Дезінфекція – важлива ланка профілактики вірусних гепатитів

img

Дезінфекція – важлива ланка профілактики вірусних гепатитівМайже третя частина населення нашої планети на сьогодні уражена підступною хворобою – вірусними гепатитами. Темпи поширення і масштаби  інфекції вражають: кількість носіїв вірусу гепатиту В доходить до 300 млн. осіб. Така ситуація значно сприяє розповсюдженню хвороби на всіх, без винятку, територіях.  А збудника гепатиту С недаремно вже охрестили «тихим вбивцею». Непомітно, підступно забирає людське життя,  скорочує його тривалість. Та ще й через особливості передачі і розповсюдження цей інфекційний агент полюбляє розгулювати серед молоді.
180 млн. хворих, 350 тис. смертей щороку на рахунку підступної інфекції. За прогнозами експертів ВООЗ, кількість людей, які страждають на гепатит, викликаний вірусом С, до 2015 – 2020 р. подвоїться.

Вірусні гепатити за ступенем негативних наслідків, спричинених здоров’ю населення, нанесених економічними збитками, поступаються хіба що грипу та ГРВІ.

В залежності від реалізації шляхів та факторів передачі інфекції виділяють фекально-оральний і парентеральний механізми зараження вірусними гепатитами.

Існують різноманітні види збудників вірусних гепатитів. Віруси С, D, G, TT – збудники гепатитів з парантеральним механізмом передачі.
Збудники вірусних гепатитів з парентеральним механізмом передачі  відносяться до різних сімейств і родів, вони різні за будовою, та наслідки їх життєдіяльності – однаково руйнівні для організму людини.

Природний (вертикальний), контактно-гемоконтактний і артифіціальний (штучний) - шляхи реалізації передачі парентеральних вірусних гепатитів.
Природний (вертикальний) механізм – передача збудників гепатитів від матері до дитини.

Внаслідок статевих контактів (через кров, сперму, вагінальний секрет),  через ураження шкіряних покривів і слизових оболонок  при побутовому парантеральному інфікуванні (через спільні прибори для гоління, манікюрні набори, гребінці, зубні щітки, інші предмети, при використанні яких можливе пошкодження шкіри чи слизових) реалізуєтья контактний-гемоконтактний механізм передачі.

Є можливим інфікування людини і артифіціальним (штучним) шляхом. В цих випадках збудник потрапляє в організм реципієнтів через інфіковану донорську кров і її компоненти, органи чи тканини людини, при немедичних парентеральних введеннях наркотичних засобів, немедичних і медичних маніпуляціях (з порушенням шкіряних покривів і слизових)  у випадках недотримання санітарно-гігієнічних норм та правил.
Сприйнятливість людини до вірусних гепатитів досить висока. При цьому ще й інфікуюча доза надзвичайно низька, достатньо мізерної краплі крові, всього 0,0005 мл. В цій невидимій для неозброєного мікроскопом ока краплині може міститись вбивця людського організму – вірус парентерального гепатиту.

У всіх медичних установах, незалежно від відомчої належності, для попередження передачі парентеральних вірусних гепатитів виконується комплекс заходів, що попереджують розповсюдження інфекцій, які передаються через кров.

Знезараження (дезінфекція) виробів медичного призначення, посуду, білизни, апаратури, предметів догляду за хворими та інших речей, що забруднені кров’ю, іншими біологічними рідинами людини – надзвичайно важливий захід комплексу профілактики. Причому цю процедуру необхідно виконувати практично відразу після використання того чи іншого предмету в роботі. Необхідно пам’ятати, що фактично усі робочі місця медиків, де можливе попадання біологічних рідин (операційні, пологові зали, оглядові гінекологічних відділень, процедурні, реанімаційні відділення тощо), необхідно розцінювати як потенційно небезпечні щодо забруднення біорідинами.

В таких кабінетах, відділеннях проводять дезінфекцію інструментів, предметів, поверхонь після кожного пацієнта, а також в кінці робочої зміни при поточному прибиранні. Обов’язковим є виконання дезінфекції і в ході проведення генеральних прибирань.

Вибирають засоби з віруліцидними властивостями по відношенню до збудників парантеральних вірусних гепатитів. А враховуючи можливість забруднень органічними субстратами (в т.ч. біорідинами), дезінфекційний засіб повинен мати ще й хороші миючі властивості і не фіксувати органіку на поверхнях предметів, що оброблялись.

Висока віруліцидна активність, в т.ч. і по відношенню до найстійкіших збудників із групи поліовірусів, притаманна цілому ряду активно-діючих речовин (АДВ), що використовуються для виробництва деззасобів. За класифікацією НІІ Дезінфектології, м. Москва, Російська Федерація виділяють 3 групи АДВ в залежності від віруліцидної активності. 1-а група – дезінфекційні засоби з високою віруліцидною активністю (знищують всі відомі віруси) – альдегіди, надоцтова кислота, солі циануронової кислоти, алкіламіни. 2-а група – деззасоби з помірною віруліцидною активністю (достатня для знищення збудників парентеральних вірусних гепатитів) – гіпохлорити кальцію і натрію, перекис водню, гліоксаль, полігуанідіни, повідон-йод, тільки деякі із ЧАСів, етанол). 3-я група – дезінфекційні засоби з вибірковою віруліцидною активністю – хлоргексидину біглюконат, ЧАСи, феноли, ізопропиловий спирт.   

Окрім цього, при виборі дієвих деззасобів і антисептиків, враховують цілий перелік необхідних для застосування властивостей. Сертифіковано виробництво, яке постійно контролюється, налагоджено систему зберігання і доставки продукції – важливі фактори для випуску та забезпечення лікувальних закладів якісними дезінфектантами та антисептиками.

Компанія «Лаверна» вже понад 10 років забезпечує лікувальні заклади дезінфекційними засобами і антисептиками від найкращих виробників із Європи, Китаю, Білорусії, Російської Федерації та вітчизняних. Останні надходження від компанії ІП «Інкраслав» із Білорусії – дезінфекційні засоби і антисептик, що урізноманітнюють вже існуючий перелік і розширюють вибір для споживачів. Достеменно відомо – препарати зарекомендували себе в клініках Білорусі щонайкраще. Засіб «ІЗАПІН» - композиційний  дієвий препарат. Композиція полігуанідінів і ЧАСів з посилюючими функціональними добавками  забезпечує  широкий спектр протимікробної дії, що пролонгована у часі. Завдяки цьому, значно зменшується мікробне обсіменіння приміщень протягом тривалого періоду. Гарантована віруліцидна активність. А те, що складові в «ІЗАПІНІ» абсолютно безпечні для людей,  дає можливість застосовувати його під час прийому пацієнтів в амбулаторіях, поліклініках та  навіть в реанімаційних палатах (де хворі лежачі), в дитячих і неонатологічних відділеннях. «ІЗАПІН» ефективний від плісняви і дуже доречний для знезараження систем вентиляції та кондиціонерів.
На сьогодні надзвичайним попитом  в лікувальних закладах користуються альдегідвмісні дезінфектанти. Але у виробників виникає проблема – як зробити альдегідвмісні засоби безпечними. Саме до цієї групи належить «ДЕЗАРАЛЬ». Завдяки спеціально розробленій рецептурі виробник зміг досягти надвичайно важливого результату – дієвості як у альдегідів та одночасної безпечності для персоналу і екології. «ДЕЗАРАЛЬ» віднесено до 4 класу малонебезпечних речовин, що є найоптимальнішим для дезінфектантів. Повний спектр знезаражувальної дії, включаючи віруліцидну і навіть спороцидну активність «ДЕЗАРАЛЮ», забезпечує рівень високої дезінфекції, він особливо придатний для застосування  у відділеннях з найсуворішими вимогами протиепідемічного режиму. «ДЕЗАРАЛЬ» дієвий і у випадках виділення штамів мікроорганізмів, стійких до інших засобів.

Компанія «Лаверна» також пропонує цілий перелік антисептичних засобів. Це і ті, що вже досить успішно застосовуються в наших медичних закладах. ІНОЛ – антисептик на основі високоочищеного етилового спирту, який повністю відповідає вимогам Фармакопеї. Згубна дія ІНОЛу на бактерії, віруси, навіть  стійкі, дає можливість застосовувати його у вогнищах інфекційних хвороб, включаючи лікувальні заклади інфекційного профілю. «ДЕЗОР» – антисептик,  основною діючою речовиною якого є новинка для українських медиків – полігексаметиленбігуанідину гідрохлорид. «ДЕЗОР» має виражений пролонгований антимікробний ефект, що виявляється протягом тривалого часу навіть на незахищеній шкірі. Застосування «ДЕЗОРу» сприятливо впливає на руки, пом’якшує і поліпшує стан шкіри. «ДЕЗОР» вміщує речовини, що зменшують кількість виділень під медичними рукавичками, і вірогідність попадання мікробів у рани мінімальна.  Після застосування «ДЕЗОРу» значно легше одягати медичні рукавички, про що також потурбувались виробники під час розробки рецептури.  «ДЕЗОР» ефективно знищує бактерії, включаючи і стійкі госпітальні штами, віруси (в т.ч. збудників парентеральних інфекцій і кишкових вірусних захворювань), гриби. Антисептик використовують для знезараження рук, шкіри і навіть прилеглих слизових оболонок.

ТОВ «ЛАВЕРНА» — вітчизняний виробник засобів для хімічної дезінфекції і стерилізації, антисептиків для рук, шкіри та слизових оболонок; офіційний представник в Україні компаній ІП «Інкраслав»(Білорусь), «Цсязин гранд корпорейшн» (КНР).

Асортимент продукції ТОВ «ЛАВЕРНА», надані професійні консультації фахівців, гнучка система знижок та організована доставка задовільнять найвибагливіших клієнтів.

З повним прайсом компанії можна ознайомитись на сайтах www.laverna.kiev.ua та  www.laverna.prom.ua.

В.Д.Малюга, лікар-дезінфекціоніст ТОВ «Лаверна»