Наше здоров’я - у наших руках

img

Наше здоров’я - у наших рукахЗ метою пропаганди здорового способу життя серед молоді м. Херсона протягом листопада в загальноосвітніх школах області проходить місячник здорового способу життя, основною метою якого є інформування про шкоду тютюнопаління та наслідків вживання алкоголю, наркотичних речовин. Долучилися до цієї акції й представники КП «Кіновідеопрокат» Херсонської обласної ради. Саме вони організували спільно з управлінням культури та туризму облдержадміністрації, управлінням освіти міської ради, вищого училища культури, обласного центру здоров’я та спортивної медицини, товариства Червоного Хреста України для херсонських учнів інформаційно-пізнавальний захід «Як шкідлива звичка стає тираном».

Так, більш ніж 1500 тис. школярам 5-11 класів було представлено максимум фактів щодо впливу таких негативних явищ серед дітей та молоді як тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотиків; розвитку фізичної культури і спорту; пропаганди здорового способу життя у вигляді комедійно-реалістичного розслідування.

За словами організаторів заходу, сьогодні в області сформовані та визначені досить чіткі приоритетні завдання щодо вищезгаданих питань. Подібні заходи спрямовані на виконання Державних програм і регіональних планів, направлених на профілактику наркоманії, алкоголізму та тютюнопаління серед молоді та формування здорового способу життя, профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, належного статевого виховання підлітків, мотиваційних установок безпечної статевої поведінки, психічного здоров’я дітей.

«На жаль українська молодь не схильна вести здоровий спосіб життя, – зауважує завідувачка відділенням санології обласного центру здоров’я та спортивної медицини Оксана Жуковська. – Серед молоді дуже поширені шкідливі звички – особливо тютюнопаління та вживання алкоголю. Згідно з нашими дослідженнями, 73% юнаків та 46% дівчат віком від 15 до 19 років - палять, майже 80% з них - періодично вживають алкоголь. А 14% молоді взагалі дали стверджувальну відповідь щодо можливості вживання наркотичних речовин лише з простої цікавості».

Що стосується питань фізичного стану, то половина респондентів (51,9%), згідно даних, не замислюються над тим, скільки бувають на свіжому повітрі; переважна більшість опитаних молодих людей веде малорухливий спосіб життя і лише 41% опитаних хоча б періодично відвідують спортивні секції.

«Все частіше і частіше фахівці називають основними проблемами молоді нездоровий спосіб життя, алко- та наркозалежність. І дійсно, не треба бути великим аналітиком, аби розуміти - здоров’я сучасної української молоді погіршується з року в рік, а відповідно і зростає смертність. Тим не менше, така поведінка здається досить дивною адже під час анкетного опитування, проведеного нашими фахівцями, саме стан фізичного здоров’я молодь Херсонщини назвала найголовнішою цінністю в житті. Безумовно, такі заходи та акції змушують підростаюче покоління замислитися над своїми діями. При цьому виникає розуміння цінності здоров’я як такого з його збереженням заради майбутнього, - говорить Оксана Жуковська.

Організатори заходу висловили сподівання, що даний захід змусить замислитися підлітків над тим, наскільки є важливим дотримуватися здорового способу життя, і, якщо серед присутніх все ж таки є ті хто палить, вони неодмінно покинуть цю шкідливу звичку з розумінням того, що здоров’я – це запорука подальшого успіху для кожного.

Інна Стелько