Спалах Чуми у Танзанії

img

Спалах Чуми у Танзанії21 грудня поточного року танзанійське видання The Citizen повідомило про погіршення епідемічної ситуації з чуми у районі (district) Mbulu, регіону Manyara в Об’єднаній Республіці Танзанія. За повідомленням видання, 7 осіб було госпіталізовано у шпиталь, спеціально організований для лікування хворих на чуму. Форма захворювання не уточнюється, про випадки смерті не повідомлялось. Джерелом інфекції є гризуни. Влада країни вживає заходів для ліквідації спалаху, проте з настанням сезону дощів ситуація може погіршитись. Офіційних повідомлень та рекомендацій щодо спалаху від Всесвітньої організації охорони здоров’я не надходило.
У Танзанії існують активні природні вогнища чуми, у яких періодично виникають спалахи цього захворювання серед місцевого населення. В Україні останнім часом набувають популярності туристичні тури до Танзанії. Найчастіше тури включають підйом на гору Кіліманджаро або відвідування численних національних парків Танзанії (Серенгеті, Тарангіре та інші).


Особам, які виїжджають до Об’єднаної Республіки Танзанія рекомендується:
-    уникати відвідань уражених територій, не відвідувати місця, у яких багато бродячих тварин та гризунів (бідні райони населених пунктів, сільська місцевість),
-    у жодному разі не контактувати з бродячими тваринами,
-    - при виникненні у місці перебування захворювань на чуму – виконувати усі приписи та призначення працівників місцевих органів охорони здоров’я щодо карантинних, діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів.


Якщо після повернення з Танзанії протягом 6 діб у Вас виникли характерні симптоми (підвищення температури, почервоніння очей та шкіри обличчя, збільшення лімфовузлів, кашель з виділенням кров’яністого мокротиння) Вам необхідно:
-    залишатися вдома (або місці Вашого тимчасового перебування);
-    викликати швидку допомогу, при цьому уточнити, що Ви перебували на уражених чумою територіях протягом останніх 6 діб;
-    вдягти марлеву пов’язку;
-    після прибуття медиків чітко виконувати усі рекомендації щодо карантинних, діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів.
Усі особи, які контактували з хворим, повинні залишатись на місці до прибуття медиків.
Виконання цих рекомендацій дозволить уникнути серйозних епідемічних ускладнень та зберегти здоров’я багатьох людей.

Прес-служба Державної санітарно-епідеміологічної служби
Одеської області