Прем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центр

img

Прем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центрДніпропетровська область перша в Україні відкрила другий у регіоні перинатальний центр та повністю завершила створення системи перинатальної допомоги. Новий перинатальний центр в Дніпропетровську відкрили Прем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул. Створення перинатального центру відбулося в рамках реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства», який ініційовано Президентом України Віктором Януковичем. Центр оснащено найсучаснішим медичним обладнанням.

«В рамках Президентського проекту «Нове життя» на Дніпропетровщині створена сучасна система перинатальної допомоги, яка включає в себе два перинатальних центри та систему екстреної допомоги. Перший центр було відкрито у Кривому Розі у грудні 2011 року, другий відкрито сьогодні у Дніпропетровську. Завдяки розвитку екстреної медичної допомоги, в тому числі закупівлі сучасних реанімобілів, стало можливим  безпечне перевезення новонароджених вагою від 500 грамів. Створена така  сучасна система охорони здоров’я, яка дозволяє вийти на якісно вищий рівень надання медичних послуг матерям та дітям», - сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центрПрем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центр

Робота нового Дніпропетровського регіонального перинатального центру суттєво підвищить якість медичної допомоги  матерям та дітям Дніпропетровщини, забезпечить сучасною висококваліфікованою медичною допомогою та створить належні умови для народження немовлят. У цьому високотехнологічному медичному закладі будуть спостерігатися та лікуватися жінки зі складним перебігом вагітності, загрозою викидня, патологією плоду, з ускладненими пологами, а також  будуть отримувати лікування жінки хворі на безпліддя.

 

«Це вже 6-й Перинатальний центр, який ми здали за менше ніж 2-річний період з того часу як Президент України Віктор Янукович затвердив національний проект «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства». У наступному році цей проект повинен бути завершений», - сказав Микола Азаров.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центрПрем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центр

В урочистому відкритті також взяли участь: перший заступник глави адміністрації Президента України Ірина Акімова, перший заступник  Міністра охорони здоров’я України Раїса Моісеєнко, заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Вячеслав Задорожний, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, начальник Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург, головний лікар Дніпропетровського регіонального перинатального центру Людмила Падалко.

«Дніпропетровська область має гарні традиції надання медичної допомоги матерям і новонародженим. У 1989 році в регіоні була відкрита перша така кафедра. А сьогодні дивлячись на те, що зроблено в Дніпропетровській області, можна з упевненістю сказати, тут створена система, яка забезпечить сучасними високотехнологічними медичними послугами всіх жінок Дніпропетровщини, і в містах, і у віддалених селищах.

Я висловлюю величезну подяку губернатору Дніпропетровщини Олександру Вілкулу за його участь у створенні цього центру. Система перинатальної допомоги, створена в Дніпропетровській області, - це наше маленьке Євро, яке України виграла. І ці перемоги будуть продовжуватися», - сказала Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

Дніпропетровський регіональний перинатальний центр – це комплекс сучасної медичної допомоги для матерів та немовлят, де зосереджені новітні технології в акушерстві, неонатології та педіатрії, медичне обладнання найвищого рівня та робота висококваліфікованих медичних кадрів.

У перинатальному центрі створені усі необхідні умови для надання своєчасної та якісної перинатальної допомоги матерям та дітям.  

Перший у Дніпропетровській області міжрайонний перинатальний центр було відкрито у Кривому Розі у грудні 2011 року. За час існування центру проведено вже близько 1 400 пологів (з них близько 61% - у жінок з ускладненим перебігом вагітності). Медичний заклад розрахований на 154 ліжко-місця та  3 тис пологів на рік.

Робота Дніпропетровського регіонального перинатального центру -  високотехнологічного медичного закладу - забезпечить понад 4 тис пологів на рік.Центр складається з акушерського та гінекологічного корпусів, які розраховані на 200 ліжко-місць.

Загальна площа перинатального центру  - 18,2 тис кв м. Вартість об’єкта - 98,4 млн грн, з них 25,2 млн грн - вартість сучасного медичного обладнання.

Акушерський корпус розрахований на 89 ліжко-місць. До його складу входять: відділення патології вагітних (30 ліжок); 59 ліжок для роділь (з них 12 пологових залів); відділення новонароджених. Крім цього, у приміщені функціонує відділення інтенсивної терапії для новонароджених та жінок (7 ліжок); дві операційні зали.

Відділення інтенсивної терапії оснащено сучасним діагностично-лікувальним обладнанням та камерами відеоспостереження (забезпечують цілодобовий моніторинг фізичних показників пацієнтів), що дозволить надавати кваліфіковану медичну допомогу дітям народженим з вагою від 500 грам.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центрПрем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центр

Окрім цього, для створення оптимальної системи надання медичної допомоги новонародженим і дітям раннього віку голова правління благодійної організації «Фонд Віктора Пінчука – соціальна ініціатива» Віктор Пінчук вручив сертифікат на медичне обладнання для відділення інтенсивної терапії новонароджених. Наразі у відділенні створені всі необхідні умови для спільного перебування матері та дитини, підтримки грудного вигодовування, надання допомоги недоношеним дітям методом «кенгуру», проведення постінтенсивного лікування.

Пологові зали розраховані на 1 ліжко-місце, що забезпечує індивідуальний підхід до жінки та її немовля (ранній контакт «шкіра до шкіри» матері та дитини, раннє грудне вигодовування, залучення матері до догляду за дитиною у відділенні реанімації новонароджених).

«Розвиток системи неонатальної допомоги, розвиток охорони здоров'я може бути ефективним тільки при державно-приватному партнерстві. Тут у Дніпропетровську відкрито кращий перинатальний центр в Україні. Ми будемо продовжувати надавати підтримку в реалізації таких проектів. Відзначу високий рівень співпраці з обласною владою при спільній реалізації цього проекту і особисту участь губернатора Олександра Вілкула. Це злагоджена команда. І наше співробітництво буде продовжено», - сказав Віктор Пінчук.

У гінекологічному корпусі регіонального перинатального центру розміщено: відділення медицини плоду та патології раннього терміну вагітності (30 ліжок); відділення ургентної гінекології з малоінвазивними технологіями (40 ліжок); відділення оперативної гінекології (40 ліжок); три операційні зали для цілодобового проведення гінекологічних операцій; відділення анестезіології (5 ліжок).

Окрім цього, в складі закладу функціонує клініко-діагностична лабораторія з сучасним обладнанням (автоматичні біохімічні, гематологічні, імуноферментні аналізатори, аналізатори електролітів та газів крові) для цілодобового обслуговування відділень перинатального центру, що забезпечує оперативне та вчасне проведення необхідних аналізів.

«Діяльність високотехнологічного перинатального центру дозволить  надавати медичну допомогу вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим на засадах сучасних технологій та досягнень передової науки», - сказала головний лікар Дніпропетровського регіонального перинатального центру Людмила Падалко.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центрПрем’єр-міністр України Микола Азаров та губернатор області Олександр Вілкул урочисто відкрили Дніпропетровський регіональний перинатальний центр

У Дніпропетровському регіональному перинатальному центрі медичну допомогу надаватимуть 560 кваліфікованих фахівців, з яких 4 кандидатів медичних наук та 2 заслужених лікаря України. Протягом 2011-2012 років професійну кваліфікацію підвищили 58 лікарів, 37 медичних медсестри та акушерки.

У закладі також функціонують обласні методичні центри з питань: підтримки грудного вигодовування; впровадження новітніх перинатальних технологій; репродуктивного здоров’я та медико-соціальної реабілітації інвалідів; дитячої та підліткової гінекології і ювенільного акушерства.