У Дніпропетровській області працює 582 сімейних лікаря

img

У Дніпропетровську відбулася відеоконференція за участі представників Міністерства охорони здоров’я та Головних управліннь охорони здоров’я Дніпропетровської, Львівської, Одеської, Харківської областей.

Під час заходу були обговоренні питання щодо роботи медичних закладів первинної медико-санітарної допомоги, прав населення на отримання якісної та доступної медичної допомоги, питання розвитку сімейної медицини тощо.

Відкрив відеоконференцію начальник відділу первинної медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Костянтин Надутий.

«У 2013 році приорітетним напрямком роботи Міністерства охорони здоров’я стане розвиток первинної медико-санітарної допомоги в Україні. Саме тому є вкрай важливим планування розвитку первинної ланки вже сьогодні. Створення оптимальних умов роботи медичних закладів, стабільне фінансування та кадрова забезпеченість висококваліфікованими спеціалістами – це запорука успіху», сказав начальник відділу первинної медичної допомоги МОЗ України Костянтин Надутий. Він відзначив досягнення Дніпропетровщини, яких вона досягла у цьому напрямку.

З докладом про розвиток первинної медико-санітарної допомоги у Дніпропетровській області виступила заступник начальника Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова.

«З метою наближення медичної допомоги до мешканців області на Дніпропетровщині активними темпами розвивається інфраструктура амбулаторій загальної практики-сімейної медицини. Для підвищення якості медичного обслуговування розпочато не тільки ремонти та реконструкцію приміщень амбулаторій, а й здійснюються заходи з розширення мережі медичних закладів. Так, три амбулаторії сімейної медицини Центру первинної медико-санітарної допомоги №4 розташовані в одному приміщені. За результатами обговорення з населенням Громадська платформа з питань медичної реформи виступила з пропозицією перенести одну з амбулаторій до нової будівлі, де наразі проводяться підготовчі роботи з реконструкції приміщення. Перенесення амбулаторії заплановано на кінець 2012 року початок 2013 року після закінчення робіт.

У області відкриваються амбулаторії у безпосередній близькості від місця проживання людей. Так у Кривому Розі для мешканців найбільшого району міста була відкрита амбулаторія сімейної медицини у житловому будинку, що максимально наблизило якісне медичне обслуговування до мешканців прилеглої території.

Вперше за багато років в області було виділено 27 млн грн на проведення ремонтних робіт у амбулаторіях та фельдшерських пунктах. Для підвищення зручності роботи лікарів на виїздах до пацієнтів закуповується новий автотранспорт.

В регіоні активно розвивається сімейна медицина. Тільки у 2011 було перекваліфіковано 169 медичних спеціалістів за фахом «загальна практика-сімейна медицина, а у цьому році перепідготовку вже проходять 242 лікаря. Наразі у області працює 582 сімейних лікаря.

Завдяки підвищенню статусу сімейного лікаря у Дніпропетровській державній медичній академії у 2012 році збільшився попит серед абітурієнтів на спеціальності, де готують сімейних лікарів.

Все це свідчить про те, що ми створили всі умови для розвитку сімейної медицини, для кваліфікованої перепідготовки кадрів та для підвищення якості медичних послуг», - сказала заступник начальника Головного управлінні охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова.

Серед учасників відеоконференції, які представляли Дніпропетровщину були присутні: заступник начальника Головного управлінні охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова, заступник начальника Головного управлінні охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Вікторія Михайлова, голова громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Лариса Бабіч, провідні медичні фахівці (сімейні лікарі, акушери-гінекологи, завідуючі та головні лікарі Центрів первинної медико-санітарної допомоги), представники Громадської платформи з питань медичної реформи та інших громадських організацій.