Відкрите звернення вітчизняних виробників рентгенобладнання до громадськості

img
В ЦІЙ ДЕРЖАВІ ЩОСЬ НЕПРАВИЛЬНО РОБИТЬСЯ…*

Змушені звернутися до Вас у зв‘язку з критичною ситуацією, що склалася у галузі вітчизняного виробництва рентгенівського обладнання, а також прийняттям низки управлінських рішень, які націлені на знищення національного виробництва медичного обладнання.
В Україні відкрито діють корупційні схеми закупівлі медичного обладнання, що впроваджуються як на державному так і на регіональному рівнях. Приймаються антидержавні рішення, мільйони бюджетних коштів  розкрадаються під час закупівлі дешевих, неякісних бразильських, китайських, корейських, індійських, італійських рентгенівських апаратів та комплексів по значно завищеним цінам. Відповідно, частина з отриманих від реалізації устаткування коштів, осідає в кишенях причетних до проведення торгів державних службовців, що в свою чергу наносить значної шкоди економіці та іміджу країни. При цьому, вітчизняні виробники медичного обладнання змушені скорочувати робочі місця, звільняти працівників – фахівців, зупиняти свій розвиток в напрямку розробки вітчизняного рентгенівського обладнання, спрощення його функціональних характеристик заради зменшення ціни, а у деяких випадках взагалі закривати виробництво та ліквідовувати свої підприємства, незважаючи на багаторічні досягнення у цій галузі.
В 2001 році МОЗ України вперше закупив рентгенобладнання у вітчизняного виробника, коли Москаленко М.Ф. – тоді міністр охорони здоров’я України – повірив вітчизняним виробникам і зробив сміливий та мудрий як для державного керівника крок, націлений на розвиток власної галузі – ми йому завжди вдячні за це.
Враховуючи, що в Україні до 1999 року свого виробництва рентгенобладнання не існувало, вітчизняними виробниками були зроблені величезні кроки від розробки, модернізації та виробництва цифрових флюорографів та аналогових комплексів до сучасних цифрових комплексів, які відповідають вимогам міжнародних стандартів. За 15-20 років існування вони створили без залучення державних коштів необхідну базу для виробництва, розробок та впровадження обладнання європейської якості з подальшим сервісним обслуговуванням і підтримкою.
Вважалося б все добре, але це зовсім не так.
З самого початку створення держави всі постачальники звикли до того, що в Україну можна завезти рентгенобладнання сумнівної якості і походження, але з великим зиском для себе і закордонних партнерів.
Поява вітчизняного виробника стала тим покажчиком, через який всі стали порівнювати і бачити що і за скільки їм постачають з-за кордону і цей покажчик не завжди був на користь імпортного обладнання.
Цей фактор з самого початку викликав роздратування у постачальників імпортного обладнання і у деяких чиновників від держави, які лобіюють такі поставки. Вони, заручившись підтримкою чиновників, купуючи ліцензії, реєструючи імпортне обладнання, як вироблене в Україні, завозять за валютні кошти дешеві апарати, накручуючи при цьому вартість в 2-3 рази, і все це за умови попередньої оплати, що ніколи не робилося для вітчизняних виробників.
Приховати справжній стан справ в галузі спробували через проведення необ’єктивних перевірок. На вітчизняних виробників посипалась злива претензій: і що обладнання неякісне, і що виготовляється з бувших у використанні комплектуючих, і що воно небезпечне  для використання і т.ін. Особливо такі нападки посилюються перед проведенням будь-якого серйозного тендеру МОЗ або в регіоні. В хід ідуть всі засоби окрім здорової конкуренції, тому що маючи купу переваг перед посередниками, вітчизняний виробник за умов ринкової конкуренції однозначно їх перемагає.
Як відомо, вітчизняні виробники мають 15-20 річною історію, завжди знаходяться в Україні за знайомою всім адресою, мають свою сервісну службу і обладнання більш-менш пристосоване до експлуатації в наших досить складних умовах. При цьому обладнання на всіх етапах від виробництва до експлуатації контролюється десятком державних установ з якості та безпеки, чого не скажеш про імпортне.
Рік 2007 – період поголовного кредитування.
В головах високих держпосадовців створюються проекти блискавичного переоснащення нашої медицини. Один з таких оригінальних проектів виник у 2008 році та буде реалізовуватись в 2009 році.
Схема дуже проста: Державне Підприємство «Укрмедпостач» під державну гарантію отримує кредити на суму близько 400 млн. доларів США (постанова КМУ від 05.09.09 за № 818) та близько 500 млн. євро (постанова КМУ від 05.09.09 за № 819), на які без тендерів та інших передбачених законом процедур закуповує у закордонного посередника величезну кількість обладнання: із нього майже 200 рентгенапаратів, сотні ультразвукових апаратів, кардіографів, систем для новонароджених та інш., а в додачу - більше тисячі автомобілів типу «пиріжок» для сільської медицини від відомого і майже збанкрутілого авто гіганта.
Все складається добре. Кошти одержують, платять уже відомому посереднику, той закуповує у визначених закордонних виробників і поставляє обладнання до України. ДП «Укрмедпостач», який не має відповідних ліцензій на право діяльності з таким типом обладнання й відповідних фахівців, передає його до лікувальних закладів. Але є одна суттєва дрібничка: наприклад, відомо, що планується закупівля через австрійського посередника рентгенкомплексів голландського виробництва (у виробника вони коштують близько 800 тисяч грн.), які «Укрмедпостач» передає в лікувальні заклади по ціні 1 800 000,00 грн. Різниця зрозуміло залишається у австрійського посередника. Що він з нею робитиме, не важко здогадатись.
При реалізації проекту нікого не бентежить, що аналогічне рентгенобладнання виробляється в Україні аж на 4-х підприємствах і ціна в них в 3 рази нижча (близько 600 тис. грн.), теж саме можна сказати і по інших позиціях.
До того ж завод «Квант» за 2008 рік поставив до лікувальних закладів країни близько 150 одиниць рентгенобладнання, все ввів в експлуатацію, ще й проводить його обслуговування. Але завдяки проведеній PR-компанії по дискредитації національного виробника ні у кого не виникне запитання: що коїться?
Адже творці проекту звідусіль заявляють: вітчизняне обладнання ненадійне, погано працює, тому і дешеве, а ми постачаємо хоч і дорожче втричі, зате надійніше.
Спробуйте перевірити коли таке рентгенобладнання жодного дня в Україні не експлуатувалось і ще навіть не зареєстроване.
Для більшої впевненості починаючи з 2008 року й по сьогодні активно проводиться акція по паплюженню українського виробника на прикладі заводу «Квант», як найвпливовішого підприємства на українському ринку. Аналогічна ситуація спостерігається і по відношенню до виробників наркозного, ультразвукового та інш. діагностичного обладнання вітчизняного виробництва.
Шановні головні лікарі, керівники лікувальних й адміністративних закладів, керівники та працівники СБУ, УМВС, КРУ та інших контролюючих органів, народні депутати, прості громадяни всі хто причетний до виробництва та постачання медичної техніки в Україні звертаємось до Вас з проханням:
Долею сталось, що ми живемо в Україні і все, що нами робиться, повинно бути на користь нашій державі, нашому народу – це неписаний закон нашого з Вами життя і ми просимо звернути увагу всіх простих людей і високопосадовців на діяльність тих, хто, як кажуть попав у «долю», і тепер на всіх вуглах кричить, що вітчизняне обладнання погане, аби не випасти з «теми».
Ми всі на різних рівнях повинні їм сказати, що такі проекти - це злочин перед державою, перед народом, перед дітьми, які за це будуть розраховуватись.
Вони повинні знати, що реалізація цієї «теми» несе набагато більше шкоди державі ніж користі і це неприпустимо, особливо під час економічної кризи. Придбане такою ціною обладнання не вирішить в раз проблему з переоснащенням лікувальних закладів медичним обладнанням, тому що цей процес є неперервним, але викличе ще більше проблем з його обслуговуванням, експлуатацією.
В такій ситуації у всіх країнах приймають стратегічно правильне рішення – здійснюють укріплення та розвиток вітчизняного виробника – це запорука безпеки й надійності держави.

З повагою,
Президент Асоціації «РентгенТехПром»                        Коляда О.М.