У Сімферополі під головуванням Міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової відбулося виїзне засідання колегії МОЗ України

img

У Сімферополі під головуванням Міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової відбулося виїзне засідання колегії МОЗ України25 червня 2013 року у Сімферополі під головуванням Міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової відбулося виїзне засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України за участю представників Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних управлінь охорони здоров’я, головних позаштатних спеціалістів МОЗ України і головних лікарів санаторно-курортних закладів. Колегія розглянула сучасний стан забезпечення санаторно-курортного лікування та подальші завдання і перспективи розвитку цього напрямку.

З доповіддю “Діяльність санаторно-курортних закладів сфери управління МОЗ України, недоліки, проблемні питання та шляхи їхнього вирішення” виступив заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов. Він наголосив, що санаторно-курортна сфера в Україні визначена як складова частина державної політики і є важливим розділом національної системи охорони здоров’я, що дозволяє цілеспрямовано і ефективно здійснювати профілактику захворювань і відновлювальне лікування хворих, проводити їхню реабілітацію.

Як зазначалося під час колегії, вітчизняна система санаторно-курортного лікування має унікальні природні лікувальні фактори, аналогів яких немає у світовій практиці. За ступенем забезпеченості курортними лікувальними ресурсами Україна посідає одне з провідних місць у Європі та має надзвичайно розвинуту мережу санаторно-курортних закладів різної форми власності та різного рівня, які охоплюють усі адміністративні території держави.

Разом з тим, хронічне недофінансування санаторно-курортної сфери протягом багатьох років призвело до погіршення матеріально-технічної бази санаторіїв, їхньої інфраструктури, зниження рівня обслуговування, послаблення контролю з боку керівників закладів, неналежної роботи санаторно-курортних відбіркових комісій на місцях. Не менш нагальною проблемою на сьогодні є повернення в державну власність земель та споруд, які відчуженні внаслідок напівлегального і нелегального захоплення ділянок і територій лікувально-оздоровчих місцевостей, непродуманого та неузгодженого міського та курортного будівництва.

Тому виїзною колегією МОЗ України були обговорені шляхи вирішення питань щодо необхідності термінового капітального ремонту ряду санаторно-курортних закладів, особливо протитуберкульозних, забезпечення їх сучасним обладнанням, покращення організації роботи територіальних управлінь охорони здоров’я щодо розподілу та використання путівок, впорядкування справ, що стосуються державного майна та земельних ділянок санаторіїв МОЗ, а також підвищення фахового рівня персоналу.

Оскільки головною метою державної політики в санаторно-курортній сфері є створення в Україні сучасного високоефективного курортного комплексу, що забезпечить широкі можливості для задоволення потреб громадян в санаторно-курортній допомозі, нині в цьому господарстві, наголошувалося в ході засідання, необхідні радикальні зрушення.