Повідомлення прес-центру Одеської обласної санепідслужби

img
Сьогодні,5 листопада, у першій половині дня відбулося засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії Одеської облдержадміністрації, на якому обговорено хід виконання рішення ДНПК від 2 листопада ц.р. стосовно забезпечення готовності області до роботи в умовах епідемії грипу.
На засіданні зокрема відзначено, що за 5 днів листопада до медичних установ з приводу захворювання на грип та ГРЗ звернулося близько 22 тисяч мешканців, з них 8,5 тисяч – дітей до 18 років. Госпіталізовано понад 1 тисячу осіб.
З огляду на інтенсивність звернень населення Одеська область практично підійшла до епідемічного порогу і увійшла в перелік областей, найбільш небезпечних за рівнем захворюваності.
У зв'язку із ситуацією, що склалася, за цей період проведена велика організаційна робота: спільною колегією обласного управління охорони здоров'я і обласної санепідстанції 30 жовтня прийнято рішення про введення обмежувальних заходів у всіх лікувально-профілактичних установах області; керівників оздоровчих установ зобов'язано проводити медичне спостереження за особами, що приїхали з неблагополучних по захворюваності на грип областей; створена і функціонує "гаряча лінія" – усі телефони відбиваються рухливою стрічкою на каналах телебачення.
На позачерговому засіданні ДНПК (31 жовтня) дано завдання керівникам обласних управлінь і служб відповідно до вказівок Прем’єр-міністра, проведено засідання оперативного штабу УОЗ облдержадміністрації та обласної санепідслужби; на семінарі з фахівцями прикордонної і митної служби в аеропорту «Одеса» обговорено первинні клінічні прояви грипу та протиепідемічні заходи, які повинні здійснювати усі контролюючі служби у випадку виявлення хворого на грип.
Обласна санепідслужба запросила всіх керівників аптечної мережі міста на засідання оперативного штабу при обласній санепідстанції, на якому обговорювалися питання забезпечення аптечної мережі необхідним набором противірусних препаратів, засобами індивідуального захисту. Була прийнята схема обміну інформацією щодо постачання аптек відповідним переліком засобів і інформування про це населення. Керівниками аптечної мережі було підняте питання про відсутність визначеного Міністерством охорони здоров'я асортименту препаратів на оптових складах.
На засіданні НПК відзначено також, що у продаж для населення надійшла дуже обмежена кількість препаратів. Крім того, якщо ще 31 жовтня дозволявся продаж препарату "Таміфлю" в аптечній мережі за рецептом, то вже вранці 4 листопада на селекторній нараді Прем'єр-міністр дала вказівку на заборону реалізації його в аптечній мережі і використання цього препарату тільки в лікувальних установах .
Санепідслужба області щодня проводить рейди-перевірки готовності об’єктів до роботи в умовах епідемії, під час яких виявлено, що центральна і північна частина міста Одеси продовжують залишатися без тепла. Основна маса дзвінків по "гарячій лінії" надходить з приводу відсутності тепла, до цих пір у місті опалюються тільки ті лікувальні установи, що мають власні котельні. Без тепла залишається й основна лікувальна установа, що приймає хворих на грип і важкі форми респіраторних вірусних інфекцій – міська інфекційна лікарня.
На засіданні ДНПК також відзначено, що з травня цього року через аеропорт "Одеса" прибуло до 190 тисяч осіб із країн, де реєструвався пандемічний грип A/H1N1. Першим рішенням ДНПК директора аеропорту було зобов'язано обладнати аеропорт тепловізором, що дало б можливість виявляти усіх хворих з підвищенною температурою. Це питання досі не вирішене, тоді як кількість приїжджаючих не зменшується, а число країн, уражених каліфорнійським грипом, збільшується.
ДНПК Одеської облдержадміністрації серед іншого прийняла рішення доручити головам райдержадміністрацій та міськвиконкомів забезпечення пошиву марлевих масок для всього населення підпорядкованої території (із розрахунку 2 маски на 1 людину) та їх безкоштовну роздачу населенню у 3-денний термін, а також здійснити дезінфекцію громадського автотранспорту, під’їздів житлових будинків.
Управлінню культури і туризму облдержадміністрації (Бабіч Н.М.) доручено встановити контроль за тимчасовим призупиненням роботи закладів культури та відпочинку (театри, кінотеатри, бібліотеки, комп’ютерні зали та Інтернет-клуби).
Одеському міському голові Е.Й.Гурвіцу – завершити роботи по теплозабезпеченню м. Одеси.
Державній податковій адміністрації в Одеській області (Страшний А.А.), державній інспекції з контролю за цінами в Одеській області (Круковська Л.М.) – застосовувати жорсткі адміністративні заходи у випадку виявлення підвищення цін.
Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів в Одеській області (Фесенко В.Д.) заборонити реалізацію в аптечній мережі препарату Таміфлю, продовжити роботу по контролю за наявністю в аптечних закладах необхідного переліку лікарських засобів та засобів індивідуального захисту.
Управлінню культури і туризму облдержадміністрації (Бабіч Н.М.), управлінню у справах фізичної культури та спорту (Поволоцький Ю.А.) - обмежити виїзди організованих груп в країни та області України, де реєструються випадки захворювання на грип А/Н1N1.
Управлінню морегосподарського комплексу, транспорту та зв’язку (Голокоз О.С.), начальникам морських, річкових портів, аеропортів, автовокзалів забезпечити проведення протиепідемічних заходів на підпорядкованих об’єктах.
Директору КП Аеропорту „Одеса” Пустильніковій С.І. у тижневий термін придбати тепловізор.
Управлінню охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації (Лапай В.С.), державній санітарно-епідеміологічній службі Одеської області (Засипка Л.Г.) – направити до МОЗ України додаткову заявку на необхідну кількість обладнання, ліків та тест-систем, продовжити санітарно-освітню роботу серед населення з висвітленням на своїх веб-сайтах оперативної інформації щодо захворюваності та здійснення профілактичних заходів.