На Дніпропетровщині у 2012 році збільшився рівень народжуваності

img

На Дніпропетровщині за перше півріччя 2012 народилося на 1049 немовлят більше ніж за аналогічний період 2011 року.
За перше півріччя 2012 року у Дніпропетровській області було зареєстровано 17735 новонароджених, що на 1049 немовлят більше, ніж за аналогічний період минулого року (за перше півріччя 2011 року народилося 16686 немовлят).

«Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула на Дніпропетровщині створені всі умови для надання якісної висококваліфікованої перинатальної допомоги матерям та дітям. Завдяки цьому вже сьогодні ми отримуємо позитивні результати – у порівнянні з минулим роком збільшився рівень народжуваності. Наразі в області функціонує  два сучасних перинатальних центри – у Дніпропетровську та Кривому Розі, три неонатальних центри та потужна мережа міжрайонних пологових центрів, де народжують понад 80% жінок області. Комплекесна система надання перинатальної допомоги в поєднанні з сучасним обладнанням та технікою, якими забезпечуються всі медичні заклади області, сприяє тому, що на Дніпропетровщині більш ніж удвічі зросла кількість здорових пологів без ускладнень, що складає 72% від загальної кількості. Завдяки цьому тенденція покращення демографічних показників триватиме й надалі», - сказала начальник Головного управління охорони здоров`я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

З початку 2012 року медичні установи вторинного рівня (лікарні зі стаціонарами) були переведені на баланс обласного бюджету, видатки на утримання педіатричних та акушерських ліжок збільшено більш ніж у двічі (на утримання дитячих лікарень – із 3 млн грн до більш ніж 16 млн грн, на утримання пологових будинків – з 4,7 млн грн до 7 млн грн).

Для підвищення рівня народжуваності та покращення надання медичної допомоги матерям та дітям у Дніпропетровській області створена комплексна система надання перинатальної допомоги.

У грудні 2011 року у Кривому Розі був відкритий перший в Україні міжрайонний перинатальний центр ІІ рівня. Медичний заклад розрахований на  154 ліжко-місць та 3000 пологів на рік.

У червні 2012 року у Дніпропетровську в рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», ініційованого Президентом України Віктором Януковичем, прем`єр-міністр України Микола Азаров та губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул відкрили  Дніпропетровський обласний перинатальний центр ІІІ рівня, розрахований на 200 ліжко-місць та 4000 пологів на рік.

Периатальний центр у Дніпропетровську вже визнаний експертами одним з найсучасніших в Украйні. Завдяки новітньому обладнанню та висококваліфікованим спеціалістам за перший місяць роботи тут врятовано понад три сотні маленьких життів, в тому числі новонароджені вагою від 500 грамів.
Відділення інтенсивної терапії для новонароджених, де виходжують передчасно народжених немовлят, оснащене найсучаснішим обладнанням, придбаним благодійною організацією «Фонд Віктора Пінчука – соціальна ініціатива».

За підтримки губернатора Олександра Вілкула в області було закуплено сучасні реанімобілі, які дозволяють у належних умовах перевозити новонароджених вагою від 500 грамів. Завдяки цим реанімобілям стало можливим швидко доставляти породіллю до Дніпропетровського обласного перинатального центру навіть з віддалених районів області.