Інфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспекти

img

Інфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспекти19-20 червня 2013 року на базі Сумського державного університету відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Інфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспекти».

У форумі взяли участь понад 100 фахівців різних спеціальностей – інфекціоністи, анестезіологи, терапевти, педіатри, лікарі загальної практики сімейної медицини, організатори охорони здоров’я, спеціалісти профілактичної медицини, викладачі вищої медичної школи і медичних училищ Сумщини та інших регіонів. Актуальність обраної тематики обумовлена збільшенням інфекційної захворюваності як в Україні, так й у всьому світі. Відтак інфекційна патологія залишається однією з основних причин інвалідності та смертності населення. Конференція організована зусиллями управління охорони здоров’я облдержадміністрації, Асоціації інфекціоністів Сумщини, обласної інфекційної клінічної лікарні ім. З. Й. Красовицького та Сумського державного університету.

Інфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспектиЗ вітальним словом та побажанням плідної роботи до учасників форуму звернувся голова Асоціації інфекціоністів Сумщини, завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією СумДУ, д. мед. наук, професор Микола Чемич. У своїй доповіді «Зменшення негативного впливу від медикаментозної терапії» професор звернув увагу фахівців на негативні впливи на організм пацієнта антибактеріальних препаратів та інших часто вживаних медикаментозних препаратів. Доповідач окреслив шляхи та засоби зменшення цих небажаних впливів і нагадав про загальновідомі препарати.

Асистент кафедри інфекційних хвороб СумДУ Катерина Полов’ян презентувала присутнім результати багаторічної науково-дослідної праці «Клініко-лабораторні та імунологічні зміни при гострих кишкових інфекціях, викликаних умовно-патогенними мікроорганізмами, прогнозування та корекція наслідків», в якій відображені сучасні підходи до діагностики та терапії захворювання, ефективне використання нанотехнологій, фармакоекономічного аналізу. За результатами роботи були оприлюднені практичні рекомендації.

У доповіді «Сучасні підходи до діагностики та терапії поширених гельмінтозів» завідувач кафедри медичної паразитології ХМАПО, д. мед. наук, професор Катерина Бодня (м. Харків) зупинилась на питаннях надання медичної допомоги хворим із гельмінтною інвазією. Доповідач акцентувала увагу на адекватності вибору антигельмінтних засобів та призначення раціональної схеми їх застосування.

Інфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспектиІнфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспекти

 

Галина Дубинська, д. мед. н., професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» (м. Полтава) проаналізувала сучасні напрямки ефективної терапії при вираженому фіброзі печінки та новітні препарати, які застосовують при лікуванні цієї хвороби.

Виступ обласного інфекціоніста Ірини Троцької був присвячений організації надання медичної допомоги інфекційним хворим на догоспітальному етапі. Завідувач обласного гепатологічного центру Володимир Рябіченко розповів про значення дослідження генотипу ІL-28В у прогнозуванні ефективності лікування хворих на хронічний гепатит С.
Низка доповідей була присвячена впровадженню у практику лікаря-інтерніста сучасних лікарських засобів, зокрема антибактеріальних препаратів, пробіотиків. Значна кількість виступів торкалась різноманітних аспектів діагностики та лікування інфекційних захворювань, які доволі поширені в області. Активно працювала й секція молодих вчених, на якій були представлені роботи аспірантів та клінічних ординаторів кафедри інфекційних хвороб СумДУ та інших вищих медичних навчальних закладів країни.

Інфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспектиІнфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспекти

 

Учасники конференції отримали цінний досвід. Окрім важливої інформації щодо сучасного стану проблеми, спеціалісти мали змогу безпосередньо поспілкуватись з колегами та обмінятись думками.