Керівництво МОЗ України засвідчило представникам Світового Банку свою готовність співпрацювати у напрямку реформування та зміцнення системи охорони здоров'я

img

Керівництво МОЗ України засвідчило представникам Світового Банку свою готовність співпрацювати у напрямку реформування та зміцнення системи охорони здоров'я20 травня 2010 року в центральному апараті Міністерства охорони здоров'я України відбулась зустріч керівництва МОЗ, у особі Міністра охорони здоров'я України Зіновія Митника, першого заступника Міністра Василя Лазоришинця, заступника Міністра Світлани Буніної із представниками Світового Банку та керівником Бюро ВООЗ в Україні Ігорем Поканевичем.

Зустріч традиційно відкрив Зіновій Митник. "Радий вітати вас у стінах нашого Міністерства. Також хочу висловити слова подяки за ту кропітку роботу, яку зробили експерти Світового Банку, готуючись до зустрічі. Мова йде про два технічні звіти, над якими працював СБ. Це серйозна робота не лише психологічна, політична, але й фізична. Ми в свою чергу також опрацювали ці звіти, та внесли зауваження, які на нашу думку стосуються моментів щодо специфіки українського регіону. Ми все виклали на папері, і повинні визначити, що необхідно з нашого боку, а що - з вашого аби зробити корективи до схем та запускати пілотні проекти в роботу", - сказав Зіновій Митник.

Паоло Беллі, координатор сектору людського розвитку регіону Європи та центральної Азії та Юлія Смоляр, спеціаліст з питань соціального захисту, які представляють СБ, зібрались у стінах МОЗ України з метою обговорення питань подальшої співпраці. Сторони також торкнулися питань реформування та зміцнення системи охорони здоров'я та детально зупинилися на визначенні шляхів подальшого співробітництва.

"Україна відстає з точки зору результативності заходів із охорони здоров'я та витрачає не надто багато, але при цьому спостерігається значна неефективність та регіональний дисбаланс", - говорить пан Беллі. 

З точки зору представника Світового Банку, існує кілька конкретних рішень, зокрема: заохочення здорового способу життя, перерозподіл коштів на користь первинної допомоги, скорочення зайвих ліжок та надто великого лікарняного сектору. Таким чином, на думку Беллі, потрібна програма комплексного/стратегічного реформування.

"Міністерство охорони здоров'я зацікавлене у зміцненні партнерства між Урядом України та Світовим Банком, зокрема, у сфері реформування охорони здоров'я", - зазначив перший заступник Міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, подякувавши ще раз СБ за багаторічну співпрацю із МОЗ України та постійну увагу, яку фахівці та співробітники банку приділяють питанням зміцнення громадського здоров'я в Україні.

"Безперечно, ініціатива щодо розбудови широкомасштабного спільного проекту на підтримку реформи охорони здоров'я, а також зміцнення національного потенціалу для її впровадження є надзвичайно актуальною і заслуговує на всіляку підтримку. Ми уважно розглянули запропоновані вами технічні звіти. Ми впевнені, що обидва запропоновані документи створюють добре підґрунтя для розвитку як політичного діалогу про напрямки реформування охорони здоров'я в Україні, так і практичної дискусії про шляхи та засоби впровадження пілотних проектів", - підкреслив Василь Лазоришинець.

В ході зустрічі українська сторона внесла свої зауваження до технічних звітів реформування галузі охорони здоров'я, запропонованих Світовим Банком. В результаті дискусії, обидві сторони дійшли згоди з принципових положень звіту та домовились більш детально їх опрацювати, враховуючи специфіку українського регіону.

"Я бачу, що в нас є повна готовність з обох боків працювати разом. Нам потрібно буквально крок-за-кроком опрацювати кожен документ та кожен папірець до того рівня, коли все це вже можна буде запускати", - наголосив Паоло Беллі.

Зі свого боку, керівник Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич довів до відома присутніх, що всі ті пункти до того, як були запропоновані Міністерству охорони здоров'я, були обговорені також з іншими донорами. "Вони були підтримані. І хочу зазначити, що інші донори також готові підключитися до цього процесу. Серед них і Європейська комісія, і Швейцарська агенція з розвитку. Це, в принципі, достатньо серйозний пул, який дасть нам можливість рухатися вперед", - відмітив Поканевич.

 

Прес-служба МОЗ України