Модернізація медицини: Дніпропетровщина виходить вперед

img

Реформа охорони здоров’я від проектів на папері переходить в сферу практичної медицини. Дніпропетровщина стала першою областю України, яка вже продемонструвала позитивні результати на шляху до модернізації галузі, до підвищення якості надання медичних послуг.

Проект модернізації системи охорони здоров’я в Дніпропетровській області був розроблений минулого року. Його унікальність полягає в тому, що вперше такий документ був створений системно, за європейським зразком, з використанням кращих практик країн та із залученням консультантів міжнародної консалтингової компанії «Deloitte», які мають досвід успішних проектів у сфері охорони здоров’я.

В процесі модернізації усі медичні установи прой-шли інвентаризацію та були розмежовані на заклади первинної допомоги (амбулаторії), вторинної (стаціонари), третинної (високоспеціалізовані медичні заклади) та екстреної.

Тепер, якщо людина відчуває якісь нездорові симптоми, - вона звертається до сімейного лікаря загальної практики (первинний рівень), якщо симптоми небезпечні для життя — викликає службу екстреної допомоги. Далі — при необхідності — лікар, який надає первинну або екстрену допомогу, направляє пацієнта в лікарню до спеціаліста вузького профілю (вторинний рівень – центральні районні лікарні, міські лікарні), а в особливо складних випадках пацієнт може продовжити лікування у високоспеціалізованій клініці (третинний рівень – Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І.Мечникова). При цьому пацієнти, що страждають на складні захворювання, і які раніше перебували на обліку в різних диспансерах, продовжуватимуть лікування у вузькопрофільних фахівців.

Ще одна особливість модернізованої галузі — розмежування фінансування. Об’єкти первинної медичної допомоги (центри сімейної медицини, амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти) будуть фінансуватися за рахунок міських та районних бюджетів. Міські та районні лікарні, а також заклади екстреної медицини переведені на баланс області.
«Якщо раніше більша частина коштів йшла на утримання стаціонарів, а поліклініки фінансувалися за залишковим принципом, то після реформуванням ця ситуація зміниться докорінним чином.  Відтепер заклади кожного рівня будуть отримувати кошти безпосередньо. Відтак якість лікування суттєво покращиться» - зазначила заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена  Лугова.

Досвідом організації ліку-вального процесу за новим форматом поділилася головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Дніпропетровського району Людмила Побігай: «Загалом в мережі цього центру діє 19 амбулаторій і 13 фельдшерсько-акушерських пунктів. Пацієнтів обслуговують сімейні лікарі, крім того, кваліфіковану допомогу надають отоларинголог, стоматолог, хірург, невропатолог та офтальмолог».

Також в амбулаторіях центру діють денні стаціонари. Для тяжкохворих та літніх людей організовується стаціонар вдома під регулярним наглядом сімейного лікаря. Крім того, на базі Підгородненської амбулаторії минулого року розпочав роботу перший в Україні навчально-методичний центр підготовки сімейних лікарів. На даний час навчання вже пройшли 76 осіб.
Для заохочення сімейних лікарів районним бюджетом передбачено 2,3 млн. грн. За рахунок цих коштів зарплата сімейних лікарів підвищиться в середньому на 15%.
Допомогу вузькопрофільних спеціалістів пацієнти можуть отримати у Центральній районній лікарні Дніпропетровського району. Внаслідок перепрофілювання на базі цього медичного закладу було створено сучасний лікувальний центр з найновішим обладнанням та висококваліфікованим медперсоналом. Районна лікарня обслуговує 84,5 тисяч мешканців та цілодобово надає терапевтичну, хірургічну, отоларингологічну, акушерсько-гінекологічну, педіатричну допомогу. Також тут існують пологове, реанімаційне та травматологічне відділення. Пацієнт, потрапляючи до центральної районної лікарні, отримує повний спектр допомоги: від консультативно-діагностичної до цілодобового нагляду у стаціонарі.
Як медична установа нового рівня районна лікарня має всі умови для якісного лікування. Так, тут впроваджено телемедицину: за допомогою відеозв’язку лікарі можуть консультуватися з провідними фахівцями високоспеціалізованих медичних закладів. Таким чином, пацієнту не потрібно їхати до міста для отримання остаточного діагнозу. Також на території лікарні обладнано вертолітний майданчик для транспортування тяжкохворих пацієнтів. Хворі, які потребують цілодобового лікарського нагляду, госпіталізуються до лікарні транспортом амбулаторії чи «швидкої медичної допомоги».

Головний лікар Центральної районної лікарні Лариса Гардецька зазначила, що в результаті модернізації обсяг фінансування лікарні у 2012 році збільшився на 12%, а кошти, передбачені на медикаментозне забезпечення, зросли на 33,4%. Загалом на утримання закладу у 2012 році з обласного бюджету виділено 1 450,3 тис. грн.
Окрім того, для Дніпро-петровщини, як пілотного регіону, де впроваджується модернізація охорони здоров’я,  вперше передбачена грошова допомога з державного бюджету на придбання лікувально-діагностичного обладнання та транспорту для медичних закладів. В цілому область отримає 82 млн. грн., які підуть на закупівлю електрокардіографів, глюкометрів, автомобілів для надання екстреної допомоги.  

У районі суттєво поліпшилася ситуація з наданням екстреної допомоги. Уся мережа станцій «швидкої допомоги» тепер фінансується з обласного бюджету і обслуговує мешканців незалежно від місця їх проживання. Так, Дніпропетровський район тепер обслуговують не лише існуючі 7 підстанцій «швидкої допомоги», але й 8 підрозділів «швидкої», які розташовані у Дніпропетровську. Це дозволить зменшити час приїзду карети «швидкої» на виклик пацієнта.

В результаті модернізації галузі охорони здоров’я у Дніпропетровському районі не було закрито жодного медичного закладу. Натомість усі зусилля спрямовані на розширення можливостей, доступності та якості медичної допомоги, підвищення рівня медичного обслуговування населення. 

Медіа-центр з питань розвитку охорони здоров’я Дніпропетровської області