Чим більше знань про радон, тим більше проблем?

img

Чим більше знань про радон, тим більше проблем?Зайченко Л.Р., заввідділом радіаційної гігієни Одеської облсанепідстанції

Третій рік фахівці держсанепідслужби області плідно працюють над вивченням однієї з найважливіших проблем побутового опромінення іонізуючою радіацією – радонової.
Радон (222Rn) –  дочірній продукт радію (226Rа), що втримується в ґрунтах і багатьох матеріалах та виділяється в повітря. При  розпаді урану-238,  торію-232 утворюються  ізотопи інертного газу радону з атомною масою 222  і  220,   які через пори й тріщини земної поверхні безупинно виходять в атмосферу й,  розпадаючись, породжують нові радіонукліди, що продовжують ядерні перетворення до стабільного свинцю-210.
Надходячи усередину приміщення тим або іншим шляхом (просочуючись через фундамент і підлогу із ґрунту або, рідше, вивільняючись із матеріалів, використаних у конструкції будинку чи з води або природного газу), радон накопичується в ньому. У результаті в приміщенні можуть виникати досить високі рівні радіації.
Радіоактивний розпад радону призводить до утворення радіоактивного аерозолю, який на відміну від інших природних джерел іонізуючого випромінювання потрапляє у легені людей. За даними вчених США, сотні американців, що живуть у будинках, де високі концентрації радону, одержують таку саму дозу радіації за рік, що і жителі Чорнобилю під час аварії на ЧАЕС. Деякі дочірні продукти розпаду радону (ДПРР) (наприклад, свинцю-210 та полонію-210) потрапляють в  організм людини також з продуктами харчування.
Сам радон природно розпадається й утворює дочірні продукти радіоактивного розпаду. При вдиханні радону й продуктів його розпаду процес розпаду триває в легенях. Це призводить до маленьких спалахів вивільнення енергії, що спричиняє руйнування легеневих тканин, сприяючи появі захворювань. Значні дози радону можуть спровокувати рак легенів або лейкемію.

 

Чим більше знань про радон, тим більше проблем?
Чим більше знань про радон, тим більше проблем?
Чим більше знань про радон, тим більше проблем?
Чим більше знань про радон, тим більше проблем?

 

В наукових працях і науково-популярній літературі достатньо широко висвітлюються питання негативного впливу радону на здоров'я людей.
Найнебезпечнішим є радон для дітей (у силу більш низької опірності дитячого організму), але ж дитячі садки й школи розміщають саме  на перших поверхах, де й виявляються випадки перевищення концентрації радону в повітрі!
Семінари проводилися в рамках українсько-шведського радонового проекту; читали лекції й проводили практичні заняття відомі вчені й практики:

  • президент Національної Академії медичних наук України, директор ДУ «Інститут гігієни й медичної екології ім. О.М. Марзеєва» д.м.н, академік А.М.Сердюк.
  • Завідувач відділом радіаційної гігієни інституту гігієни й медичної екології НДІ ім. О.М. Марзеєва, д.б.н, професор  І.П.Лось.
  • Завідувач лабораторією природних джерел випромінювання ДУ «Інститут гігієни й медичної екології ім. О.М. Марзеєва» Академії медичних наук України, дійсний експерт МАГАТЕ д.т.н Т.О.Павленко.
  • Завідувач лабораторією радіаційного моніторингу «Інституту гігієни й медичної екології ім. О.М. Марзеєва» Академії медичних наук України, к.т.н  М.Г.Бузинний і ведучий інженер тієї ж лабораторії, к.т.н  М.В.Аксьонов.
  • Брітт-Марі Ек (Brіtt-Marіe Ek) - провідний спеціаліст Шведської геологічної служби.
  • Густав Окерблом (Gustav Akerblom) - головний фахівець Шведської геологічної служби, автор багатьох методик і формул розрахунків радіаційного моніторингу, д.т.н, що пішов від нас зовсім недавно, чию пам’ять з великою скорботою вшанували всі слухачі останнього семінару.
  • Бертіль Клавеншьо (Bertill Klavenchjo), соратник Густава Окерблома, співавтор багатьох книг і методик, провідний інженер-будівельник служби радонового захисту.
  • Ольга Герман (Оlga German) - координатор радонового проекту, провідний спеціаліст Шведського управління радіаційної безпеки, лектор широкої ерудиції.
  • Начальник державної геологічної служби, головний геолог Одеської області, к.г.н. С.Д.Караканза.


На першому семінарі докладно вивчені питання  радонової небезпеки в Україні та в інших країнах, зокрема  у Швеції, яка має найбільші досягнення у вивченні проблем радону і захисту від нього. Розглянуто ризики від ураження радоном дорослих і дітей в різних умовах життєдіяльності та при різних активностях, приділена увага порівняльній характеристиці нормативно-законодавчої бази в Україні й Швеції у порівнянні з рекомендаціями МАГАТЕ - Міжнародної агенції атомної енергії.
Другий семінар був присвячений вивченню характеристик радону, його вмісту в повітрі ґрунтів, приміщень, воді, нормування, способи визначення й гігієнічна оцінка його вмісту.
Третій семінар був присвячений фізиці радону, виміру й розрахункам радону й гамма-випромінювань, що супроводжують його розпад. Продемонстровані прилади, що застосовуються для вимірів радону, вивчено порядок їх повірки і калібрування.
На четвертому семінарі, повторивши отримані знання на попередніх семінарах, слухачі навчилися практично вимірювати ґрунтовий радон і гамма-спектрометрію ґрунтів з наступним розрахунком змісту радону й основних прийомів картографування радону.
На останньому учбовому семінарі проведено відпрацьовування питань захисту громадських і житлових приміщень від радону, вивчення прийомів роботи з населенням з протирадонових питань, повторення усього пройденого матеріалу і майже усіма слухачами успішно пройдено тестовий контроль та отримані відповідні дипломи Шведської агенції радіаційного захисту.
Таким чином, під час навчання поглиблені знання щодо систематизації нормативно-законодавчої бази регламентування даного радіаційного фактору, радонової небезпеки, прийомів моніторингу радіаційної обстановки, за результатами якого можна буде прогнозувати несприятливі ситуації й вчасно залучати запобіжні заходи по захисту від радону і його дочірніх продуктів розпаду. Учасники семінарів ознайомились з видами, методами протирадонового захисту та на практиці давали оцінку радоновому ризику територій і приміщень на підставі власноручно проведених вимірів та розрахунків.

Сьогодні колишні курсанти пיяти учбових семінарів готові до практичної роботи щодо захисту населення від радонової небезпеки. Одна проблема – брак коштів на придбання сучасних приладів для вимірів радону і торону та атестацію лабораторій. Однак, маю надію на правильну оцінку радонової небезпеки з боку керівників, від яких залежить вирішення цих проблем.
Радоновий проект продовжує свою роботу в напрямі створення радонової карти Одеської області – виміри у 2010 році розпочаті у Савранському районі і триватимуть у 2011 і 2012 роках. Наступний плідний напрямок роботи – переклад шведської так званої «Радонової книги», що розкриває не лише фізику і хімію радону, а й шляхи усунення радонової небезпеки. Сигнальний варіант передано нам на останньому семінарі. Залишилась проблема знайти кошти і видати достатній тираж книги для фахівців. Та шведські  колеги пообіцяли нам вирішити і цю проблему до кінця року.