Київська область. Звітує державна санітарно-епідеміологічна служба

img

На виконання основної мети державної політики в галузі харчування населення, щодо зміцнення здоров’я, профілактики захворювань, пов’язаних з вживанням їжі, основними завданнями в роботі державної санітарно-епідеміологічної служби області є контроль за дотриманням вимог санітарних правил і норм підприємствами по виробництву та обігу харчових продуктів та забезпеченням випуску безпечної продукції гарантованої якості.

Державна санітарно-епідеміологічна служба області здійснює нагляд за 8011 харчовими об’єктами, в тому числі 718 підприємствами харчової промисловості, 1909 громадського харчування та 5373 торгівлі.

За поточний період 2011 року проведено  2075 їх обстежень, з них 903 з лабораторним контролем. Порушення вимог санітарного законодавства виявлені на 771 об’єкті.

При здійсненні державного санітарного нагляду першочергова увага приділяється об’єктам, що виробляють харчові  продукти з високим ступенем ризику для здоров’я: молоко-, м’ясо-, рибопереробним підприємствам харчової промисловості.

В 2011 році проведено 35 санітарно-епідеміологічних обстежень молокопереробних підприємств, порушення виявлені на 2-х об’єктах, як наслідок тимчасово заборонялась експлуатація молокопереробного підприємство - ВАТ «Яготинський маслозавод» (цех розливу та фасування молока), оштрафовано 2 відповідальні особи на підприємствах Миронівського та Яготинського районів.

Дотримання вимог санітарного законодавства перевірено на 31 м’ясопереробному підприємстві, порушення виявлені в 5 випадках, що складає 16 %. На бактеріологічні показники безпеки досліджено 105 проб  м’ясопродуктів. За допущені порушення оштрафовано 10 відповідальних осіб.

З 6 перевірених підприємств рибопереробної промисловості порушення виявлені на підприємствах Володарського району та м. Біла Церква. Проведено 49 бактеріологічних досліджень проб рибної продукції. Встановлено факт  виробництва небезпечної  продукції на рибопереробному  цеху ПП Куценко В.А у  Володарському  районі, за  реалізацію  продукції накладено  фінансову санкцію.

За виявлені порушення санітарного законодавства та випуск нестандартної продукції на відповідальних осіб накладено 4 штрафи, вилучено з реалізації 300кг небезпечної рибної продукції на ТОВ «ЛІК» Броварського району.

Обстежено 565 підприємств громадського харчування, порушення виявлені в 199 випадках, що складає 35%.

За бактеріологічними показниками безпеки досліджено 707 проб продукції, з яких 12 не відповідають вимогам діючих стандартів (кулінарні вироби на  підприємствах громадського харчування Броварського, Васильківського, Обухівського, Іванківського, Макарівського, Сквирського районів). За виявлені грубі порушення вимог санітарних норм і правил припинялась експлуатація 36 підприємств громадського харчування. Оштрафовано 198 відповідальних осіб. В 4 випадках забраковано 34кг небезпечних та неякісних харчових продуктів на підприємствах Вишгородського району та м. Ірпінь, накладено 2 фінансові санкції в Броварському (СТ «Барвінок») та Сквирському (ФОП Козачини Г.К) районах.

Проведено 874 обстеження підприємств продовольчої торгівлі, порушення виявлені на 325, що складає 37,2%. Досліджено 440 проб продукції з торгівельної мережі, з яких 15 виявились нестандартними на підприємствах торгівлі Броварського, Кагарлицького, Обухівського, Рокитнянського, Іванківського районів та м. Біла Церква. За порушення вимог санітарного законодавства тимчасова заборонена експлуатація 49 підприємств торгівлі. 349 відповідальних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Вилучено з реалізації 482 кг небезпечної продукції, накладено 21 фінансову санкцію на суму 4251грн.

Питання якості та безпечності харчових продуктів, що виробляються та реалізуються на території Київської області знаходиться на постійному контролі санітарно-епідеміологічної служби.