На Дніпропетровщині у рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» відбудеться конкурс на краще фото, друковану та електронну рекламу, а також короткометражний фільм, присвячений боротьбі з туберкульозом

img

У рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», на Дніпропетровщині з 5 листопада по 9грудня 2012 року проводиться конкурс на кращу друковану та електронну соціальну рекламу, фото, а також короткометражний фільм, присвячений боротьбі з туберкульозом.

«Конкурс, присвячений боротьбі з туберкульозом в Україні, має на меті донести якомога більше інформації про особливості поширення цього захворювання і пояснити людям, що туберкульоз – виліковний. Взяти участь у конкурсі може кожний бажаючий. Для цього потрібно відіслати роботи на нашу електронну адресу stoptbdnepr@gmail.com. Переможці конкурсу будуть нагороджені цінними призами», - сказала координатор проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Єлизавета Воротилова.

Роботи оцінюватимуться у 3 номінаціях – «краще фото», «краща соціальна реклама» та «кращий аматорський короткометражний фільм». Тематика робіт – своєчасне виявлення та протидія туберкульозу.

Роботи переможців будуть розміщенні на електронних порталах Фонду та увійдуть до складу протитуберкульозної агітаційної програми України. Переможці конкурсу будуть нагороджені цінними призами.

Детальну інформацію щодо умов проведення конкурсу можна отримати на сайті http://vk.com/club44895718, а також за телефоном (063) 582 43 89.

Наразі на Дніпропетровщині реалізуються системні заходи щодо профілактики, діагностики та лікування туберкульозу. За підтримки губернатора Олександра Вілкула протягом останніх 2,5 років збільшено фінансування на роботу фтизіатричної служби регіону.

«Протягом останніх 2,5 років в області велика увага приділяється роботі фтизіатричної служби. За підтримки губернатора Олександра Вілкула у протитуберкульозних диспансерах  та санаторіях області проводяться капітальні та поточні ремонти, закуповується нове сучасне медичне обладнання, медикаменти та витратні матеріали. На сьогодні усі протитуберкульозні заклади області на 100% забезпечені необхідними препаратами. Такі заходи сприяють зниженню рівня захворюваності на туберкульоз серед жителів регіону. Так, у Дніпропетровській області на чверть зменшено захворюваність на туберкульоз серед підлітків», - сказав регіональний координатор програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», головний лікар обласного комунального закладу «Протитуберкульозний диспансер м.Дніпропетровськ» Костянтин Бордюг.

Наразі на Дніпропетровщині функціонує 6 протитуберкульозних диспансерів, 1 протитуберкульозна лікарня, 5 спеціалізованих протитуберкульозних відділень, 5 протитуберкульозних санаторіїв для лікування дітей та 2 – для лікування дорослих.

Фінансування на протитуберкульозні ліжка у 2012 році (загальний фонд протитуберкульозних ліжок у Дніпропетровській області складає 2270 штук) становить понад 9 млн 300 тис грн на медикаменти та майже 22 млн грн на продукти харчування.

Крім того, протягом 2012 року Дніпропетровська область отримала протитуберкульозні препарати та витратні матеріали на суму 14 млн грн. Таким чином наразі усі фтизіатричні заклади на 100% забезпечені необхідними медичними препаратами.

В області також відбувається оновлення матеріально-технічної бази фтизіатричних закладів.

Так, за підтримки губернатора Олександра Вілкула для Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та Дніпропетровського обласного клінічного лікувально-профілактичного об`єднання «Фтизіатрія» було придбано сучасний флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат на суму 616 тис грн. Для проведення найточніших досліджень лабораторії фтизіатричних закладів області оснащені центрифугами (пристроями для поділу сипучих тіл або рідини та відділення рідини від твердих тіл) на суму 672 тис грн. У Дніпропетровському обласному лікувально-профілактичному об`єднанні «Фтизіатрія» та Дніпродзержинському протитуберкульозному диспансері введено в експлуатацію сучасні піролізні інсинератори «Мюллер» (апарати із знешкодження медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих пацієнтів).

Завдяки збільшенню фінансування фтизіатричної галузі у Дніпропетровській області проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях. У 2010 році після ремонту відкрито відділення для лікування хворих тяжкої (мультирезистентної) форми туберкульозу у Дніпропетровському обласному клінічному лікувально-профілактичному об`єднанні «Фтизіатрія» на 40 ліжок. У Криворізькому протитуберкульозному диспансері №2 після проведення капітального ремонту  відкрито клініко-діагностичну лабораторію. Вартість реконструкції становить понад 1 млн грн.

Крім того, з метою попередження туберкульозу серед населення на Дніпропетровщині щороку проводяться місячники боротьби з туберкульозом. Завдяки роботі сучасного пересувного флюорографа жителі віддалених сіл та районів області мають змогу пройти якісне безкоштовне обстеження. Для незахищених верств населення в області організовуються гарячі обіди.

У Дніпропетровському регіоні проводиться інформаційно-роз`яснювальна робота з питань попередження та профілактики туберкульозу.

«У рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується на Дніпропетровщині Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у Дніпропетровську, Кривому Розі, Марганці, Дніпродзержинську, Нікополі були проведені круглі столи «Туберкульоз виліковний», у Дніпропетровську відбулась виставка фотографа-документаліста Максима Дондюка «Зупинимо туберкульоз в Україні». Окрім цього, в області розповсюджено більше 100 тис екземплярів інформаційних матеріалів щодо профілактики туберкульозу», - сказала координатор з адвокації, комунікації та соціальної мобілізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Людмила Кулибчук.