Дмитро Колєсніков поставив завдання відкрити після капітального ремонту Дніпропетровський обласний центр СНІДу вже у липні цього року

img

Капітальний ремонт Дніпропетровського обласного центру СНІДу було розпочато ще в травні 2008 року. Тоді пацієнтів цього медзакладу перевели до іншого приміщення, чим забезпечили безперервність лікування. Під час виїзної наради на об’єкті будівництва, губернатор Дніпропетровщини Дмитро Колєсніков перевірив стан готовності обласного центру СНІДу та поставив завдання завершити всі ремонтні роботи в строк, аби вже у липні цього року центр розпочав свою роботу.

У нараді також взяли участь заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Анатолій Крупський, директор департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, інші представники облдержадміністрації, головний лікар Дніпропетровського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ірина Чухалова, представники підрядної організації.

Як зазначив Дмитро Колєсніков, проблема з захворюваністю на СНІД була та залишається дуже гострою для багатьох країн світу, адже не дарма цю хворобу називають «чумою 20 століття».

«Щороку на національному та глобальному рівнях докладаються значні зусилля з інформування людей про небезпеку ВІЛ/СНІД та шляхи його передачі. Незважаючи на це, кількість хворих у світі збільшується рік у рік. Ця проблема існує і в нашому регіоні», - сказав губернатор.

Дмитро Колєсніков зазначив, що у разі, коли хворобу попередити не вдається, людина з ВІЛ/СНІД має отримувати необхідне лікування та продовжувати вести нормальне, повноцінне життя. На сьогоднішній день завдяки розвитку медичної науки це стає можливим. Як приклад – народження абсолютно здорових дітей від ВІЛ-інфікованих батьків.*

Одним з пріоритетних напрямків соціальної політики Президента України Віктора Федоровича Януковича є підвищення якості медичного обслуговування. Особлива увага приділяється покращенню умов роботи для медичних працівників та лікування для пацієнтів.

На Дніпропетровщині для цього, зокрема, триває капітальний ремонт Дніпропетровського обласного центру СНІДу. У ході ремонту площа центру розширилася  втричі. Замість одного корпусу, в якому раніше знаходився медичний заклад, у його розпорядженні тепер буде три корпуси. З часу їх будівництва в 1917 році тут проводилися лише косметичні ремонти.  

Як доповіла губернатору головний лікар медичного закладу Ірина Чухалова, наразі будівельна готовність об’єкту складає понад 80%. Для зручності лікарів та пацієнтів три окремі корпуси об’єднали в одну будівлю, вже зробили ремонт даху та підлоги, встановили нові металопластикові вікна та двері, зробили перегородки, підключили водопостачання та електропостачання тощо. На черзі – підключення до зовнішніх інженерних мереж, фарбування стін, закупівля меблів та інше.

У відремонтованому приміщенні центру буде знаходитись відділення для амбулаторного лікування, цілодобовий стаціонар на 30 ліжок, а також профілактичні та організаційно-методичні кабінети. Центр розрахований на 7 тис відвідувачів на рік.

Головний лікар пояснила, що як і зараз, у сусідньому з центром корпусі функціонуватиме сучасна лабораторія, що дозволяє підтверджувати діагноз ВІЛ/СНІД та всі супутні йому хвороби.
«Усім відомо, що СНІД – це хвороба, яка вражає імунну систему. Для того, щоб підтримати організм хворої людини та максимально зміцнити її імунітет у центрі застосовується сучасний метод антиретровірусної терапії. Лікування є безкоштовним. На сьогоднішній день таку терапію отримують понад 5,5 тис жителів регіону, з них близько 1,1 тис – пацієнти центру», - сказала Ірина Чухалова.

У минулому році до Дніпропетровського обласного центру СНІДу звернулося близько 9,5 тис людей.

Довідка:

У Дніпропетровській області діє 8 центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, 39 кабінетів «Довіра», де пацієнти можуть анонімно пройти експрес-тестування на ВІЛ, 12 лабораторій діагностики СНІДу, у 5 лікувальних закладах області розгорнуто 130 ліжок для пацієнтів з ВІЛ/СНІД.

Пацієнти з діагнозом ВІЛ/СНІД, які потребують антиретровірусної терапії, 100% забезпечені безкоштовними необхідними препаратами. Антиретровірусні препарати зупиняють розмноження вірусу і тим самим попереджають руйнування імунної системи, що веде до збільшення тривалості життя і поліпшення стану здоров’я ВІЛ-позитивної людини. Наразі на Дніпропетровщині антиретровірусну терапію пацієнти отримують на базі 24 лікувально-профілактичних закладів області.  

Крім того, центри профілактики та боротьби зі СНІДом безкоштовно здійснюють надання медикаментозної постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції особам, які мають ризик інфікування. Така профілактика є ефективним способом запобігання ВІЛ-інфекції протягом 28 днів з часу можливого зараження.    

На Дніпропетровщині з метою попередження ВІЛ-інфекції при використанні донорської крові усі станції та відділення переливання крові 100% забезпечені тарою, діагностичними тестами та іншими витратними матеріалами.

*На Дніпропетровщині за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ реалізується пілотний проект «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини та покращення перинатальних показників у вагітних з наркотичною залежністю та народжених ними дітей».

Цей проект спрямований на впровадження сучасної моделі надання інтегрованих послуг (медичні та психосоціальні послуги) наркозалежним вагітним жінкам шляхом створення центрів, які надають широкий спектр медичних та психосоціальних послуг. У рамках пілотного проекту в Дніпропетровську на базі пологового будинку №1 діє Центр інтегрованої допомоги для наркозалежних вагітних. У закладі діє мультидисциплінарна команда (акушери-гінекологи, психологи, наркологи, неонатологи), яка надає послуги наркозалежним вагітним.

Значну підтримку у протидії поширенню ВІЛ-інфекції надають громадські організації та благодійні фонди. Зокрема, за підтримки міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» та інших благодійних фондів на Дніпропетровщині діє 17 громадських ВІЛ-сервісних організацій. У складі цих організацій діє 2 мобільні клініки, що здійснюють консультування осіб з груп ризику, а також проводять діагностику на ВІЛ/СНІД. Крім того, діє мобільна клініка Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні, яка протягом 2012 року здійснила понад 30 виїздів у міста та райони області.