Обговорено задачі виконання пілотного проекту щодо цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонію

img

Селекторна нарада МОЗ України, яку 3 липня провела перший заступник міністра Раїса Моісеєнко, відбулась з керівниками облдержадміністрацій країни, УОЗ, головними державними санітарними лікарями, провідними фахівцями лікувальної та профілактичної ланок медицини, аптечних мереж. До участі в нараді були підєднані також районні студії всіх областей.

Таким чином, в студіях країни, починаючи із столиці, обговорено хід виконання Постанови Кабміна №340 від 25.04.2012р.  «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гепертонічною хворобою» та наказів МОЗ:  №321 від 28.04.2012р « Про заходи МОЗ України щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою»  і  №394 від 29.05. 2012 р. «Про затвердження Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних) цін на такі засоби».  

З міністерської студії прозвучали виступи першого заступника міністра Раїси Моісеєнко, головного спеціаліста МОЗ Василя Нетяженка, першого заступника голови Державної служби України з лікарських засобів Інни Демченко, голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головного державного санітарного лікаря України Анатолія Пономаренка та ін.

Наголошено на забезпеченні виконання пілотного проекту, на його спрямованості до поліпшення стану здоров’я хворих на гіпертензію (яких у нас в країні налічується біля 9 мільйонів), на їх забезпеченні відповідними препаратами згідно протоколу від 26 травня ц.р. У зв’язку з останнім порушувались вузькопрофесійні питання, які ще потребують подальшого фахового обговорення.

Звернено увагу й на те, що того ж таки дня ВР розглядала документ про заборону реклами на рецептурних бланках, й на особливу відповідальність лікарів, провізорів, фармацевтів за виконання закону.

Серйозним видалося питання, що прозвучало з однієї із обласних студій, а саме про відповідність проекту фінансовим можливостям місцевих бюджетів. Цікавить теж, яким буде механізм відшкодування коштів суб’єктам господарювання – аптекам. Йшлося  також про можливу (спільну з Державною службою України з лікарських засобів) кампанію по роз’ясненню цінової політики. З метою поінформувати провізорів, фармацевтів, медиків – можливо, провести спеціальні курси.

Особливу увагу звернено на посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення через ЗМІ, ТВ та радіомовлення.

Другою важливою темою обговорення учасників селекторної наради була  імунопрофілактика та захист населення від інфекційних хвороб на території України. Відомо, що протягом кількох останніх років на забезпеченні вакцинами позначається недофінансування, і перебої з поставками не могли не позначитися на загальній роботі з імунізації. До України запрошено місію для оцінки реальної ситуації з вакцинацією в країні. Гостроту проблеми підкреслив головний державний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко, який, зокрема, зауважив, що, на жаль, критична ситуація складається навіть в тих областях, де вакцина є в наявності.

На завершення наради перший заступник міністра Раїса Моісеєнко підкреслила практичне значення пілотного проекту, який стимулює, упорядковує поточну роботу медичних працівників у забезпеченні охоплення всіх кардіологічних хворих та надання їм допомоги. Отже, основні задачі медиків, задіяних у виконанні пілотного проекту по регулюванню цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, коротко можна викласти кількома пунктами. Це створення штабів, робочих груп при держадміністраціях, складання реєстру хворих, забезпечення механізму постійного контролю за виписаними рецептами та їх обігом, а також активізація роз’яснювальної роботи як серед медиків та працівників аптек, так і серед населення.   

«МВУ»