На Дніпропетровщині вперше в Україні в обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова реалізується комплексна програма «Лікарня без болю»

img

На Дніпропетровщині вперше в Україні в обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова реалізується комплексна програма «Лікарня без болю»У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова відбулась науково-практична конференція на тему «Сучасне знеболювання, лікування гострого болю та хронічних больових синдромів» за участі ізраїльських спеціалістів. Лікарня ім. І.І. Мечникова  була обрана місцем для проведення конференції, тому що саме тут з листопада 2011 рокувперше в Україні реалізується комплексна програма «Лікарня без болю».

У науково-практичній конференції «Сучасне знеболювання, лікування гострого болю та хронічних больових синдромів», що тривала протягом двох днів з 11 по 12 липня 2012 року в обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова взяли участь президент Українського Товариства лікування болю професор Юрій Кобеляцький, завідувач відділенням інтенсивної терапії по наданню невідкладної допомоги лікарні ім. І.І. Мечникова Олександр Машин, завідувач відділенням інтенсивної терапії політравми лікарні ім. І.І. Мечникова Ігор Йовенко та доктори з Ізраїлю – Аким Гейшин та Віктор Заєв.

На конференції обговорювались принципи післяопераційного знеболювання, сучасні аспекти діагностики і лікування фіброміаглії (симетричний м`язово-скелетний біль, що носить хронічний характер), питання психіатричної патології та хронічного болю тощо.

«Те, що ця науково-практична конференція проходить саме на Дніпропетровщині ще раз підтверджує той факт, що у нас працюють висококласні спеціалісти, які можуть зробити процес одужання пацієнтів швидким та безболісним. Вперше в Україні саме в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова в рамках програми «Лікарня без болю» впроваджені передові технології, завдяки яким надання медичної допомоги для населення області виходить на якісно новий рівень», - сказала начальник Головного управління охорони здоров`я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що під керівництвом губернатора Дніпропетровської області Олександра Вілкула обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова надається постійна підтримка, зокрема, закуповується сучасне обладнання, що значно підвищує якість лікування.

Реалізація програми «Лікарня без болю» проходить у співробітництві спеціалістів обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та науковців кафедри анестезії та інтенсивної терапії Дніпропетровської медичної академії. Мета програми –  під час перебування пацієнта у лікарні позбавити його болю, неприємних відчуттів та негативних емоцій, починаючи з маніпуляцій у діагностичному відділенні до проведення лікування у стаціонарних умовах. Завдяки такій програмі перебування пацієнта у лікарні стає комфортним, а одужання – швидким.

«Хворіти без болю – можливо. І першочергове завдання лікаря – зняти біль, дискомфорт, страх, а вже потім починати лікування пацієнтів. Коли людина не відчуває болю, процес одужання проходить набагато ефективніше. Програма «Лікарня без болю» розпочалася у листопаді 2011 року і за цей час вже кілька тисяч пацієнтів випробували нову методику на собі», - сказав головний лікар обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова Сергій Риженко.

Програма передбачає, що тепер пацієнт буде позбавлений больових відчуттів не тільки під час складних операцій, а й навіть при діагностиці: гастроскопії, колоноскопії чи при взятті пункції.

Починаючи з 2012 року під час маніпуляцій кожний пацієнт за бажанням може отримати дозоване введення передових та високоякісних анестезіологічних препаратів. Під діями цих препаратів пацієнт не відчуває болю. Такий підхід до лікування позитивно впливає на процес одужання пацієнта.