Російські колеги поділились з дніпропетровськими лікарями досвідом виконання ендоскопічних операцій

img

У Дніпропетровській обласній дитячій лікарні пройшов майстер-клас із дитячої ендоскопічної хірургії. Російські медики продемонстрували вітчизняним колегам нову сучасну методику операцій без розрізів при вродженій патології кишкового тракту та сечовивідної системи.

Унікальність методики полягає у тому, що вона не потребує серйозних хірургічних втручань – великих розрізів на тілі, які могли сягати 12 см, ручного накладання та знімання швів, накладання пов’язок, тощо. Тому, пацієнти, яким зробили такі операції, зможуть повернутися до дому вже на 9-10 день після операції. А раніше період реабілітації міг сягати кількох місяців.

«А якщо ж зробити ендоскопічну операцію, наприклад, при апендициті, то людина повертається до звичного ритму життя вже на другий день», – зазначив головний лікар обласної дитячої лікарні Олександр Хитрик.

Проведення таких операцій потребує наявності потужної матеріально-технічної бази – спеціальної апаратури, інструментів, оптичних приладів і телевізійної техніки. У цьому Дніпропетровська обласна дитяча лікарня лідирує.

Щороку тут проводяться понад 7 тис. операцій. З них 15% – це малоінвазивна хірургія.

«У Дніпропетровській обласній дитячій лікарні успішно робляться такі операції, а тому ми сприймаємо сьогоднішню подію не як майстер-клас, а, скоріш, як обмін досвідом. Впевнений, що це буде корисним для обох сторін», – зазначив доктор медичних наук, професор, головний дитячий хірург Росздравнагляду Російської Федерації Ігор Кіргізов.