Відбулася розширена колегія Санітарно-епідеміологічної служби України

img

Днями у приміщенні "Інституту гігієни та медичної екології ім.О.М.Марзеєва АМН України" за участі Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича відбулася розширена колегія Санітарно-епідеміологічної служби України, присвячена питанням її нормативно-правового забезпечення. Участь в Колегії взяли: Головний державний санітраний лікар України Олександр Біловол, віце-президент Академії медичних наук України Леонід Розенфельд, директор ДУ "Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМН України" Андрій Сердюк, ректор Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Віталій Москаленко, ректор Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика Юрій Вороненко, головні державні санітарні лікарі всіх областей України.

Відкриваючи колегію, Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич зазначив, що сьогодні Україна, як і всі держави світу, опинилася перед загрозою проникнення та розповсюдження вірусу грипу A/H1N1. "Саме на санітарно-епідеміологічну службу нині покладено надзавдання - зробити все залежне, аби унеможливити потрапляння вірусу на територію України, а у разі його виникнення, забезпечити надання якісної медичної допомоги", - підкреслив глава Міністерства.

Враховуючи надзвичайні обставини, Головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол поінформував присутніх головних деравних санітарних лікарів всіх областей України про ситуацію в світі та заходи, які розробив Оперативний штаб МОЗ України.

Разом з тим, Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич жорстко розкритикував керівництво окремих санслужб на місцях за неспроможність чітко та повно відобразити епідситуацію в тому чи іншому регіоні. Він, зокрема, наголосив, що від професіоналізму та якісного виконання завдань МОЗ України сьогодні залежить епідбезпека держави. "Кожен з вас має чітко знати алгоритм дій, дотримуватись його, щодня тримати руку на пульсі того, що відбувається в світі. Оперативний штаб, який створений саме задля запобігання розповсюдження на території України вірусу грипу A/H1N1, буде вчасно вас інформувати та координувати дії", - заявив Василь Князевич. В свою чергу Олександр Біловол відзначив, що в екстрених ситуаціях, якою є нинішня загроза, особливо яскраво простежуються всі недоліки Санслужби, що вже давно потребує реформування. Він наголосив, що найближчим часом ретельна увага буде приділена кадровому питанню.

В обговоренні питання щодо запобігання розповсюдження вірусу грипу A/H1N1 взяв участь академік Леонід Розенфельд. В своїй доповіді він наголосив, що перед загрозою світового масштабу мають бути зняті будь-які формальні перепони, і Міністерство охорони здоровя та Академія медичних наук повинні об'єднати зусилля, науковий потенціал задля подолання епідемії грипу.

Другим питанням порядку денного розширеної колегії став аналіз нормативно-правового поля, в якому нині працює СЕС. Грунтовна доповідь директора "Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМН України" Андрія Сердюка засвідчила, що правове поле, в якому працює санслужба, є вкрай незадовільним. Велика кількість нормативно-правових актів, які діють на території України, є не системними та не завжди якісними. Це спонукає фахівців до їх якнайшвидшої ревізії та вдосконалення. До участі в обговоренні окреслених питань долучилися представники різних областей України.

Прес-служба МОЗ України