Чому лікарі обирають препарат Йодіксол?

img

Чому лікарі обирають препарат Йодіксол?Інтерв’ю з Фесенко Марією Євгеніївною, доктором медичних наук, професором, педіатром, про ефективність та безпечність застосування препарату Йодіксол виробництва ТОВ «Мікрофарм» у лікуванні стоматитів, гострого тонзиліту (ангін), загострень хронічного тонзиліту у дітей.

1. В інтернеті ми познайомилися з Вашою роботою, яка присвячена ефективності та безпечності застосування препарату Йодіксол, виробництва ТОВ «Мікрофарм», у лікуванні гострого бронхіту (ангін), загострень хронічного тонзиліту та стоматитів у дітей. Що стало причиною необхідності написання даної статті?

Відповідь Марії Євгеніївни

Дякую за запитання.

Я дуже вдячна Вам за можливість познайомитися з опублікованим матеріалом, але буду ще більш задоволена, коли з даною роботою познайомляться батьки дітей (особливо до 6-7 років), серед яких більшість дітей часто хворіючих. Як відомо, дітки хворіють гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) уже на першому році життя. Після трьох років починають відвідувати дитячі садочки, внаслідок контактів з іншими малюками продовжують часто хворіти до 5-6 років. З 6 років починається школа, знову контакти з дітьми та висока частота захворювань. Однак, хоча контактують з хворими всі діти, захроріває тільки окремий відсоток. І пов’язано це з присутністю у діток факторів ризику розвитку частих захворювань.

Які це фактори:

  • перший – наявність вікової, транзіторної (приходящої) імунологічної нездатності організму боротися із захворюваннями;
  • другий – носійство патогенної мікрофлори (в першу чергу патогенного та епідермального стафілококку, стрептококку та ін.) в зіві і носі дітей. Віруси, які майже завжди являються причиною виникнення ГРВІ, не тільки активують дію патогенної мікрофлори з розвитком ускладнень (ангін, гайморитів, бронхітів, загострень хронічного тонзиліту), але також обумовлюють тяжкість перебігу та частоту захворювань;
  • третій фактор – присутність у дітей проявів алергії, яка призводить до рецидивуючого та затяжного перебігу захворювань.

Тому наша першочергова задача – виявити та усунути ведучі фактори ризику розвитку захворювань шляхом санації (лікування) очагів інфекції в носоглотці із застосуванням місцевих (локальних) медикаментів, в часності у вигляді спрею.

2. Чому Ви вибрали препарат Йодіксол для лікування діток, які часто хворіють?

Відповідь Марії Євгеніївни

Чому лікарі обирають препарат Йодіксол?Дякую за запитання.

Вибір призначення пероральних медикаментів є однією з нелегких задач, тому правильне застосування лікарських засобів для дітей повинно бути орієнтовано на препарати з найменшим ризиком виникнення побічних дій. Широке застосування препаратів у вигляді спрею сприяє уникненню системного ефекту та досягненню тривалого контакту зі слизовою оболонкою ротової порожнини і глотки, що, безумовно, підвищує безпечність фармакотерапії. Всім цим вимогам відповідає препарат Йодіксол виробництва ТОВ «Мікрофарм» – антисептичний препарат для місцевого лікування горла та порожнини рота при ангінах (катаральних, фолікулярних, лакунарних), глоситах, афтозних стоматитах та загострень хронічних тонзилітів. Основною діючою речовиною, що входить до складу препарату Йодіксолу, є повідон-йод ( 30 г препарату містить 2,55 г повідон-йоду), який являється водорозчинною комплексною сполукою йоду із синтетичним нетоксичним полімером – повідоном. При контакті зі шкірою і слизовими оболонками вивільнюється йод, який проявляє виражену антисептичну дію завдяки своїй високій окислювальній здатності. Саме завдяки цій здатності препарат проявляє бактерицидну, фунгіцидну, спороцидну і вибіркову противірусну дію, активний по відношенню до найпростіших.

Аллантоїн, у складі препарату Йодіксол, проявляє протизапальну та репаративну дію, підсилюючи ефект повідон-йоду. Крім здатності зупиняти ріст бактерій, аллантоїн також пом’якшує слизову оболонку, знімає подразнення та стимулює регенерацію клітин.

Комбінована дія препарату Йодіксол сприяє швидкому блокуванню симптомів стоматитів та тонзилітів, а також профілактиці поширення інфекції по дихальних шляхах та не дає можливості розвитку ускладнень.

Необхідно відмітити цінову політику препарату Йодіксол – доступність в межах 34 - 41 грн.

3. З якими захворюваннями і в якому віці обстежені Вами діти отримували Йодіксол?

Відповідь Марії Євгеніївни

Дякую за запитання

Спостереження проводилися за 50 дітьми у віці старше 6 років в поліклінічних умовах ДПВ №2 ДМКЛ м. Полтави. Серед них, згідно віку, було виділено 2 групи: перша – 6-17 років; друга – 17 і старше.

Відповідно анамнезу, діти часто хворіли ГРВІ. На момент обстеження у 10 пацієнтів був діагностований стоматит. Загострення хронічного тонзиліту відмічалося у 22 дітей - наявність субфібрильної температури та болів в горлі. Діти, що знаходилися під наглядом, отримували базисну комплексну етіотропну терапію з урахуванням нозологічних форм захворювання та загального стану дитини. Базисна терапія включала антибактеріальну (антибіотики), противірусну (віферон), вітамінотерапію (вітаміни групи А, Е, В, С), препарат Йодіксол.

При лікуванні ангіни та тонзиліту, препарат Йодіксол застосовували шляхом введення розпилювача на 2-3 см у порожнину рота, закривали рот, затримували дихання і натискали до упору на розпилювач вказівним пальцем двічі так, щоб одне зрошування було здійснено у правий бік, а друге – у лівий бік. При лікуванні афтозного стоматиту підводили розпилювач до ураженої ділянки і робили 1 – 3 розприскування до ретельного зволоження ураженої ділянки. Застосовували препарат 2- 4 рази на добу, у разі необхідності – через кожні 4 години. За показаннями призначалися ферменти, біопрепарати, препарати кальцію, антистафілококкова терапія.

Чому лікарі обирають препарат Йодіксол?4. Яка ефективність проведеної комплексної терапії у обстежених дітей із застосуванням Йодіксолу?

Відповідь Марії Євгеніївни

Дякую за запитання.

Ефективність проведеного лікування у дітей, які отримували етіотропну комплексну терапію та препарат Йодіксол, ми оцінювали з урахуванням нозологічної форми захворювання, особливості її перебігу, відсоток поліпшення загального стану, одужання та наявність ускладнень. Що стосується особливості перебігу захворювання, то чітко прослідковувалася позитивна динаміка при проведенні комплексної терапії із застосуванням препарату Йодіксол. Зокрема, у 76% обстежених пацієнтів на другий день захворювання покращився загальний стан, зменшився біль в горлі та осиплість голосу, зменшилася кількість виразок в ротовій порожнині. У 24% дітей зі стоматитом та фолікулярною ангіною на третій день лікування прояви інтоксикації стали менш вираженими, покращився апетит, зникли виразки в ротовій порожнині. На 5-7 день у 94% пацієнтів загальний стан був задовільним, температура стабільно нормальна, відсутні скарги, що ми розцінювали як одужання.

У 3 пацієнтів, що складає 6%, після проведення комплексної терапії відмічалася субфібрильна температура, що трактувалося нами як поліпшення клінічного стану дітей.

Доказом довготривалої ефективної дії препарату Йодіксол стали катамнестичні спостереження за пацієнтами протягом шести місяців після лікування в порівнянні з аналогічним періодом до лікування.

5. Чому у 6 % пацієнтів після лікування відмічалась субфібрильна температура та чи мали місце побічні дії препарату?

Відповідь

Дякую за запитання.

Це були діти, які, як я уже говорила, мали ведучі фактори ризику частих захворювань, в часності, наявність патогенного стафілококку у зіві у великій концентрації 106 – 107 та прояви алергії.

Погіршення стану у дітей та побічні дії при проведенні лікування Йодіксолом не спостерігалися.

Діти з фолікулярними ангінами та стоматитами в перші дні лікування інколи відчували печію в горлі, що ми пов’язували з реакцією пошкодженої слизової оболонки на дію препарату.