Вплив нітратів на організм людини

img

Вплив нітратів на організм людиниЗагальновідомо, що одним з проявів несприятливого впливу діяльності людини на навколишнє середовище є його забруднення нітратами. Це є наслідком інтенсифікації сучасного сільського господарства, недосконалості очисних споруд великих населених пунктів, порушенням технології зберігання та використання азотвмісних мінеральних добрив, забруднення атмосферного повітря окислами азоту, тощо.

Зростання вмісту нітритів та нітратів у воді, повітрі і біосистемах в цілому призводить до збільшення надходження їх в організм людини, а відтоді і до виникнення захворювань, обумовленних токсичною дією нітратів і їх метаболітів.

Нітрати, солі азотної кислоти — дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у грунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя.    

Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Жоден інший з побічних чинників, що з’являється у природі, не  пов’язаний так тісно  з життєдіяльністю людей.
Проблема нітратів має два аспекти, які хоча й взаємнопов’язані, проте й характеризуються цілою низкою особливостей. Це аспект нітратів питної води та аспект нітратів, що містяться в харчових продуктах, 80-85% нітратів поступають в організм людини с продуктами рослинництва.

Продукти харчування людини містять величезну кількість біологічно активних речовин. До них належать речовини, що характеризують харчову цінність продуктів: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, а також різні хімічні забруднювачі: пестициди, токсичні елементи, нітрати, нітросполуки. Їх концентрації можуть коливатися: від концентрацій безпечних для людини до рівнів, що становлять реальну небезпеку її здоров’ю.

У цьому плані не є винятком і нітрати. В організмі людини їх доля залежить від багатьох факторів, в тому числі і від стану нашого здоров’я. Одні нітрати без перешкоди виводяться, інші вступають в безкорисні або навіть корисні для нас хімічні реакції, утворюючі хімічні сполуки, треті відновлюються, перетворюються в солі азотної кислоти — нітрити. А саме нітрити, які добре розчиняються у воді і швидко всмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном крові, позбавляють червоні кров’яні тільця можливості насичувати киснем клітини тіла. Внаслідок цього порушується обмін речовин, страждає центральна нервова система, імунна система, тобто понижується можливість організму протистояти хворобам, розвивається стан гіпоксії.

Сьогодні гігієнічне нормування нітритів та нітратів спирається на уявлення щодо можливості їх токсичної дії. Особливо вразливим до токсичної дії нітратів та нітритів, які є продуктом їх відновлення, є діти, вагітні та хворі на хронічну патологію органів кровотворення, нервової системи, кардіореспіраторної системи. Так, у зонах споживання криничної води з високим вмістом нітратів у дітей дошкільного віку виявлялось відставання у фізичному розвитку, тенденція збільшення з росту і маси тіла при зменшенні окружності грудної клітини, м’язової сили кистей рук і життєвої ємкості легень. Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва являється інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в грунт можуть зумовити накопичення в грунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.

Люди вважають, що вони на своїй садовій ділянці вирощують чисті фрукти, ягоди, овочі, так як не користуються хімічними добривами, але це не так. Кислотні дощі, насичені хімікатами підземні води (отруєні за сотні кілометрів) — зверху і знизу просочують грунт.

Контроль за вмістом нітратів в продукції рослинництва проводиться СЕС в порядку санітарного державного нагляду. Такий контроль здійснюється в порядку планової роботи санітарно-епідеміологічних станцій, а також поза планом при наявності особливих показань — згідно МУ 5048-49 “Методические указания по определению нитратов и нитритов в продукции растениеводства”, та нормування ГДК “Допустимое содержание нитратов в отдельных пищевых продуктах для населения Украинской ССР“, СанПін 42-123-4619-88 “Допустимые уровни содержания нитратов в продуктах растительного происхождения” від 30.05.88 р.

Допустима  доза нітратів для людини встановлена 5 мг/кг на добу на масу тіла людини, або 300 мг на людину на добу (при стандартній масі людини 60 кг).
Лабораторіями облСЕС та районних СЕС області було досліджено проб на визначення нітратів:
— 2010 р. — 4756 проб, із них не відповідає ГДК —181 проба, що складає 3,8%;
— 2011 р. — 4961 проба, із них не відповідає ГДК — 130 проб, що складає 2,6 %.

 

Таблиця 1. Вибіркові дані досліджень проб на нітрати деяких районних СЕС області за 2010-2011 р.р.

 

Вплив нітратів на організм людини

 

За даними лабораторних досліджень за 2010- 2011 рр. (табл.1) видно, що кількість досліджених проб збільшилась, а відсоток проб, які не відповідають ГДК, зменшилась.  

Контроль за вмістом нітратів базується насамперед на їх аналітичному визначенні хімічними методами. Цей контроль можуть здійснювати різні громадські організації (Товариство захисту прав споживачів, заготівельні, переробні, торговельні організації та фірми). З’явилась практична необхідність у розробці заходів, спрямованих на захист навколишнього середовища від забруднення нітратами.

Населення починає задумуватися про стан забруднення середовища проживання людей, у тому числі й нітратами, вплив їх на стан здоров’я, проводити контроль за застосуванням азотних мінеральних добрив на полях.

І все-таки треба знати, що рослин без нітратів не буває. Тоді настає питання: як уникнути отруєння організму при їх застосуванні?

Необхідно знати, що максимальну кількість нітратів накопичують (за даними лабораторії облСЕС):
— буряк при ГДК не більше 1400 мг/кг, min 1800 — max 3400;  
— кабачок ранній при ГДК не більше 600 мг/кг, min 650 — max 919;
— капуста рання при ГДК не більше 800 мг/кг, min 919 — max 1945;
— картопля рання при ГДК не більше 240 мг/кг, min 286 – max 539;
— редис ранній при ГДК не більше 1200 мг/кг, (min 1450 — max 1500);
— диня при ГДК не більше 90 мг/кг, min 123 — max 366.

Мінімальну кількість їх накопичують томати, перець солодкий, цибуля, а також усі фрукти (яблука, груші, виноград, полуниці).

Рекомендації: якщо рослинні продукти, вміст нітратів в яких є нижчим від ГДК, але не більше ніж в два рази, зараховуються як умовно придатні, вони можуть бути використані умовно роззосередженими, за винятком їх використання для підприємств, обслуговуючих дитячі дошкільні і лікувальні заклади, а також дієтичні їдальні. Такі рослинні продукти не слід вживати для одержання соків, сушених фруктів, овочів, виготовлення салатів і перших страв. Рекомендується використовувати наступні способи: картоплю і овочі (буряк, капусту, моркву) відварити і використовувати для виготовлення салатів, гарнірів. Відвар — не використовувати! Овочі (буряк, морква, огірки, капуста, томати) підлягають консервуванню. Розсол не використовують! Огірки використовують після ретельного промивання і зняття зовнішнього шару овоча. Дослідження показали, що найменше нітратів в середній частині огірка. Використовують листя петрушки, кропу, селери, а стебла викидають. При кулінарній обробці частина нітратів розкладається, а частина переходить у відвар. Тому можна зварити овочі до напівготовності, злити воду, а потім залити окропом і доварити до готовності. Дослідження показали, що різні органи овочевих культур містять неоднакову кількість нітратів.       

Проаналізувавши особливості нітратів та нітритів як продуктів життєдіяльності рослин і токсикантів, стан забруднення ними продуктів рослинництва, заходи щодо обмеження їх токсичного впливу на людину та оцінку їх фактичного навантаження на організм людини, можна дійти висновку, що ситуацію не треба ані драматизувати, ані нехтувати нею. Для дорослої людини ці сполуки не шкідливі, але проблема існує для вагітних, немовлят, дітей від 3 до 7 років, хворих людей.

З огляду на це слід знати, що треба робити, щоб не наражатися на небезпеку, пов’язану з отруєнням нітратами та впливом їх на організм. Необхідно дотримуватись правил агротехніки вирощування сільськогосподарських культур та не зловживати використанням мінеральних добрив, вилучити із вживання тепличні культури. При дотриманні цих критеріїв можна уникнути отруєнь, пов’язаних з нітратами та нітритами. Це і буде, як я вважаю, фундаментом для покращення нашого з вами здоров’я.

М.І.Скринник, лікар-лаборант-гігієніст Централізованої лабораторії експертизи продуктів харчування Одеської облСЕС