На Дніпропетровщині головні лікарі Центрів первинної медико-санітарної допомоги пройдуть курс менеджменту в сфері охорони здоров’я

img

З 10 жовтня по 8 грудня 15 головних лікарів Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) міст та районів Дніпропетровської області проходитимуть навчання на спецкурсі з управління закладами охорони здоров’я.

Для того щоб ефективно розвивати систему охорони здоров’я і успішно реалізувати зміни у медицині, за ініціативою губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула в області було почато підготовку висококваліфікованих головних лікарів – менеджерів сфери охорони здоров’я.

З 10 жовтня 2011 року двохмісячний курс з управління у медичній сфері почали 15 головних лікарів Центрів первинної меддопомоги з Криничанського, Солонянського, Юріївського, Магдалинівського, Нікопольського, Дніпропетровського й Криворізького районів, а також з Павлограда, Першотравенська, Синельникового та Дніпропетровська.

«Цей спецкурс вирішить питання якісної підготовки головних лікарів. До 8 грудня цього року медики закінчать підготовку та отримають сертифікат спеціаліста з «Організації і управління системи охорони здоров’я». Таке додаткове навчання забезпечить ефективне управління Центрами первинної меддопомоги області», – сказала завідуюча кафедрою організації та управління охороною здоров’я Дніпропетровської медичної академії Валерія Лехан.

Згідно з програмою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я України, лікарі-курсанти будуть вивчати теоретичні та практичні аспекти менеджменту у медичній сфері, психологію управління, а також сучасні підходи до організації первинної медико-санітарної допомоги. Головні лікарі проходитимуть курси менеджменту в медичній сфері для забезпечення раціонального використання ресурсів закладів та впровадження комплексного підходу до управління персоналом.

Фінансування додаткового навчання 15 головних лікарів Центрів ПМСД (загалом   60 тис грн) було акумульовано Дніпропетровської медичною академією з коштів, виділених з держбюджету на післядипломну підготовку лікарів.

«Подібний спецкурс для головних лікарів – це унікальна ініціатива для України. Викладати на ньому будуть не тільки доктори та кандидати медичних наук (соціальної медицини й організації системи охорони здоров’я), але й спеціалісти в сфері економіки, права та психології управління. Всебічна підготовка до управління лікувальними закладами допоможе новим головним лікарям результативно організувати роботу, а значить, підвищить якість лікування для пацієнтів», – зазначила Валерія Лехан.

Також, за її словами, з січня наступного року на кафедрі організації та управління охорони здоров’я почнеться навчання керівників медичних закладів третинного рівня (які надаватимуть високоспеціалізовану медичну допомогу) за магістерською програмою, що триватиме півтора роки.