На Хмельниччині розглянули виконання державних програм імунопрофілактики та протидії туберкульозу

img

На Хмельниччині розглянули виконання державних програм імунопрофілактики та протидії туберкульозуНа колегії департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА підвели підсумки виконання загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб у 2013 році.

У поточному році епідемічна ситуація на Хмельниччині залишається керованою: в області не зареєстровано спалахів та групових вогнищ інфекційних захворювань, випадків дифтерії, правцю, поліомієліту, малярії. Реєструються поодинокі випадки інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом, але рівень захворюваності на туберкульоз нижчий державного.

Відзначено періодичний підйом захворюваності на кір, який у 2012 році спостерігався як в області, так і по всій Україні.
Захворюваність на ГРВІ та грип в епідсезоні 2013-2014 років знаходиться у межах сезонних коливань.
Усі заклади охорони здоров`я забезпечені термоконтейнерами, сумками-холодильниками та термометрами.

Відповідно до потреб забезпечено підготовку в інтернатурі лікарів-фтизіатрів. За період 2012-2013 роки на базі обласного протитуберкульозного диспансеру проходять цикл інтернатури сім лікарів для працевлаштування в протитуберкульозні заклади області.

Приділяється увага забезпеченню закладів охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на туберкульоз, необхідним обладнанням.
В обласному протитуберкульозному диспансері провели реконструкцію будівлі господарського корпусу під лікувальний для хворих на кістково-суглобовий туберкульоз. Здійснили поточний ремонт клініко-діагностичної лабораторії та ремонт фасаду. В Голозубинецькій обласній туберкульозній лікарні відремонтували приміщення, фасади, реконструювали очисні споруди.

З метою ефективної діагностики випадків туберкульозу здійснюється контроль якості у лабораторіях з діагностики туберкульозу І-ІІ рівнів, в бюджетах закладів передбачені кошти для обслуговування обладнання.

Діє система обліку та звітності, поповнюється електронний реєстр хворих на туберкульоз. За 11 місяців цього року в області на облік з туберкульозом легень взято 620 осіб.
За оперативними даними станом на 10 грудня 2013 року на Хмельниччині на облік взято 704 хворих на туберкульоз, що на 4,3% більше за аналогічний період минулого року.

У 2013 році на стаціонарному лікуванні у протитуберкульозних закладах перебували 1394 хворих, амбулаторне контрольоване лікування пройшли 907 осіб. За результатами трьох кварталів поточного року вилікувано майже 75% хворих, у яких туберкульоз було виявлено вперше.

Протягом лікування хворі забезпечуються лікарськими засобами для патогенетичного лікування (вітаміни, десенсибілізуючі, гепатопротектори тощо), тобто медикаментами, які підтримують життєво важливі органи.

Показники поширеності мультирезистентного туберкульозу протягом кількох років стабільні і є нижчими від середніх по Україні. Для лікування таких хворих з 2001 року функціонує окреме відділення на 70 ліжок.

Проводиться робота щодо зменшення ризику внутрішньо-лікарняного інфікування, розділення потоків пацієнтів, забезпечення функціонування «чистих» зон для медичного персоналу. У відділенні на мультирезистентний туберкульоз та лабораторії з діагностики туберкульозу обласного протитуберкульозного диспансеру встановлені локальні вентиляційні системи; усі тубзаклади забезпечені бактерицидними ультрафіолетовими випромінювачами; працівники отримують індивідуальні засоби захисту органів дихання відповідно до рівня безпеки робочого місця.

У поточному році консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію пройшли 1133 людини, антиретровірусну терапію отримали 60 чоловік, профілактичне лікування ко-тримаксозолом – 36 осіб, стаціонарно пролікували 64 особи і 13 – амбулаторно.
У порівняні з аналогічним періодом минулого року, знизились захворюваність та смертність від поєднаної патології.
Для надання інтегрованої допомоги хворим з подвійною (потрійною) патологією (туберкульоз/ВІЛ-інфекція/наркоманія) в обласному протитуберкульозному диспансері діє кабінет замісної терапії. В роботі задіяні нарколог, психолог і фтизіатр. За звітній період допомогу в кабінеті отримали 12 хворих.

Вдалося обмежити поширення ко-інфекції, досягти зниження смертності від активного туберкульозу та поєднаної патології, знизити кількість хворих, які перервали лікування та удосконалити раннє виявлення на туберкульоз, не допустити поширення мультирезистентного туберкульозу, забезпечити навчання медичних працівників протитуберкульозних закладів за програмами, що відповідають міжнародним стандартам.

Прес-служба МОЗ України