Маєш тиреоїдит чи артрит? Обстежся на гепатит С.

img

Хвороба може маскуватися під різними проявами, тому  мільйони українців не знають, що інфіковані  вірусом гепатиту

До  70-х років минулого століття  людство знало лише про існування вірусного гепатиту А, а кожен з нас про нього як про хворобу Боткіна. І ніхто   не здогадувався, що існує цілий «алфавіт» вірусних гепатитів, значно підступніших за "хворобу брудних рук та брудної води",  які передаються через кров, мають хронічний перебіг і вбивають непомітно. На сьогодні  науці відомо майже десяток таких вірусів - збудників гепатитів  В, С , D , G, ТТV, SEN  та інші. Найнебезпечнішим з них визнано гепатит С - лише 15 відсотків інфікованих  ним людей одужують після гострого періоду хвороби, яка здебільшого   минає  без жодних симптомів. Решта 85 відсотків також не здогадуються про своє інфікування,  однак гострий період у них  переходить у хронічний. Такі хворі роками можуть почувати себе  добре - лише  періодично виникає втомлюваність, слабкість, поганий сон, втрата апетиту, депресивний настрій, субфебрильна температура. Але ці симптоми, зазвичай, люди пов'язують з іншими  недугами. Існують ще, так звані, позапечінкові прояви  гепатиту С, які і хворі, і лікарі  також сприймають за інші хвороби.

- Деякі науковці вважають, що гепатит С слід назвати хворобою С, бо він має понад 30 позапечінкових проявів, - говорить Ольга Голубовська, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім О.О.Богомольця, доктор медичних наук. – Одна з найпоширеніших позапечінкових ознак гепатиту С -  аутоімунний тиреоїдит. Тому всім, хто має це  захворювання, рекомендовано зробити тест на наявність вірусу. Серед  хворих на гепатит втричі частіше зустрічається цукровий діабет ІІ типу , вірус є причиною розвитку тромбоцитопенії, червоного плоского лишаю, міокардиту, В-клітинної лімфоми, гломерулонефриту, артриту і багатьох інших станів. Тому за їх наявності  потрібно обов’язково обстежуватися на наявність вірусу гепатиту С. На жаль, іноді позапечінкові прояви домінують над ураженнями печінки, тому без цього обстеження такі  хворі  роками і безрезультатно лікуються у інших фахівців.   

На повну силу «лагідний вбивця» може проявити себе через 20-25 років, часто вже  на стадії  розвитку цирозу чи раку печінки. Ці найстрашніші ускладнення хвороби є основною причиною смерті таких хворих - 78% випадків первинного раку печінки зумовлено саме вірусами гепатиту В і С. На жаль, дуже часто гепатит виявляють уже на стадії цирозу печінки, коли єдиним  шансом вижити  залищається трансплантація. Навіть у США серед причин пересадки печінки перше місце посідає саме  гепатит С. Але в США, можливо, пересадки можна дочекатися, а в Україні…

Взагалі, статистика поширеності цієї підступної хвороби має нас серйозно злякати. За  даними ВООЗ  приблизно  180 мільйонів людей на земній кулі уражені вірусом гепатитом С, ще 400 мільйонів   живуть з гепатитом В. Загальна кількість інфікованих гепатитом в 10-15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, оскільки при аналогічних шляхах передачі  вірусу, заразитися вірусом гепатиту С у 10 разів легше  легше, ніж вірусом СНІДу. І в зоні ризику – не лише ін’єкційні наркомани, а й  ті, кому здійснювали переливання крові  до 1992 року (тестування на вірус тоді не проводилося), хто проходив ендоскопічні обстеження, відвідував стоматолога, косметичні кабінети, тату-салони.

Прогнози фахівців  теж невтішні: через 10-20 років  захворюваність і  смертність від гепатиту С зросте в  4  рази і набагато перевищить смертність від ВІЛ-інфекції. Ця проблема стане найбільшою проблемою охорони здоров'я в усьому світі. І Україна – не виняток. Експерти ВООЗ стверджують, що вже сьогодні майже 3,5 мільйона українців інфіковано вірусними  гепатитами. Однак, знають про це лише  декілька тисяч, які випадково  виявили хворобу і потрапили у офіційну статистику. Решта  живуть з бомбою уповільненої дії, що в будь-який  момент може обернутися трагедією.  Хоча сьогодні лікарі переконують: гепатит С- проблема, але вже не вирок. І гарантують одужання 70–80відсоткам пацієнтів.  До того ж в Україні цього року вперше прийнято програму, за якою  хворі, які потребують невідкладної терапії, можуть отримати її за державний кошт.