«З повагою до лікарів»

img
«З повагою до лікарів»


Саме таку назву мав урочистий вечір, що відбувся у Національному палаці мистецтв «Україна» на початку червня. Для лікарів виступали відомі артисти, серед яких Тамара Гвардцителі, Володимир Гришко, Ігор Демарін та інші. Ініціаторами цієї події стали Український медичний союз та Благодійний фонд Бориса Литовського «Здоров’я нації».Почався вечір з брифінгу, на якому виступили перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я  КМДА Володимир Завгородній, ректор Одеського державного медичного університету, академік АМНУ Валерій Запорожан, головний кардіохірург України Ілля Ємець, голова Українського медичного союзу Юрій Поляченко та автор і виконавець пісень про лікарів Ігор Демарін.

«З повагою до лікарів»


Володимир Завгородній, член колегії Українського медичного союзу:
— Український медичний союз має на своїй меті об’єднати абсолютно всіх пра-цівників в системі охорони здоров’я України. Мабуть, сьогодні за підтримки всіх учасників, яких ми бачимо зараз у цій урочистій залі, вперше за всю історію професійного свята, медики збираються перед своїм професійним святом в національній, відомій залі для того, щоб відсвяткувати наше свято.
У нас в системі є професійна асоціація лікарів, є Українська асоціація медичних сестер, і я так думаю, що у решти працівників галузі теж виникає питання: а де ми є?
Ми з вами прекрасно розуміємо, що інколи успіх операції залежить не тільки від таланту хірурга, а й від душі, від тепла рук няні, яка доглядає за пацієнтом.
І мені сьогодні дуже приємно привітати моїх колег з професійним святом і запевнити їх, що сьогодні перші кроки, які робить Український медичний союз з ініціативи його засновників, дійсно мають зіграти свою визначну роль не просто в професійній когорті фахівців, що працюють в системі, а в цілому, мабуть, зробити переворот, змінити погляди – моральні, державні і професійні на те, заради чого служать медичні працівники, всі працівники, які працюють в системі.
І повірте мені, вони заслуговують на те, щоб в нинішніх дуже складних умовах вклонились їм політики, державні мужі і громадяни, які вірять і впевнені в тому, що медики, система охорони здоров’я служать заради них.

«З повагою до лікарів»


Ілля Ємець, член колегії Українського медичного союзу, головний кардіохірург України:
— Для мене ця подія сьогодні важлива з багатьох-багатьох причин. Перша причина — це те, що я в далекій Австралії ще у 1993 р. відчув на собі таку організацію, яку ми сьогодні створюємо в Україні. Ця організація не є політичною, вона об’єднує медиків, які самі вирішують долю всієї галузі.
Цей український союз має дуже важливу річ для суспільства, тому що всі люди діляться на пацієнтів і лікарів, і звичайно, для суспільства дуже важливо, щоб лікарі були об’єднані. Лікарі повинні бути незалежними від проблем суспільства, вони повинні стояти на захисті здоров’я людей. І цей союз надасть можливість об’єднатись всім медикам, можливість працювати для суспільства.

«З повагою до лікарів»


Валерій Запорожан, ректор Одеського медичного університету:
— Я считаю, что профессионалы должны не униженно клянчить, а конструктивно создавать те условия, в которых они могут творчески работать. Профессионалы должны объединяться, создавать творческие союзы и определять обществу те условия, в которых они могут наиболее эффективно работать на благо людей.
В нашей стране мы живем по-старинке. Во всем мире давно уже объединились в различные ассоциации, школы, институты, которые отвечают за те или другие положения, созданные их профессиям. Сейчас наша страна переживает конструктивные изменения, и профессионалы должны объединяться в ассоциации, союзы, которые позволили бы им определить те условия, при которых можно будет скоординировать, сгармонизировать взаимоотношения пациентов, врачей и социума.

«З повагою до лікарів»


Украинский медицинский союз – это организация, которая может объединить медицинскую науку, врачевание, высшую медицинскую школу, интересы пациентов и социума, сгармонизировать все отношения. Определить, что должны делать структуры государственные, что — профессиональные объединения, и права врачей и пациентов. В этом наша главная задача. Я уверен, что объединив центральные органы управления и союзы профессиональные и союзы пациентов, мы сможем построить новые институты нашей страны.
И то, что это происходит в масштабах страны и во дворце «Украина», означает, что страна поддерживает это направление. Означает, что профессионалы получили право честно говорить правду и определять свое видение условий для оптимального лечения наших пациентов. Сегодня мы получили право на открытый прямой, честный диалог медработника и пациента. Диалог, где будет услышан каждый медработник. Диалог, в котором будет услышан каждый пациент. И вместе мы будем услышаны государственными властными структурами. Я уверен, что это тот путь, который определяет демократизацию общества.

«З повагою до лікарів»


Юрій Поляченко, голова Українського медичного союзу:
— Сьогодні у нас свято. Український медичний союз запросив всіх своїх колег – медиків з регіонів, Києва до сьогоднішнього свята, щоб привітати з Днем медичного працівника і обговорити ті болючі теми, які вже обговорює все суспільство. І перше, що ми повинні сьогодні зробити, це те, щоб медики повірили в те, що вони можуть об’єднатися. Це головне, що ми будемо сьогодні обговорювати з колегами.

«З повагою до лікарів»


За призначенням, Український медичний союз – це громадська професійна організація. На першому етапі ми хочемо об’єднати всі фахові організації, далі ми хочемо зробити раду регіонів, щоб впливати і захищати інтереси наших колег в регіонах, і будуть відчинені двері для всіх громадських організацій, асоціацій, які існують сьогодні в Україні. Щоб говорити про захист прав пацієнтів, захист прав медиків. Щоб самі розробили свій Медичний кодекс знову, бо чомусь ми забули про нього. У нас є свої вроджені вади і набуті вади, і ми знаємо про це, то ж і почнемо з себе, з самоочищення. І коли ми самі собі повіримо, я думаю, що нам повірить суспільство і громадяни України.
«МВУ»