеріями.


До 60-и років більшість людей втрачають близько половини смакових рецепторів.


За все своє життя людина виробляє близько 450 кг. червоних кров'яних тілець.


Найпоширеніше інфекційне захворювання в світі - це зубний карієс.


Частота моргання 2-10 секунд. Очна сітківка за своєю складністю еквівалентна 10 мільярдам комп'ютерних операцій.


Якщо зібрати всі кишкові бактерії, то можна наповнити кавову чашку.


Людська нирка складається з більш ніж 1.000.000 мікроскопічних трубочок. Сумарна довжина всіх цих трубочок (з 2-ох нирок) досягає 65 км.


Посміхаючись всього двічі в день можна знизити кров'яний тиск.


Першопричиною сліпоти в США є цукровий діабет.


Вага серця у віці 20-40 років в середньому досягає у чоловіків 300 г, у жінок - 270 г


25%-33% людей пчихають тільки в світлий час доби.


Для людської мови необхідно задіяти 72 м'язи.


За все своє життя волосся людини виростає в середньому на 950 км.


Плазма людської крові і морська вода дуже схожі за складом, стверджують біохіміки.


Жіноче серце б'ється частіше чоловічого.


Короткострокова пам'ять одночасно може обробляти близько 5-9 завдань або цифр. Це одне з пояснень, чому ми можемо запам'ятати номери телефонів.


Неодружені люди в 7 разів більше схильні до психічних розладів, ніж одружені.


Жінки моргають приблизно в 2 рази частіше, ніж чоловіки.


Тільки люди і собаки можуть хворіти простатитом.


Запиваючи їжу, ми скорочуємо кількість кислоти в ротовій порожнині на 61%.


Причиною карієсу є тривалий вплив кислот (ротової порожнини) на зубні тканини.


Чхнути з відкритими очима неможливо.


Нігті на пальцях руки ростуть приблизно в 4 рази швидше, ніж на ногах.


Мозок людини важить близько 2% від загальної маси тіла. Однак Він (мозок) - справжній ненажера, тому що використовує 20% всього кисню організму, значну кількість глюкози, а також 20% всіх калорій.


У США щорічно витрачається 500 мільйонів доларів на ліки від алергії.


Білі бороди ростуть швидше темних.


Сумарна відстань, яку долає кров в організмі за добу, становить 97.000 км.


Загальна поверхня легенів приблизно 100 квадратних метрів.


Шкіра - найбільший орган нашого організму.


Доторкання до шкіри породжує електричний імпульс від шкіри і до спинного мозку зі швидкістю 170 м / сек.


Палець людини за все життя згинається близько 25 мільйонів разів.


Найтвердіша субстанція нашого організму - зубна емаль.


Людина може прожити без їжі 30-40 днів, без води - 3-5 діб, без повітря 3-6 хвилин.


Вуглекислого газу в повітрі, що видихається людиною, в 100 разів більше, ніж в атмосфері.


За все своє життя людина виробляє слини, якої вистачить, щоб наповнити 2 великих басейни.


Найсильніший м'яз в людському організмі - язик.


Людське тіло складається з 10 трильйонів клітин.


Найважчий внутрішній орган - печінка (приблизно 1,5 кг).


Вуха ростуть все життя (точніше мочки вух).


Людське око здатне розрізняти 10 000 000 колірних відтінків.


Люди з блакитними очима більш чутливі до болю, ніж всі інші.


Засмагати на сонці безпечніше, ніж в солярії.


Печінка найбільш ефективно розкладає алкоголь між 18 і 20 год.


Шлунковий сік здатний розчиняти монети, якщо вони зроблені зі звичайного металу.


«Батько медицини» Гіппократ вважав, що джерела всіх хвороб криються в жирі людини, тому призначав всім своїм пацієнтам лікувальне голодування.


Німецький хірург Вернер Форсман в 1929 році ввів собі катетер через ліктьову вену в праве передсердя. Звичайно, без наркозу. Згодом він неодноразово перевіряв на собі всі мислимі способи катетеризації. У 1956 році за свої дослідження Форсман був удостоєний Нобелівської премії.


Швейцарський лікар Жак Понто займався розробкою протизміїної сироватки. Щоб перевірити її «в польових умовах», він в 1933 році дозволив гадюці вкусити його три рази поспіль. Найцікавіше, що Понто вижив і зумів-таки створити сироватку.


Знаменитий австрійський психолог і психіатр Зігмунд Фрейд — це справжнє джерело цікавих фактів. Наприклад, він чомусь страшенно боявся числа 62, живої музики і прямих поглядів в очі. А ще він був завзятим кокаїнщиком, підсадив на цей наркотик багатьох своїх друзів (Фрейд щиро помилявся, вважаючи кокаїн відмінним знеболюючим і ліками від морфінової залежності).


У XIX столітті багато жінок вмирали від пологової гарячки. Австрійський лікар Ігнатій Земмельвайс запропонував акушерам, які приймають пологи, здійснювати просту дію, здатну зменшити ризик виникнення цієї хвороби у пацієнток. Ця дія представляла собою … звичайне миття рук! Смертність від пологової гарячки тут же знизилася з 30 до 2%. Незважаючи на дієвість методів Земмельвайса, його оголосили псевдовченим і заборонили займатися лікарською діяльністю в Австрії. І хоча ідеї простого австрійського лікаря були визнані правильними тільки після його смерті, Земмельвайс вважається творцем акушерської гігієни, завдяки якій було врятовано багато життів.


Радянський лікар Федір Тализін займався дослідженням паразитичних черв’яків. Щоб дізнатися, як глисти розвиваються в людському організмі, він проковтнув дві личинки бичачого ціп’яка, які через кілька місяців перетворилися в двох черв’яків загальною довжиною 9,8 метра. Завдяки дослідженням Тализіна вдалося виробити ефективні методи лікування різних гельмінтозів.


Лікаря Алена Бомбара з Франції зацікавило питання, чому більшість людей, які зазнали корабельної аварії, гинуть в перші три дні свого «автономного плавання», хоча без їжі людина може прожити близько 30 днів, а без води — близько 4. Тому в 1952 році Бомбар пройшов на ризикований експеримент: 65-ти денна подорож по Атлантичному океану на гумовому човні без запасів води і їжі. Цікаво, що і їжею, і джерелом прісної води йому служила спіймана риба. Ален Бомбар довів, що можна вижити навіть в найнесприятливіших умовах, якщо не впадати в паніку.


З самовідданістю французьких лікарів, нехай вона часом і межує з безумством, пов’язаний ще один цікавий факт: Ніколаус Міновіці з Франції цікавився питаннями асфіксії — удушення. Щоб описати цей стан, він особисто ліз в мотузяну петлю і просив помічників відзначати стадії удушення за допомогою секундоміра.


Щоб довести, що бактерії H. pylori можуть викликати виразку шлунку, Баррі Дж. Маршалл випив культуру H. pylori. У нього розвинулась виразкова хвороба, яку лікар успішно вилікував за допомогою антибіотиків, за що отримав Нобелівську премію у 2005 році.


До 17-річого віку Ібн Сіна (Авіценна) вже вважався найкращим лікарем свого часу, тож коли емір Бухари захворів, лікувати його покликали саме Авіценну. Ібн Сіна зміг повернути здоров’я своєму пацієнтові, а той запропонував йому будь-яку винагороду на вибір. Авіценна попросив у еміра … пропуск до придворної бібліотеки.


У 1996 році група хірургів під керівництвом Стівена Полларда з Сент-Джеймського університетського госпіталю здійснила трансплантацію печінки 47-річній Лінде Пірсон без переливання крові. Під час таких операцій потрібно до 3 л крові, але через релігійні переконання пацієнтка відмовилася прийняти чужу кров. Хірурги проводили операцію повільно, роблячи маленькі розрізи, щоб мінімізувати крововтрату. Пірсон готували до операції щоденними ін’єкціями еритропоетину, який дозволив їй успішно перенести хірургічне втручання.


Лікар Леонід Рогозов у 1961 році перебував в експедиції на Північному полюсі. Коли у нього розвинувся апендицит, виявилось, що Рогозов був єдиним медиком на станції. Тому апендектомію 27-річний лікар собі провів самостійно. Інструменти, якими користувався Рогозов під час операції, досі зберігаються в музеї Арктики.

 

Джеймс Баррі, генеральний інспектор британської армії протягом 50 років будував дуже успішну кар'єру в хірургії у той час, коли жінок не поважали у сфері медицини. У ході розтину після смерті Баррі виявилось, що це насправді жінка. Майже всю свою медичну практику Баррі служила на острові Мальта, у Південній Африці, на Ямайці, Тринідаді, острові Св.Олени, Маврикії та в Канаді, рятуючи багато життів.


Шотландський військово-морський лікар Джеймс Лінд придумав, як «лікувати» цингу лимонами та апельсинами (у часи Лінда причини цинги ще не були відомі). Він опублікував результати своїх досліджень, але британський військово-морський флот продовжував доставляти морякам менш ефективний сік лайма. Тому цинга продовжувала бути головною причиною смерті моряків.


Доктор Деніс Мюквеге – гінеколог із Конго, який спеціалізується на жінках-жертвах надзвичайного сексуального насильства. Коли йому і його родині почали погрожувати, лікар разом із сім’єю вимушено покинув країну. Але конголезькі жінки об'єднали сили, щоб допомогти йому повернутися. Зараз доктор Мюквеге працює у Букаву (Конго) та знаходиться під постійним захистом ООН.


В італійського нейрохірурга Клаудіо Вітале стався інфаркт під час операції, яку він проводив. Він не залишив пацієнта, бо розумів, що той помре. Тому лише через півгодини, коли життя пацієнта було в безпеці, лікар попросив допомоги у колег і також був прооперований.


У 1906 р., коли доктор Алоїз Альцгеймер представив свої новаторські дослідження щодо хвороби, яка пізніше отримала назву «хвороба Альцгеймера», аудиторія задала 0 запитань і озвучила 0 коментарів, оскільки вона просто хотіла почути наступну лекцію.


У 1898 році лікарі почали підозрювати, що куріння спричиняє рак легенів, незважаючи на те, що було опубліковано лише 140 випадків рідкісної на той час хвороби.