Службове розслідування трагічної загибелі двох вагітних жінок у Кіровограді – на особистому контролі голови облдержадміністрації Сергія Ларіна

img
Голова облдержадміністрації Сергій Ларін провів спільну нараду із Заступником Міністра охорони здоров’я України Раїсою Мостовенко. Не зважаючи на те, що на порядку денному наради були питання надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям в області та створення на базі обласної лікарні перинатального центру, основна увага була приділена двом резонансним смертям вагітних жінок, які мали місце у кіровоградських лікарнях. Дізнавшись про ці випадки, голова облдержадміністрації взяв проблему під особистий контроль: запросив заступника міністра з охорони здоров’я, прокурора області, представників міських пологових будинків та обласної лікарні, аби дослідити причини того, що трапилось і попередити подібне надалі.
Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Андреєва повідомила, що з приводу передчасної смерті вагітної жінки в обласній лікарні 21 липня проведено службове розслідування, виявлено факти надання неналежної допомоги, всі документи по цьому випадку передані до прокуратури, порушено кримінальну справу і ведеться слідство.
Ірина Бондаренко, заступник головного лікаря обласної лікарні з акушерсько-гінекологічної допомоги не заперечувала той факт, що діагностика стану пацієнтки була проведена не належним чином не через брак обладнання, причиною трагедії став все ж таки людський фактор.
Ще одна трагічна смерть трапилась у міській лікарні імені Святої Анни.
У зв’язку із тим, що ця лікарня знаходиться у підпорядкуванні міста, відповідно, займатись подібними випадками повинна міська влада, але, як наголосив голова облдержадміністрації Сергій Ларін, – політика всюди, навіть у галузі охорони здоров’я, адже міська влада на приписи і рекомендації обласної не реагує. Найбільш яскравий цьому приклад – ситуація із міською лікарнею швидкої медичної допомоги. Керівництво облдержадміністрації неодноразово намагалось допомогти учасникам конфлікту вирішити проблему, але без участі і конструктивного діалогу із міською владою досягнути компромісу не вдається.
Раїса Мостовенко, заступник Міністра охорони здоров’я, наголосила, що поділ на місто-область не повинен домінувати, адже хворій людині всерівно, де лікуватись, головне результат –відновлене здоров’я.
- Надання медичної допомоги – це спільна мета як для міських лікувальних закладів, так і для обласних, - констатувала Раїса Мостовенко. Вона вважає, що між місцевим самоврядування і державним управлінням не буде взаєморозуміння доти, доки Президент не видасть указ про єдиний медичний простір.
Ірина Бондаренко, заступник головного лікаря обласної лікарні з акушерсько-гінекологічної допомоги, проаналізувавши стан надання медичної допомоги вагітним, роділлям та породіллям в області констатувала, що сьогодні найбільш гостро стоїть питання нестачі кадрів.
Реакція заступника Міністра охорони здоров’я була миттєвою: необхідно більш ефективно працювати над державним замовленням: «Набирайте випускників шкіл, готуйте домовленості із медичними закладами освіти. Навчання цих дітей на державній формі мають забезпечувати місцеві бюджети. Термін відпрацювання після навчання необхідно зробити не два роки, а сім, при цьому молодого спеціаліста потрібно забезпечити житлом, усіма необхідними умовами, аби він нікуди потім не захотів їхати».
Сергій Ларін погодився із Раїсою Мостовенко, додавши, що випускники вузів рвуться у міста. У райони та села їдуть діти, які вступали і вчилися у вишах за власні знання, а в обласні центри потрапляють ті, хто мають для цього кошти.
- Потрібно більш жорстко підходити до державного замовлення. Ми працюємо над програмою розвитку області «Центральний регіон - 2015», і максимальне забезпечення кадрами районів – це одне із ключових завдань, що будуть вписані у програму, - наголосив очільник області.
Заступник міністра охорони здоров’я Раїса Мостовенко повідомила, що Кіровоградській обласній лікарні виділено 11 мільйонів гривень для створення перинатального центру.
Голова облдержадміністрації Сергій Ларін наголосив, що трагічні випадки в обох лікарнях примусили замислитись над усією системою якості надання медичних послуг в області. Тому він узяв під особистий контроль стан справ у медичній галузі. Обласною державною адміністрацією уже вживаються організаційні заходи аби заспокоїти ситуацію, покращити якість надання медичної допомоги.