"Нобелівський комітет назвав лауреатів у номінації «медицина»"

img

6 жовтня були оголошені лауреати Нобелівської премії в номінації "медицина і фізіологія". Цьогорічними лауреатами стали дослідники з Франції Люк Монтеньє (Luc Montagnier) і Франсуаза Барр-Сінуссі (Francoise Barre-Sinoussi), а також німець Гаральд цур Гаузен (Harald zur Hausen), які працювали над вивченням вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) і папіломавірусу, який викликає рак. Про це повідомляється на офіційному сайті премії.

Харальд цур Хаузен народився в 1936 році, закінчив Університет Дюсельдорфа. В даний час є почесним професором Німецького центру ракових досліджень. Люк Монтенье народився в 1932 році. Він є одним із засновників Усесвітнього фонду по вивченню і запобіганню СНІДУ. Франсуаза Барр-синусси, що народилася в 1947 році, є директором відділу регуляції ретровірусних інфекцій в Інституті Пастера.

Всі лауреати мають велику кількість різних медичних винагород.

Сума Нобелівської премії цього року складає в кожній номінації 1,3 мільйона доларів.

Минулого року премія була вручена американцям Маріо Капеккі (Mario R. Capecchi) і Оліверу Смітісу (Oliver Smithies), а також підданому Великої Британії серові Мартіну Евансу (Martin Evans). Вони були удостоєні нагороди за дослідження основ введення специфічних генетичних модифікацій в організми мишей шляхом використання стовбурових клітин ембріонів. Зокрема, їм вдалося навчиться вимикати ті або інші гени в клітинах зародка (метод одержав назву "генетичного нокауту" - gene knockout).

Управління програмного, інформаційно-аналітичного забезпечення та зв'язків з Верховною Радою України