Грип. Епідситуація в Одесі

img
Грип. Епідситуація в Одесі


Сьогодні, 30 жовтня, о16 годині в конференц-залі Одеської обласної санітарно-епідеміологічної станції відбулася прес-конференція, яку для одеських журналістів, що представляли друковані ЗМІ, радіо і телебачення, провела завепідвідділу Людмила Красницька.

Людмила Василівна ознайомила присутніх із епідситуацією по грипу та ГРВІ в цілому у нашій країні, а також безпосередньо- в місті Одесі. Посилаючись на дані, озвучені сьогодні Міністерством охорони здоров’я України, вона відзначила, що із 20 обстежених летальних випадків, що сталися на Тернопільщині, лабораторне дослідження в 11-ти з них підтвердило наявність грипу А, в 7-ми – А/H1N1. Пандемічний грип А/H1N1 повним ходом йде по західних областях країни, перебіг захворювання є важким. Відзначено, що грип в першу чергу вражає молоде населення працездатного віку.

В Одесі на цей час захворювання на грип та ГРВІ зберігається на сезонному рівні і не перевищує епідемічного порогу.

Для того, щоб упередити ускладнення  епідемічного процесу, вживаються необхідні заходи. За розпорядженням міського голови продовжено канікули в школах міста до окремого розпорядження. Вирішується питання про функціювання інших навчальних закладів.

Всі лікувальні заклади закриті для відвідуванння хворих. Введено масочний режим для всіх підприємств і закладів, які контактують з людьми – це насамперед лікарні, аптеки, обє’кти торгівлі, харчування, зберкаси, банки тощо.

За цих обставин населенню потрібно вживати профілактичні засоби, придбати маски для користування ними на роботі, вдома, в громадських місцях. Вживати цибулю і часник, ягідні та трав’яні чаї, у випадку нездужання не займатися самолікуванням, а негайно викликати лікаря. Медична консультація при захворюванні на грип та ГРВІ – обов’язкова. 

Треба також пам’ятати, що ні в якому випадку не слід вживати антибіотики, давати дітям аспірин – при  вірусних захворюваннях необхідні специфічні препарати, і призначити їх може лише лікар. Ситуація ускладнюється тим, що в Одесі, як і в інших містах України, стали гостродефіцитними препарати, направлені на профілактику грипу, зокрема такі як амізон, аміксин, арбідол, анаферон та ін.  Мабуть, правда, що у страху – очі великі, і населення поспішило зробити запаси. Проте нема сумніву, що аптечні полиці довго пустими не будуть, ліки з’являться.

Людмила Красницька також повідомила журналістів, що госпітальна база – інфекційна лікарня та інші ЛПУ готові прийняти хворих на лікування, необхідні препарати є. А Центральна імуновірусологічна лабораторія обласної санітарно-епідеміологічної станції забезпечена необхідною апаратурою та матеріалами для діагностики віруса грипу А від хворих з високою температурою. Завтра, в суботу, очікуються результати полімеразної ланцюгової реакції.

Про перебіг подій обласна санепідслужба регулярно повідомлятиме громадськість через електронні та друковані ЗМІ, радіо  та ТБ.       

«Медичний вісник України»