Раїса Богатирьова відвідала медичні заклади Луганської області

img

Раїса Богатирьова відвідала медичні заклади Луганської області20 червня міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова взяла участь у виїзному засіданні Ради регіонів, яке відбулося в Луганську під головуванням Президента України Віктора Януковича.

Перебуваючи з робочою поїздкою у Луганську, Раїса Богатирьова також відвідала Луганську обласну станцію переливання крові та Луганський обласний перинатальний центр, на якому вже завершуються будівельні роботи.

В структурі Луганського обласного перинатального центру працюватимуть консультативно-діагностична поліклініка, медико-генетичний центр, акушерський блок, відділення патології вагітності й екстрагенітальної патології (40 ліжок), пологове відділення з індивідуальними й родинними пологовими залами, післяпологове відділення спільного перебування матері й дитини (40 ліжок), відділення медицини плода й патології ранніх строків вагітності (20 ліжок).

Крім того, в закладі будуть функціонувати відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії, неонатологічний блок, відділення для немовлят, які перебувають разом з матерями, відділення інтенсивної терапії немовлят (12 ліжок), відділення виходжування дітей з низкою й екстремально малою масою тіла при народженні (20 ліжок).

Раїса Богатирьова відвідала медичні заклади Луганської областіОчікується, що після введення в експлуатацію Луганського обласного перинатального центру буде поліпшено якість надання медичної допомоги матерям, яка спрямовуватиметься на попередження випадків материнської смертності, поліпшення стану здоров’я та зменшення інвалідизації дітей у віці до одного року, зменшення рівня перинатальної смертності на 30%.
Президент України Віктор Янукович, спілкуючись з громадянами перед початком засідання Ради регіонів, наголосив, що забезпечення належної якості життя людей є одним з основних пріоритетів діяльності влади. «Все, що пов’язано з життям людей, безпекою, покращенням якості життя - це наша робота. На першому місці - здоров’я людини», - підкреслив Президент.

За словами Глави держави, питання забезпечення гідного рівня життя людей є першочерговим для влади. Це може стати основою для зростання економіки, і як наслідок, створення належних соціальних умов, підвищення заробітної плати тощо.

Довідка: На виконання Програми економічних реформ на 2010 -2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки та відповідного Регіонального плану дій на 2013 рік в Луганській області проводяться заходи щодо реформування системи медичного обслуговування населення.

У рамках модернізації мережі закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, створено 31 центр первинної медико-санітарної допомоги, який здійснює медичне обслуговування 75% населення області. До 1 липня поточного року заплановано відкрити ще 7 таких центрів. Загальна кількість амбулаторій складає 205 (2,8 амбулаторії на 10 тис. нас. для сільської місцевості та 0,6 - для міської). Рішеннями місцевих органів виконавчої влади в рамках стимулів для медичних працівників на 2013 рік передбачено один млн грн на надбавки до заробітної плати лікарям первинної ланки медико-санітарної допомоги. Відповідно до розпорядження голови Луганської облдержадміністрації проводиться робота щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України, у тому числі щодо створення мережі аптек доступних цін в області. У рамках програми «Доступні ціни» в аптечній мережі комунального підприємства «Луганська обласна «Фармація» в містах та районах регіону відкрито 42 такі аптечні установи. Продовжується реалізація пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. У проекті активну участь беруть понад 800 лікарів первинної ланки та лікарів-кардіологів, а також лікарі вузьких спеціальностей (лікарі-неврологи, лікарі-ендокринологи, лікарі жіночих консультацій, лікарі стаціонарних відділень лікарняних закладів).
Проводиться підготовка до модернізації вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. Реорганізовані малопотужні пологові відділення. На базі Первомайської центральної міської лікарні відкрито перинатальний центр другого рівня. Проводиться реконструкція лікувально-профілактичних закладів, капітальні і поточні ремонти. Здано в експлуатацію блок інтенсивної терапії для хворих на серцево-судинні хвороби КЗ «Алчевська центральна міська лікарня», два спеціалізовані відділення інтенсивної терапії для надання невідкладної допомоги кардіологічним хворим міської багатопрофільної лікарні № 7 м. Луганськ.

У поточному році в м. Красний Луч на базі міської лікарні «Ізвєстій» відкрито відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, а також хоспис для невиліковно хворих пацієнтів. У Свердловській центральній міській лікарні № 1 після капітального ремонту відкрилися хірургічне і реанімаційне відділення.
Виконуються заходи з модернізації системи третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Оновлюється матеріально-технічна база обласних лікувально-профілактичних закладів та створюються високотехнологічні високоспеціалізовані центри на їх базі. Відкрито кардіохірургічне та реанімаційне відділення Луганської обласної клінічної лікарні. На базі Луганської обласної клінічної лікарні та Луганського державного медичного університету створено регіональний Центр інноваційної хірургії, трансплантації органів. Відкрито новий операційно-реанімаційний блок Луганського обласного клінічного онкологічного диспансеру.

За підтримки Президента і Уряду України в рамках реалізації Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства» на базі Луганської обласної клінічної лікарні проводиться робота з будівництва перинатального центру ІІІ рівня (загальна кошторисна вартість 99,7 млн. грн.).
Раїса Богатирьова відвідала медичні заклади Луганської областіПродовжується робота з реконструкції приміщень для організації сучасного центру невідкладних станів і медицини катастроф (на 30 ліжок) на базі Луганської обласної клінічної лікарні.

Триває реконструкція консультативної поліклініки Луганської обласної клінічної лікарні.

Згідно із Законом України «Про екстрену медичну допомогу» виконуються заходи щодо проведення постійного моніторингу організації та діяльності системи екстреної медичної допомоги.

Затверджено та погоджено з Міністерством охорони здоров’я України план функціонування та розвитку системи екстреної медичної допомоги Луганської області на 2013 рік, в якому передбачено, зокрема, створення централізованої оперативно-диспетчерської служби, утворення та оснащення відділень екстреної медичної допомоги у складі багатопрофільних лікарень, формування мережі пунктів постійного і тимчасового базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги. Затверджено перелік закладів охорони здоров’я, які входять до системи екстреної медичної допомоги області.

Заклади та підрозділи служби швидкої медичної допомоги міст та районів з 01.01.2013 передано на фінансування з обласного бюджету.
З метою концентрації матеріально-технічної бази 21 відділення швидкої медичної допомоги (17 в районах і 4 в містах) включено до складу 10 обласних станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, які мають статус юридичної особи. Створено Луганський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф (рішення Луганської обласної ради від 28.02.2013 № 17/27).

До кінця 2013 року в Луганській області буде створено єдину диспетчерську службу екстреної медичної допомоги. На розробку проектно-кошторисної документації та виконання робіт по реконструкції будівлі комунального закладу «Луганський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» під оперативну диспетчерську з обласного бюджету виділено 2,2 млн. грн.

Існуюча центральна диспетчерська станції екстреної (швидкої) медичної допомоги м. Луганськ обладнана програмним забезпеченням «Автоматизована система управління великих міст» з навігаційною системою.

Формується високоспеціалізована госпітальна база служби: на базі Луганської обласної клінічної лікарні відкрито першу чергу Центру невідкладних станів і медицини катастроф. На базі центральних районних і міських лікарень, які працюють в цілодобовому режимі, створюються відділення медицини невідкладних станів. Такі відділення вже працюють в ЦМЛ м.м. Сєвєродонецьк та Алчевськ, а також в Білокуракинській ЦРЛ.

У 2013 році в обласному бюджеті для забезпечення роботи екстреної медичної допомоги затверджені асигнування в сумі 180 млн. грн., що на 35 млн. грн. більше, ніж в 2012 році. Заплановано оновлення 50% одиниць спеціалізованого санітарного автотранспорту. Виділено 48 млн. грн. на придбання 75 автомобілів, оснащених згідно з вимогами ДСТУ.
Одним з найважливіших завдань є зміцнення кадрового потенціалу медичної галузі області. План цільового прийому до Луганського державного медичного університету виконано на 100 %. За кошти місцевих бюджетів там навчається 70 студентів та 25 лікарів-інтернів. План цільового прийому в медичні училища області виконано також на 100%.
У 2012 - 2013 навчальному році здійснюється вторинна спеціалізація за фахом «загальна практика - сімейна медицина» 60 лікарів-терапевтів і дільничних педіатрів на базі Харківської медичної академії післядипломної освіти і 30 - на базі ДЗ «Луганський державний медичний університет».

Всього в 2012 році курси підвищення кваліфікації пройшли 1552 лікаря і 2324 молодших спеціаліста з медичною освітою.

У 2012 році житло отримали 31 лікар і 14 молодших спеціалістів з медичною освітою.

Прес-служба МОЗ України