Експерти розробили маршрут пацієнта для тих, хто хворіє на гепатит С

img

Експерти розробили маршрут пацієнта для тих, хто хворіє на гепатит СМинулого року громадським організаціям вдалося добитися прийняття Державної програми боротьби з гепатитами. Щоб потрапити на лікування за державний кошт хворий повинен дотримуватися певних правил, які прописані у так званому «маршруті пацієнта».

Найважливішим у цьому маршруті є те, що кожен хворий повинен за місцем своєї офіційної реєстрації звертатися до профільної лікарні, яка залучена до реалізації Державної програми та ставати на облік. Рішення про включення пацієнта до програми лікування за державний кошт приймають не окремі лікарі, а комісія.

- Це рішення є дуже важливим,- пояснює директор Всеукраїнської громадської організації Дмитро Коваль.- Адже досить часто люди, які дізнаються про те, що інфіковані гепатитом С або приховують свій статус, або напіванонімно звертаються до приватних лікарень. Як наслідок, вони лікуються симптоматично і втрачають можливість отримати сучасну терапію – бо придбати її за власні кошти більшості пацієнтів не під силу. Окрім цього, уникаючи офіційної реєстрації у державних медзакладах такі пацієнти не дають можливості показати реальну картину захворюваності на гепатит С в Україні, а ми не можемо сповна відстоювати їхні права.

За офіційною статистикою, якою володіє МОЗ, сьогодні на гепатит С хворіє 45 тисяч українців, громадські активісти стверджують, що таких хворих 1 мільйон 300 тисяч.