Раїса Богатирьова окреслила блок завдань щодо медичного обслуговування хворих з ендокринною патологією, а також дітей і матерів

img

Раїса Богатирьова окреслила блок завдань  щодо медичного обслуговування хворих з ендокринною патологією, а також дітей і матерівМіністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова на розширеній виїзній Колегії МОЗ України, яка відбулась у Полтаві, визначила блок завдань на найближчу перспективу щодо медичного обслуговування хворих з ендокринною патологією, а також дітей і матерів.

Зокрема, вона зазначила, що в системі ендокринних захворювань профільне місце у світі сьогодні займає цукровий діабет. За даними ВООЗ, розповсюдження цукрового діабету складає 6% від кількості населення. В Україні цей відсоток вдвічі менше – близько 2,9%. Смертність від серцево-судинних захворювань у хворих на діабет у два-три, а за даними деяких досліджень, і у шість разів більша, ніж у людей, які не хворіють на цю недугу.

«Кількість хворих постійно збільшується, незважаючи на те, що у нас величезна кількість лікарняних ліжок і достатня забезпеченість вузькими фахівцями. Однак загроза цукрового діабету не лише в його поширеності, а й у тому, що він призводить до розвитку багатьох тяжких ускладнень – це ураження нирок і ниркова недостатність, ризик розвитку інфаркту міокарда, інсульту», – наголосила Раїса Богатирьова.

На думку Міністра, саме лікар первинної ланки – сімейний лікар повинен стати першим бар’єром у протидії хворобі. «Знаю, що це суперечить твердженню окремих наших науковців. Тому, як саме організувати цю ланку роботи, будемо вирішувати колегіально», – зауважила Раїса Богатирьова, додавши, що «маємо визнати єдині підходи у лікуванні – протоколи, які є дієвим механізмом у світовій практиці».

Також Міністр охорони здоров’я акцентувала увагу на такій проблемі, як йодозалежні захворювання. «Нестача йоду в навколишньому середовищі і, як наслідок, в продуктах харчування, призводить до відповідних порушень в організмі та викликає захворювання щитоподібної залози. Це, перш за все, дифузний зоб, вузловий зоб, гіпотиреоз, тиреотоксикоз та інше». Раїса Богатирьова відзначила, що, крім захворювань щитоподібної залози, виділяють ціле коло захворювань, зумовлених дефіцитом йоду. «Однак для України – це ще і наслідки Чорнобильської трагедії», – наголосила вона.

«Незважаючи на те, що ми маємо три великі наукові установи, що опікуються питаннями боротьби із захворюваннями щитоподібної залози, у нас досі немає єдиної політики в цьому напрямі. Відповідно, це одна з причин неналежного на сьогодні у порівнянні з світовою практикою стану справ в цій сфері в Україні», – зазначила Раїса Богатирьова.
Раїса Богатирьова окреслила блок завдань  щодо медичного обслуговування хворих з ендокринною патологією, а також дітей і матерівЩодо стану надання медичної допомоги дітям та матерям Міністр охорони здоров’я зауважила, що акцент в ній останні два роки ставиться на регіоналізації перинатальної допомоги. «Ця ініціатива Президента України Віктора Януковича спрямована на зменшення насамперед материнських та малюкових втрат та якості медичної уваги до людини з перших хвилин її життя», – сказала вона.

«Для цього ми розмежовуємо надання медичної допомоги за рівнями, визначаємо її обсяг на кожному етапі, починаючи від попереджень генетичних захворювань і вад розвитку», – сказала керівник МОЗ України.

Також Раїса Богатирьова підкреслила, що на сьогодні у світі немає альтернативи імунопрофілактиці щодо попередження інфекційних захворювань. «В Україні в останні роки ця робота набула хаотичності, самовільності і перейшла чисто на рекомендаційний характер. Не маємо забувати наукові константи – імунопрофілактикою має буде охоплено 95% населення і не менше», – наголосила Міністр, додавши, що у цьому році, не дивлячись на відсутність фінансування, вдалось збільшити охват вакцинацією на 20%.
Основою нинішньої роботи щодо збереження здоров’я дітей та своєчасного виявлення ранніх захворювань Раїса Богатирьова вважає профілактичні медичні огляди. «Необхідно зробити їх ефективними і для батьків, і для дітей, і для медиків, а отже – для суспільства в цілому», – сказала вона.

Довідка: Упродовж двох днів, 12–13 грудня 2013 року, у місті Полтава проходила розширена виїзна Колегія Міністерства охорони здоров’я України.
У роботі Колегії взяли участь Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Качур, заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов, головні та позаштатні спеціалісти МОЗ з питань акушерства та гінекології, ендокринології, керівники та фахівці територіальних установ охорони здоров’я України, керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я облдержадміністрацій, ректори вищих навчальних медичних закладів, члени Колегії Міністерства охорони здоров’я.

Прес-служба МОЗ України