На Чернігівщині проходять "Дні геронтології та геріатрії"

img

На Чернігівщині проходять "Дні геронтології та геріатрії"

8 вересня у роботі науково-практичної конференції «Дні геронтології та геріатрії у Чернігівській області», організованої Інститутом геронтології Академії медичних наук України за підтримки ряду наукових та владних структур взяв також участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

Він привітав учасників конференції від імені голови облдержадміністрації Володимира Хоменка.

У своєму виступі Віктор Тканко, зокрема, зазначив, що тема науково-практичної конференції надзвичайно важлива для нашої області, демографічна ситуація в якій викликає серйозну тривогу. Адже сучасна геронтологія вивчає механізми і різні аспекти (біологічні, соціальні та інші) старіння живого організму, а також способи уповільнення старіння з метою збільшення тривалості життя і збереження його фізичної і соціальної активності.

На Чернігівщині проживає 318,8 тисяч осіб, старше працездатного віку, що складає 28,8% населення області. У Ніжинському районі цей показник сягає 40,3%, у Ріпкинському – 36,7%, у Коропському, Борзнянському та Бобровицькому – 35%.

Кількість чоловіків пенсійного віку становить 91, 5 тисяч (28,7%), жінок – 227,3 тисяч (71,3%).

Так, в області на початок 2010 року загальна кількість людей в періоді «першої старості» (від 80 до 89 років) проживало 53909 осіб, «другої старості» (від 90 до 99 років) – 4188, довгожителів (понад 100 років) – 37.

Заступник голови облдержадміністрації наголосив, що негативні тенденції, що домінують у віковій структурі населення області, зумовлюють високий рівень демографічної старості. У першу чергу, це проявляється у зменшенні частки осіб, молодших за працездатний вік, постійне зменшення чисельності населення у працездатному віці – основного постачальника трудових ресурсів.

Віктор Тканко також акцентував увагу на питанні медичного обслуговування людей, старших працездатного віку. В області створені та працюють 2 геріатричні пансіонати на 915 місць, 26 територіальних центрів для одиноких непрацездатних громадян, 28 цілодобових стаціонарів на 713 ліжок, 5 відділень медико-соціальної реабілітації. До кінця року область отримає 921 слуховий апарат.

Заступник голови облдержадміністрації подякував фахівцям Інституту геронтології АМН України за проведення науково-практичної конференції саме у нашій області та висловив переконання, що вона буде корисною присутнім лікарям і збагатить їх новими знаннями у сфері діагностики та лікування захворювань, властивих людям похилого віку.

На Чернігівщині проходять "Дні геронтології та геріатрії"

Як підкреслив однин з керівників проекту "Дні геронтології та геріатрії в регіонах України", доктор медичних наук, професор Владислав Поворознюк, для Чернігівщини геронтологічна тематика є надзвичайно актульною. Адже частка жителів похолого віку тут – найвища в Україні.

Наявність характерних вікових захворювань (остеопорозу, остеоартрозу, порушень мозкового кровообігу та ін.) у людей старшого покоління, зазначив він, вимагає від медиків особливого ставлення до них. Лікарі повинні добре розбиратися в усіх тонкощах і особливостях перебігу цих хвороб, уміти правильно встановлювати їх причини. Так, зокрема, викликати біль у спині може понад 200 захворювань і причин, а не тільки остеохондроз хребта, як дехто вважає.

Подібні конференції, за словами вченого, Інститут геронтології проводить в різних областя України. На Чернігівщині цей захід, окрім обласного центру, пройде в Ніжині. Як і в Чернігові, столичні фахівці прочитають там лекції з питань діагностики й лікування остеопорозу, артеріальної гіпертензії, серцевої недостатньості, інсульту, остеоартрозу та інших захворювань, поговорять про роль раціонального харчування людей похилого віку тощо. Також лікарі матимуть можливість поспілкуватися між собою, обмінятися думками і досвідом.

За інформацією прес-служб облдержадміністрації та управління охорони здоров’я облдержадміністрації