На Дніпропетровщині відбувся міжнародний майстер-клас з сучасних методик хірургії у дітей

img

На Дніпропетровщині відбувся міжнародний майстер-клас з сучасних методик хірургії у дітейУ Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні з 13 по 15 грудня пройшов міжнародний майстер-клас з відкритої та лапароскопічної хірургії у дітей. У рамках майстер-класу науковці та фахівці обласної дитячої клінічної лікарні спільно з Російським національним центром здоров’я дітей провели операції пацієнтам з вадами стравоходу та шлунково-кишкового тракту. Поділитися досвідом та перейняти нові знання приїхали лікарі та науковці з Росії та всієї України.

«Майстер-клас з сучасних аспектів хірургії у дітей не випадково проводиться на базі Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні. Саме тут зосереджені потужна матеріально-технічна база та високопрофесійний медичний персонал, що має великий досвід. Медичний заклад постійно впроваджує нові високотехнологічні методики діагностики і лікування та займає лідируючі  позиції в Україні у розробці та реалізації власних технологій лікування. Сьогодні у майстер-класі взяли участь провідні дитячі хірурги з Дніпропетровська, Запоріжжя, Кривого Рогу, Луганська, Житомира, Донецька, Харкова, Києва та Москви (Росія). Вони  отримали нові знання та поділилися вже набутими навичками з колегами, що сприятиме підвищенню стандартів дитячої хірургії», — сказав директор Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні Олександр Хитрик.

У Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні впроваджені найсучасніші методики та технології лікування пацієнтів.
У рамках обласних програм «Здоров`я дітей та матерів Дніпропетровщини», «Здоров`я нації» та «Цукровий діабет», що реалізуються на Дніпропетровщині, Дніпропетровська обласна клінічна лікарня отримує медикаменти, сучасне медичне обладнання та витратні матеріали.
У 2010 році при обласній лікарні було відкрито сучасне неонатальне відділення для надання медичної допомоги новонародженим, у 2011 році губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул та Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова відкрили в обласній дитячій клінічній лікарні сучасний корпус, повністю укомплектований новітнім обладнанням.

Протягом останніх двох років для відділень лікарні було придбано два надсучасні ультразвукові апарати марки «Toshiba» (один з них – експертного класу), цифрову універсальну рентгенографічну систему, дитячу відеобронхоскопічну систему, 20 електромеханічних ліжок, інфузійні насоси, лапароскопічну стійку тощо.

Більшість хірургічних втручань та всі невідкладні операції у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні виконуються із застосуванням ендовідеохірургічних методик. Такі операції робляться в областях головного мозку, грудної клітини, черевної порожнини, сечовідного міхура,  колінних суглобів. У 2012 році в лікарні зроблено близько 800 ендовідеохірургічних операцій.

Унікальною методикою, яка вперше в Україні була застосована саме у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні, стало усунення артеріовенозної мальформації (неправильний розвиток судин, результатом чого є крововилив у мозок) у новонароджених у перші години життя. Після чого немовля отримує можливість повноцінно жити та розвиватись.

Крім того, спеціалістами лікарні винайдений метод видалення у дітей пухлин без операційних втручань. Фахівці лікарні розробили план прийому препарату «Анапрілін» (зазвичай цей препарат використовується для лікування серцевих ускладнень), який за декілька місяців без побічних ефектів розчиняє пухлину. Наразі з цієї теми спеціалістом обласної дитячої лікарні виконується кандидатська дисертація.

Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня є потужним консультативним центром. Фахівці лікарні спільно з науковцями кафедр Дніпропетровської державної медичної академії постійно проводять наукові семінари та тренінги з усіх напрямків педіатрії. Зокрема, на курсах удосконалення «Малоінвазивна хірургія у дітей» навчання проходять лікарі з усієї України.

На базі лікарні також працює виїзна школа-семінар «Актуальні питання педіатрії» - спеціалісти лікарні проводять тренінги для своїх колег з інших лікувально-профілактичних закладів міст та районів області.

Фахівці обласної дитячої лікарні беруть участь у всеукраїнських та міжнародних консиліумах, виступають з доповідями на медичних конференціях та форумах.