Правила поєднання продуктів

img
Правила поєднання продуктівЗдорове харчування – це не тільки корисна і різноманітна їжа. Всім, хто уважно стежить за станом організму, а також тим, хто хоче схуднути, необхідно знати, як правильно поєднувати продукти у своєму раціоні, пише медичний форум.
Продукти повинні приносити максимум користі для здоров'я.Але для цього необхідно, щоб вони добре засвоювалися організмом. Також важливо, щоб їжа не доставляла нам дискомфорту – не викликала тяжкості в шлунку або хворобливих відчуттів з-за поганого травлення. Тому здорове харчування вчить нас не тільки того, що є під час трапези, але і як, в якому поєднанні. І такого важливого принципу, як поєднання продуктів, потрібно дотримуватися за столом завжди. Також треба читати новини політики України тількі після їжі.
Фрукти і ягоди.
Фрукти і ягоди швидко насичують, покращують роботу кишечника, і в більшості своїй швидко розщеплюються. Вони добре поєднуються одне з одним, а також із молочними і кисломолочними продуктами.
Порада від дієтологів: вибираючи фрукти, віддавайте перевагу яблукам, грушам, цитрусовим: цукру і калорій в них міститься менше, ніж, наприклад, у винограді.
Овочі
Овочі, як і фрукти, швидко розщеплюються в організмі. Тому їсти їх можна практично в будь-який час. Овочі поєднуються один з одним, а, крім того, добре засвоюються в компанії з білками, жирами, вуглеводами.
 
Порада від дієтологів: не поєднуйте овочі з молоком і фруктами. Це не табу. Однак така сполучуваність продуктів виявиться додатковим навантаженням для травної системи.
Крохмаль
Крохмальні продукти (макарони, хліб, крупи, картопля, кукурудза) розщеплюються набагато довше овочів і фруктів. Тому вживати їх у їжу краще в першій половині дня.
Порада від дієтологів: крохмаль і молочні продукти – погана компанія, так що про кашу з молоком, пластівці з молоком або булочку з молоком краще забути. Крім того, крохмальні продукти не поєднуються з цукром і фруктами, а також з білками, особливо з білками тваринного походження.

Білки

Білкові продукти (м'ясо, гриби, риба, молочні і кисломолочні) розщеплюються повільно і важко. Краще всього поєднуються білки з жирами.. Крім того, м'ясо добре поєднується з некрохмалистими і зеленими овочами, які допомагають травленню і нейтралізують шкідливий холестерин. Великої шкоди організму можна завдати, якщо вживати тваринні білки разом з алкоголем, який заважає перетравлюватися продуктам. Також білкова їжа не поєднується з крохмальними продуктами, фруктами і цукром.

Порада від дієтологів: білкові продукти для організму є важкою їжею, яка дуже довго перетравлюється. Краще не їсти після 19 години.
Жири
Жири розщеплюються довго. Поєднуються із зеленню і крохмальної їжею, так що прислів'я про те, що кашу маслом не зіпсувати, виправдана. Також можна поєднувати жиромісні продукти з фруктами (полуниця з вершками).
Порада від дієтологів. Якщо вживаєте жири, то робіть це в кінці прийому їжі.
Зелень
Дуже швидко розщеплюється. Поєднується з усіма продуктами!
 
Бобові
 
Боби, квасоля, горох, соя, сочевиця насичені рослинним білком, тому добре поєднуються з крахмалистими овочами і зеленню. Але і в компанії зі сметаною і рослинною олією вони теж добре засвоюються, завдяки крохмалю у своєму складі.
 
Молоко
 
Молоко погано поєднується з більшістю продуктів. Якщо в шлунку є ще інша їжа, молоко не дає їй можливості перетравитися.
 
Порада від дієтологів: Треба засвоїти раз і назавжди, що молоко – це їжа, а не питво. А запивати їжу їжею неможливо в принципі.
 
Кисломолочні продукти
 
Однорідні кисломолочні продукти (сир, сметана, бринза) сумісні між собою. А от сир важко перетравлюється, його краще їсти окремо.
 
Яйця
 
Поєднуються з некрохмалистими і зеленими овочами.
Кондитерські вироби, цукор
Цукор розщеплюється швидко, якщо вживати його окремо від всіх продуктів.. Якщо солодощі вживаються з іншою їжею, вони надовго залишаються в шлунку, викликаючи бродіння. В результаті може з'явитися печія, кисла відрижка.
На відміну від цукру мед можна поєднувати з іншими продуктами, але при цьому його не можна піддавати термічній обробці.
Порада від дієтологів: Цукор і кондитерські вироби припиняють роботу шлункового соку, який не потрібен для того, щоб солодощі переварилися. Тому споживати їх слід якомога менше, інакше ви ризикуєте сповільнити обмін речовин.
Сполучуваність продуктів: як краще всього
Огірок + Помідор
Важливий нюанс: салат з огірків і помідорів слід з'їдати відразу після приготування, інакше ферменти огірка руйнують вітамін С в томатах.
Хліб + Вершкове масло
У хлібі (цельнозерновому або з борошна грубого помелу) містяться корисні вітаміни групи В і вуглеводи. Але бутерброд з маслом корисний лише за умови, що масла в ньому не більше 3 р.
Морквяний сік + Вершки
Жир, що міститься в вершках, сприяє засвоєнню бета-каротину моркви. Але на склянку соку має припадати не більше однієї столової ложки вершків.
Журавлина + Мед
Ідеальний комплекс, особливо для тих, хто мріє схуднути: ягоди   джерело вітаміну C, в меді - унікальний склад мікроелементів.
Риба + Лимон
Лимонний сік може замінити спеції, а що у ньому міститься вітамін С сприяє засвоєнню солей заліза.
Йогурт + Фрукти
Головне, щоб йогурт був натуральним, а фрукти свіжими. Вийде правильна гамма клітковини і білка.
Зелене + Біла
Універсальне правило для кожного прийому їжі: найбільше на тарілці має бути овочів і зелені, в другу чергу білка - пісного м'яса, печеної риби або морепродуктів, потім – злаків з високим вмістом повільних вуглеводів.