Під опікою херсонських червонохрестівців – ветерани-медики

img

Херсонською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України спільно з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації та обкомом профспілки працівників охорони здоров’я 15 років тому започаткована перша в Україні регіональна програма “Ветеран-медик”. Її мета – надання медичної, побутової та матеріальної допомоги перш за все одиноким престарілим ветеранам лікувально-профілактичних закладів, червонохресних організацій, аптечних та інших установ медичного профілю, які отримують мінімальну пенсію або мають хронічні захворювання.

За підсумками обстеження відповідно до прийнятої у 2011 році програми «Ветеран-медик» на 2011-2015 роки матеріально-побутових умов понад 12 тис. найменш захищених медиків-пенсіонерів, на облік та обслуговування червонохресними організаціями взято 847 найбільш нужденних ветеранів. Серед них 647 – ветерани лікувально-профілактичних закладів, 97 – санітарно-епідеміологічних стацій, 41 - Червоного Хреста, 35 - інших установ медичного профілю. Найбільше їх в Генічеській – 192, Суворовській - 96, Білозерській - 75, Високопільській – 69 та інших райорганізаціях ТЧХУ.

В ході реалізації програми впродовж року патронажними сестрами з метою надання медико-соціальної допомоги та психологічної підтримки ветеранам здійснено понад 5,5 тис. відвідувань на дому, в ході яких надано майже 12,15 тис. медико-соціальних послуг. Крім того, на базі 14 кімнат та центру медико-соціальної допомоги різні види медико-соціальних послуг отримали 352 ветерани-медики. Райміськорганізаціями ТЧХУ та патронажними сестрами до роботи в них, організації та проведення червонохресних акцій, проведення санітарно-просвітницької роботи залучено 109 ветеранів-медиків. На волонтерських засадах в кімнатах та центрі організовано безкоштовні прийоми відвідувачів лікарями, в т.ч. непрацюючими пенсіонерами. Так, в Білозерській райорганізації ТЧХУ (голова Л.П.Пономаренко) на волонтерських засадах працюють Почесний донор України Едуард Васильович Проноза, Володимир Микитович Арабаджі та Любов Юхимівна Коломбет, Дніпровській (голова Л.М.Чулкова) - Ірина Василівна Раскумандріна, Суворовській (голова В.Г.Яловенко) – Генадій Олександрович Подлєсний, Цюрупинській (голова О.С.Курман) – Вячеслав Cтаніславович Лухминський та Михайло Юрійович Липовецький, Новокаховській міськорганізації ТЧХУ (голова О.Г.Кузнєцова) – Марія Григорівна Бєляєва. І всі вони заслуговують на велику щиру вдячність.

А для догляду за хворими ветеранами-медиками залучено 270 волонтерів з числа  школярів, студентів та пенсіонерів.

Впродовж року з метою залучення додаткових коштів для надання адресної допомоги та психологічної підтримки ветеранам-медикам організовано і проведено 72 акції: в ході проведення Місячника Червоного Хреста, до Всесвітнього дня медичної сестри, Дня медичного працівника, Всесвітнього Дня Червоного Хреста, Днів громадян похилого віку, інвалідів та ін.

В ході цих акцій ветеранам-медикам надана адресна допомога на загальну суму 74,793 тис.грн., у тому числі: грошова допомога – 13,0 тис.грн. для 45 чол.; предмети першої необхідності – 5,052  тис.грн. для 119 чол.; продукти харчування – 11,735 тис. грн. для 268 чол.; організовано гаряче харчування для 14 чол. на суму 1,645 тис.грн.; забезпечено ліками 85 чол. на суму 4,057 тис.грн.; організовано оздоровлення в санаторіях-профілакторіях 6 чол. на суму 6,3 тис. грн.; інші види допомоги (одяг, взуття) отримали 151 чол. на суму 32,984 тис.грн.

Важливим результатом реалізації програми «Ветеран-медик» є створення у всіх лікувально-профілактичних закладах області первинних організацій Червоного Хреста. Процент охоплення медичних працівників членством у Товаристві по області складає 80,3%, а в Білозерському, Цюрупинському, Каховському, Нововоронцовському, Чаплинському, Великолепетиському, Верхньорогачицькому, Високопільському, Іванівському, Нижньосірогозькому районах сягає 100%.

Прес-центр обласної організації Товариства Червоного Хреста України