На Чернігівщині людей із груп ризику щепитимуть від грипу безкоштовно

img

Людей із груп ризику, до яких належать медичні працівники, діти після 6 місяців, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями легень, нирок, серцево-судинної системи та зі зниженим імунітетом, на Чернігівщині щепитимуть від грипу безкоштовно. Вакцину для них у кількості 14 834 дози придбано за кошти обласного бюджету, який виділив на це 890 тис. 040 грн.

Як пояснила головний бухгалтер управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Тетяна Булденко, всю вакцину закуплено централізовано і відразу розвезено по районах. Торік така закупка не проводилася. Місту Чернігову кошти на імунопрепарати теж виділені, але їх придбанням обласний центр займатиметься самостійно.

Щепити людей будуть в умовах поліклінік і амбулаторій. Вакцина закуплена якісна - грипол і ваксігрип. За словами головного терапевта області Галини Лисенко, щеплення ними захищає від сезонного і пандемічного грипу. Якщо ж трапиться, що захворювання не вдалося уникнути, у щепленої людини воно протікатиме в легкій формі.

Придбані вакцини розфасовані в окремі шприци і не становлять загрози здоров’ю людини, оскільки є "неживими", інактивованими (тобто такими, де вірус уже вбитий). Через це вони дозволені навіть вагітним.

На сьогодні в Чернігівській області від грипу щеплено 8 349 осіб. В їх числі - співробітники із груп ризику всіх медичних закладів обласного підпорядкування та обласної санепідстанції.

Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації