Вчасний діагноз – половина порятунку

img

Врятувати від справжнього лиха шестирічну дівчинку з села Ставрове Красноокнянського району допоміг дитячий медогляд, що проводиться в Одеській області в рамках президентської програми «Діти – майбутнє України». Під час огляду бригада медичних фахівців виявила у дівчинки проблему і відправила маленьку Валюшу до одеських медиків, котрі й встановили точний діагноз — фіброзна дисплазія кістки нижньої щелепи.

В Одесі дівчинці зробили складну операцію. Після операції дитина проходила реабілітацію у відділенні інституту стоматології і нині себе почуває вже добре.
Саме своєчасний огляд та втручання спеціалістів вберегли дитину та її сім`ю від серйозної проблеми. Дівчинці було надано й матеріальну допомогу на оздоровлення.
І це лише один приклад ефективності масованих медоглядів у регіоні.

Своєчасний діагноз допоміг врятувати життя 7-ми дітям, яким зробили операції на серці з приводу виявлених під час огляду патологій. Загалом же допомога хірурга знадобилася 208-ми оглянутим дітям.

Нині в області лікарі оглянули 380 тисяч дітлахів і практично наблизилися до поголовного охоплення. Як повідомляє начальник управління охорони здоров’я Одеської ОДА Михайло Бартко, на лікування до Обласної клінічної лікарні направили більше 15 тис. дітей.

А радник голови ОДА (на час підготовки матеріалу, а нині – заступник голови) Сергій Калінчук зауважив, що наступного року будуть збільшені асигнування на медикаменти і пристосування для поглибленої діагностики захворювань в Одеській обласній дитячій клінічній лікарні.

«Завдяки дитячому медичному огляду дітей врятовані тисячі життів юних мешканців Одеської області», — підкреслює голова громадської ради при Одеській обласній адміністрації Таміла Афанасьєва.

В обласному центрі тим часом нині вже оглянули майже чверть мільйона дітлахів, ще сім тисяч будуть оглянуті до кінця року (див. тут: http://ineboleem.com/bolezni/qans-gaimorit.html). Під час медоглядів працювали педіатри та вузькі фахівці, кожній дитині була проведена функціональна проба для визначення відновлювальних резервів серцевого м’язу після фізичного навантаження, перевірені гострота зору та слуху. Як виявилося, найчастіше юні одесити мають відхилення щодо опорно-рухового апарату, передусім це різного ступеню порушення постави.

Масовий медогляд, каже директор міського департаменту охорони здоров’я Ігор Шпак, дозволяє провести комплексну оцінку здоров’я кожної дитини: «за підсумками медогляду будуть дані рекомендації як батькам, так і педагогам, щодо правильної організації навчання дітей та лікувальної фізкультури».
Діти, у яких виявили проблеми зі здоров’ям, були спрямовані для подальшого обстеження або ж на лікування у стаціонарі.

Іван ШЕВЧУК, «Урядовий кур’єр»