На селекторній нараді регіони поінформували керівництво МОЗ про ситуацію в областях щодо протидії епідемії грипу та ГРВІ в Україні

img

Під головуванням Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича відбулася селекторна нарада, де під час спілкування з представниками управлінь охорони здоров'я на місцях, представниками оперативних штабів, місцевої влади розглянули проблеми з розповсюдженням епідемії грипу, питання забезпечення регіонів ліками та виробами медичного призначення, шляхи вирішення кадрових проблем та якості надання медичної допомоги.

Участь в нараді також взяли перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, заступник міністра Володимир Юрченко, академік АМН України Георгій Розенфельд, голови управлінь та департаментів МОЗ України, керівники вищих медичних закладів України.

На початку засідання В. Лазоришинець надав оперативну інформацію щодо захворюваності по різних регіонах України та відзначив, що статистика захворювань на пневмонію, на жаль, свідчить про її зростання у 2009 р.

Так, якщо в 2008 р кількість хворих за 9 місяців становила 176 тис 172 випадки, то за цей же період 2009 р. кількість хворих на пневмонію зросла до 183 тис. 828.

Особливо збільшилась кількість хворих у жовтні та кількість її важких форм, що викликає стурбованість серед лікарів. Окрему увагу приділено стану здоров'я вагітних, адже на пневмонію захворіло понад 700 жінок. Станом на 6 листопада 2009 р. 7 вагітних перебували на апараті штучної вентиляції легенів, 9 вагітних - померло від важких форм пневмонії.

Учасникам селекторної наради нагадали, що в Україні працює місія ВООЗ, яка надає консультативну допомогу фахівцям профільного міністерства та практикуючим лікарям. Як зазначила директор Департаменту розвитку медичної допомоги Мирослава Жданова, після спільної роботи з міжнародними експертами були вдосконалені та внесені зміни до протоколів надання медичної допомоги хворим. Зокрема, уточнені показання до госпіталізації, більш детально виписані шляхи надання допомоги хворим в стаціонарах. Таким чином, Міністерством охорони здоров'я України внесе відповідні зміни в деякі накази, інші регламентуючі документи, що допоможе практикуючим лікарям в подальшій роботі.

Міністр охорони здоров'я Василь Князевич звернувся до регіонів з зауваженням про несвоєчасність подання статистичної інформації та з вимогою ретельно перевіряти достовірність поданих даних. На сьогодні профільне міністерство опинилося у ролі заручника недобросовісної роботи управлінь охорони здоров'я в окремих областях, адже найбільший шквал критики стосується саме подання статистики щодо кількості захворювань в регіонах.

Крім того, під час спілкування в режимі реального часу В. Князевич заслухав інформацію регіонів щодо стану лабораторних досліджень на місцях, забезпечення регіонів апаратами ШВЛ, препаратом "Таміфлю" та ін. медикаментами, перевірок органами прокуратури медичних закладів, тощо. Він запропонував медикам західних регіонів, які першими прийняли на себе удар розповсюдження вірусу грипу, поділитись досвідом з центральним та східним областям України, які готуються до можливих спалахів грипу та ГРВІ.

 

Прес-служба МОЗ України