Василь Князевич: "Як міністр охорони здоров'я я можу чітко і конкретно сказати яку систему ми хочемо створити, скільки на це потрібно коштів"

img

Відбулася науково-практична конференція "Проблемні питання лікування дітей", присвячена нагальним питанням педіатрії. Провідні фахівці в галузі неонатології, дитячої епідеміології, інфекційних хвороб обговорили широкий спектр проблем, з якими педіатрична служба стикається в повсякденній практиці. Серед тем, які протягом двох днів обговорюватимуть фахівці: "Реорганізація допомоги дітям та матерям в Україні: проблеми та перспективи", "Сучасні підходи до організації проведення обов'язкових медичних оглядів дітей віком від 3 до 17 років", "Сучасний перебіг та підходи у лікуванні пандемічного грипу у дітей", "Обґрунтування змін до національного календаря щеплень у дітей", "Епідеміологічна ситуація з дитячого туберкульозу в Україні та удосконалення протитуберкульозної роботи серед дитячого населення" та багато ін.

Участь в роботі конференції взяли Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич, перший заступник міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець, провідні фахівці з питань материнства, дитинства, науковці.

Звертаючись до педіатричної служби, міністр охорони здоров'я України Василь Князевич зазначив, що від якості її роботи залежить стан здоров'я, з яким діти входять в доросле життя. Знаючи весь перелік та глибину проблем педіатрів, міністр висловив переконання, що незворотні зміни, які очікують систему охорони здоров'я, торкнуться в першу чергу первинної ланки. Він поінформував, що за останні 2 роки профільним міністерством прийнято багато організаційних рішень. Серед найбільш важливих подій для галузі можна виділити нещодавну презентацію реформи системи охорони здоров'я перед медичною спільнотою та прийняття відповідної постанови уряду, де розписана чітка програма дій на найближчі 5 років. "Нам необхідно міняти правила гри. Лікарні повинні бути безпечні для пацієнта, для лікаря і давати якісну медичну допомогу. А це означає дотримання стандартів, протоколів лікування. На прикладі боротьби з пандемічним грипом ми побачили, що вперше досягли колосальних результатів. Лише завдяки тому, що були розроблені правила гри, запроваджені стандарти, розписано хто на якому етапі що робить, врятовані сотні життів. Адже минулого року від грипу померло більше людей, незважаючи на відсутність такої епідемії", - зазначив Василь Князевич.

Він також нагадав, що вперше за багато років медицина отримала великі кошти як на обладнання, так і на медикаменти. І хоча ці кошти виділялись задля подолання епідемії грипу, лікарні отримали рентген-апарати, апарати штучної вентиляції легенів, які використовуватимуться ще багато років.

На думку Василя Князевича дуже важливим є той факт, що профільне міністерство піднімає проблему цінності людського життя та намагається привернути увагу суспільства до сумної статистики. На сайті МОЗ України розміщено дані щодо кількості обморожених громадян, травмованих, тощо. Таким чином лікарі прагнуть продемонструвати суспільству, що відповідальність за життя і здоров'я лежить не лише на медицині, а й на місцевій владі, яка не чистить вулиці, на соціальних службах, які не спрацьовують, коли на вулицях замерзають люди тощо.

Спілкуючись з педіатрами, Василь Князевич відповів на велику кількість питань стосовно змін, які очікують лікарів після запровадження реформи. "На сьогодні, як міністр охорони здоров'я я можу чітко і конкретно сказати яку систему ми хочемо створити, скільки на це потрібно коштів. Ми опрацювали всі протоколи, ми визначились з табелями оснащення, ми розуміємо як необхідно оптимізувати мережу лікарень. Вже прийнятий закон по реформі первинки. На жаль, багато хороших і правильних кроків загальмувалося через економічну кризу", - підкреслив міністр, додавши, що не полишає надії протягом 3 років запровадити інститут сімейного лікаря. Сімейний лікар повинен стати центральною фігурою системи охорони здоров'я, мати службове житло, службову машину та достойні соціальні гарантії. Василь Князевич закликав педіатрів до професійного зростання та запропонував серйозно вивчити можливі плюси і мінуси професії сімейного лікаря, аби свідомо ставати на шлях перепрофілювання.

Під час спілкування з педіатрами піднімались також питання материнської та малюкової смертності, імунопрофілактики та важливості пропаганди здорового способу життя серед дітей та підлітків.

Василь Князевич побажав учасникам науково-практичної конференції результативної роботи та дієвих рішень щодо покращення роботи педіатричної служби України.

Прес-служба МОЗ України