На Дніпропетровщині розпочався Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування «Розуміючи минуле – плануємо майбутнє!»

img

В рамках Всесвітнього тижня грудного вигодовування, мета якого – заохочення матерів до природного вигодовування немовлят, у лікувальних закладах Дніпропетровської області відбудуться семінари та тренінги за програмою міжнародного курсу ВООЗ/ЮНІСЕФ «Сучасне ведення лактації та грудного вигодовування» та зустрічі членів груп підтримки грудного вигодовування з вагітними та породіллями.

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування був започаткований двадцять років тому. Саме тоді у 1992 році за ініціативи ВООЗ/ЮНІСЕФ було вирішено проводити оцінювання усіх родопомічних та дитячих лікувально-профілактичних закладів на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини».  У медичних закладах, що акредитовані як «Лікарня, доброзичлива до дитини», приділяють велику увагу сучасному веденню пологів та залученню до пологів партнерів, принципам успішного грудного вигодовування, зокрема допомагають матерям  починати грудне вигодовування протягом перших 30 хвилин після пологів.

«У Дніпропетровській області під керівництвом губернатора Олександра Вілкула створена комплексна система надання перинатальної допомоги матерям та дітям. На сьогодні всі 100% родопомічних і дитячих медичних закладів області носять звання «Лікарня, доброзичлива до дитини» і це найбільший показник в Україні. Всі лікувальні заклади, що надають допомогу дітям та матерям, дотримуються сучасних принципів щодо підтримки виключно грудного вигодовування немовлят з моменту народження. Відповідно до Глобальної стратегії ВООЗ/ЮНІСЕФ з годування дітей грудного та раннього віку оптимальним є виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя з наступним відповідним пригодовуванням і продовженням годування грудьми до двох років і більше», - сказала начальник Головного управління охорони здоров`я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

Так, на базі Дніпропетровського обласного перинатального центру функціонує обласний методичний центр з підтримки грудного вигодовування. В центрі проводяться тренінги та семінари для працівників медичних закладів області щодо питань вигодовування новонароджених. Крім того, фахівцями центру планово проводиться оцінювання та переоцінювання лікувальних закладів на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини».

«Материнське молоко є запорукою збалансованого харчування малюків, що складає основу їхнього майбутнього здоров’я. Тому дуже важливо заохочувати матерів саме до такого способу вигодовування немовлят. У Дніпропетровській області кількість немовлят до 6 місяців, які знаходяться на природному вигодовуванні, зросла майже в 3 рази (з 24,6% у 2006 році до 70% у 2012 році) та  до 12 місяців і більше  - в 5 разів (з 6,7% у 2006 році до 34% у 2012 році). Кількість новонароджених, виписаних з акушерського стаціонару на грудному вигодовуванні, на сьогодні складає майже 100%, а кількість спільного цілодобового перебування матері та дитини – 95%», - сказала головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги матерям та дітям Головного управління охорони здоров`я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Рибка.

Довідка: Переваги грудного вигодовування:

Для дитини: окрім більш тісного контакту з матір’ю та можливості відчути всю повноту материнської любові достовірно виявлено зниження частоти алергічних захворювань, хвороб органів дихання, шлунково-кишкового тракту, інфекційних кишкових захворювань, цукрового діабету та зайвої ваги тіла.
Для матері – це  можливість післяпологової контрацепції (метод лактаційної аменореї) та профілактики онкологічних захворювань молочної залози та яєчників. Крім того, вона завжди має при собі їжу вже готову до вживання її дитиною.

Найбільшою перевагою грудного вигодовування є формування почуття взаєморозуміння, любові і прив’язаності матері до дитини, здоров’я дитини та її життєвий успіх. Діти, яких годують грудьми матері, більш легко встановлюють контакт з оточуючими, мають більш високий індекс інтелектуального розвитку, що сприяє життєвому успіху.

Як розпочати грудне вигодовування?

Сучасні перенатальні технології надають перевагу партнерським пологам, тобто присутності при пологах батька дитини або найближчих родичів, яким довіряє породілля. Дитина відразу після пологів викладається на живіт матері для забезпечення контакту “шкіра до шкіри”. Такий контакт веде до заселення шкіри дитини необхідною флорою, забезпечує тепловий захист. Через декілька хвилин від народження дитина починає активно просуватися до грудей матері, з’являється смоктальний рефлекс. Це найбільш сприятливий час для першого годування. Важливо допомогти в цей момент правильно прикласти дитину до груді, забезпечити контакт матері та дитини “очі в очі”. При здійсненні такого контакту відбувається явище, яке в природі носить назву імпритінг – упізнавання особи як своєї матері. Це дуже важливо для налагодження контакту матері та дитини. Тому, навіть при проведенні операції кесарського розтину, слід піднести дитину до матері, забезпечити перше прикладання до грудей та контакт “очі в очі”. Оптимальний час для першого годування це перші 30 хвилин після пологів.