Уряд затвердив Національний перелік основних лікарських засобів та визначив шлях врегулювання цін на фармацевтичному ринку України

img
На засідання Кабінету Міністрів України прийнято постанову Уряду “Про затвердження Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955”.

Як поінформував Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич, зазначений документ напрацьований з метою врегулювання цінової ситуації, що склалася на фармацевтичному ринку України, на виконання відповідних указів президента та постанов Уряду.

Постановою Кабінету Міністрів України затверджено нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення та встановлено нові граничні постачальницько-збутові та торговельні (роздрібні) надбавки на лікарські засоби, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Крім того, Урядом ухвалене рішення, що ціни на лікарські засоби вітчизняного виробництва, з оптово-відпускною ціною виробника нижчою за 12 гривень за упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім випадків їх придбання за бюджетні кошти. Постановою затверджено Порядок формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Василь Князевич також підкреслив, що проект ухваленої постанови був погоджений Міністерством економіки України, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Реалізація ухваленої постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

Прес-служба МОЗ України