Спалах поліомієліта у Таджикістані

img

В Таджикистані на 21 квітня 2010 року зареєстровано понад 120 випадків епідемічного паралітичного поліомієліту, у тому 10 випадків – смертельні, повідомляє Всесвітня організація хорони здоров'я. Випадки захворювань реєструються з 26 грудня 2009 року у 20 центральних і південно-західних районах Таджикистану, 108 з них - серед дітей віком до 5 років.

20 квітня 2010 року результати досліджень в референс-лабораторії Європейського регіонального бюро ВООЗ в Інституті поліомієліту і вірусного енцефаліту (Москва, Росія), підтвердили наявність «дикого» поліовіруса 1 (WPV1) в п'яти зразках, одержаних від хворих.

Для підтримки Міністерства охорони здоров'я Республіки Таджикистан 16 квітня 2010 року ВООЗ направила групу експертів. Наразі в країні проводяться протиепідемічні заходи.

Ендемічними з поліомієліту у світі залишається 4 країни (Індія, Пакистан, Афганістан, Нігерія).

Вакцинальна програма щодо поліомієліту забезпечила швидке зниження захворюваності в усьому світі, внаслідок чого багато країн є територіями, вільними від поліомієліту.

Україна з 2002 року є вільною від «дикого» поліовірусу. З 1993 року в Україні не виділявся вірус поліомієліту, а з 1995 року не реєструються випадки захворювання на поліомієліт, викликані "диким" поліовірусом.

ДОВІДКА

Епідемічний паралітичний поліомієліт - гостре інфекційне захворювання, що може викликати спинномозковий параліч, зумовлений ураженням сірої речовини спинного мозку. Збудником є «дикий» вірус поліомієліту. Джерелом інфекції, як правило, є хвора або безсимптомно перехворіла людина. Зараження найчастіше відбувається при попаданні в рот активного вірусу через забруднені руки та їжу. Механічними переносниками вірусу можуть бути мухи. Запобігання захворюванню у побуті базується на класичних заходах особистої гігієни - часте миття рук, зміна білизни, застосування дезінфікуючих засобів для прибирання поверхонь, вживання доброякісної їжі та води з дотриманням правил гігієни та ін. Основні симптоми захворювання та ознаки: гострий початок захворювання (92%), діарея (20%), параліч тільки кінцівок (95%), параліч кінцівок і дихальних шляхів (4%), параліч кінцівок і обличчя (1%), параліч обличчя (1%). Батьки повинні звертати увагу на будь-які зміни у стані здоров'я дітей. Варто перевірити, чи були Ви та Ваші діти щеплені проти поліомієліту. Основним профілактичним заходом є специфічна профілактика. Введення в практику вакцин від поліомієліту забезпечило швидке зниження захворюваності, а на багатьох територіях - повну ліквідацію хвороби.