Миколаївські медики підбили підсумки роботи за 2009 рік

img

За участі заступника міністра охорони здоров'я України Володимира Юрченка у Миколаєві відбулася підсумкова колегія Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації. Медична спільнота області проаналізувала здобутки та недоліки своєї роботи у 2009 році.

На покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я області у минулому році з місцевих бюджетів було виділено 30,1 млн. грн., з них придбано обладнання на загальну суму 14,58 млн. грн., проведено капітальні ремонти на загальну суму 15,54 млн. грн. У порівнянні з попереднім роком збільшено фінансування видатків на медикаменти на 39,6 %, на харчування - на 20,4 %.

Наприкінці року за рахунок обласного бюджету придбано 16 автомобілів швидкої медичної допомоги марки "Газель" на загальну суму 2 млн.192 тис. грн. та 5 пересувних флюорографів на загальну суму 5 млн. 475 тис. грн. для обстеження населення області. Позитивним моментом є відсутність заборгованості із заробітної плати у миколаївських медиків. В повному обсязі їм виплачено надбавки за стаж роботи. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям облдержадміністрації, обласної ради та депутатського корпусу.

У 2009 році галузь охорони здоров'я області профінансовано на загальну суму 683,9 млн. грн., що на 66,7 млн. грн. (або 10,8%) більше, ніж у 2008 р., та на 56 млн. грн. більше виплачених розрахункових показників.

Як зазначалося на нараді, позитивний досвід має місцева влада із заготівлі сільськогосподарської продукції районами області для потреб лікувальних закладів, адже далеко не в кожній області є така практика.

Також вдалося вирішити проблеми, пов'язані з епідемією грипу та функціонуванням закладів охорони здоров'я в зимових умовах. Незважаючи на негоду, заклади охорони здоров'я області забезпечені автономними джерелами електропостачання і функціонують за будь яких умов. В області проведено перевірки з дотримання вимог по безпечному використанню медичного обладнання, в тому числі й використанню кисневих балонів, встановлено терміни для усунення недоліків.

Заступник міністра охорони здоров'я Володимир Юрченко відзначив, що і для міністерства загалом, і для області минулий рік був економічно складний, однак вдалося централізовано закупити значну частину обладнання нового покоління, медикаментів. Крім того, на сьогодні розроблені та проходять різні ступені погодження проекти законів, нормативно-правові документи, які стосуються реформування медичної галузі.

Володимир Юрченко відзначив, що незважаючи на надзвичайну фінансову скруту усі державні програми виконуються. Це стало можливим завдячуючи в тому числі і роботі фахівців Миколаївської області, де спостерігається тенденція до позитивних змін. Посідаючи 11 рейтингове місце за показниками, вона має усі шанси увійти до десятки областей зі стабільною динамікою.

За словами заступника міністра, на сьогодні Міністерство охорони здоров'я відпрацьовує нові підходи щодо організації надання екстреної невідкладної допомоги на сучасному європейському рівні. Він відвідав кілька миколаївських лікувальних закладів, оглянув кардіологічний центр обласної лікарні, де успішно проводяться стентування, ангіодослідження, коронографія, та наголосив, що робота центру є показовою.

Наразі Міністерство переймається ліцензуванням аптечних закладів на отримання наркотичних засобів, аби пацієнти, могли їх вчасно отримувати відразу після призначення лікаря.

Заступник міністра охорони здоров'я Володимир Юрченко відповів на численні запитання миколаївських медиків і запевнив, що 2010 рік буде багатим на нові проекти в напрямку розбудови системи охорони здоров'я.

Прес-служба МОЗ України