Олександр Вілкул: «У рамках реалізації національного президентського проекту «Нове життя» у Дніпропетровській області створюється два перинатальних центри: обласний у Дніпропетровську та міжрайонний у місті Кривий Ріг»

img

Губернатор Дніпропетровщини Олександра Вілкула провів засідання  регіонального комітету з економічних реформ з питань створення у Дніпропетровській області двох перинатальних центрів. Робота цих центрів забезпечить підвищення якості спеціалізованої медичної допомоги матерям та новонародженим.

«У рамках реалізації національного президентського проекту «Нове життя» у Дніпропетровській області створюється два перинатальних центри: обласний у Дніпропетровську та міжрайонний у місті Кривий Ріг. Задача регіональної влади забезпечити чіткій контроль за ходом та якістю робіт, адже мета цього проекту – підвищення якості медичних послуг під час «старту життя», - сказав Олександр Вілкул.

За статистикою, 5-7% дітей народжуються недоношеними. Такі малюки потребують не тільки кваліфікованої допомоги лікарів, а й спеціального медичного нагляду з використанням сучасного спеціалізованого обладнання.

Начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Гінзбург звітувала на нараді щодо ходу робіт по створенню цих медичних закладів.

«Під керівництвом губернатора в Дніпропетровській області впроваджуються сучасні медичні технології охорони материнства і дитинства. До акушерських відділень перинатальних центрів зі всієї області направлятимуть вагітних жінок з ускладненнями. У обласному та міжрайонному перинатальних центрах буде сконцентровано новітнє спеціалізоване обладнання та висококваліфіковані фахівці. Це дозволить збільшити ефективність заходів по збереженню здоров’я матерів і малюків та підвищить безпечність тяжких пологів», – наголосила Валентина Гінзбург.

Обласний перинатальний центр створюється на базі обласної дитячої лікарні та Дніпропетровського пологового будинку № 2. У складі цього центру передбачено функціонування акушерського стаціонару потужністю 4 тисячі пологів у рік, а також неонатального центру для немовлят і відділення інтенсивної терапії. Заплановано, що обласний перинатальний центр почне приймати пацієнтів у червні наступного року.

У міжрайонному перинатальному центрі, який створюється на базі Криворізького пологового будинку № 2, вже працюють три відділення (пологове, гінекологічне та патології вагітних), а також сучасна центральна стерилізаційна, кисневий пункт, харчовий блок та котельня. Наразі під керівництвом губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула триває друга черга будівництва міжрайонного перинатального центру – неонатальний блок. Наприкінці цього року заплановано відкриття  відділення патології та інтенсивної терапії новонароджених і клінічної лабораторії, які розташовані у неонатальному блоці.

Міжрайонний перинатальний центр, буде забезпечувати спеціалізованою медичною допомогою 850 тисяч жителів міста та п’яти прилеглих сільських районів: Широківського, Криворізького, Софіївського, Апостолівського та П’ятихатського.

Олександр Вілкул підкреслив важливість якісного проведення усіх необхідних робіт. «Молоді матері та діти – це майбутнє Дніпропетровщини, тому піклування про їхнє здоров’я – наш першочерговий обов’язок», - сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації.

Довідково:

Національний проект «Нове життя», який старував у 2011 році, здійснюється під патронатом Президента України Віктора Януковича. Мета проекту – забезпечення населення доступною висококваліфікованою медичною допомогою, створення комфортних умов для народження та виходжування дітей шляхом організації в Україні мережі перинатальних центрів.

Мета створення центрів – підвищення якості висококваліфікованої консультативно-діагностичної та лікувально-профілактичної допомоги жителям області шляхом концентрації в одному закладі акушерської, неонатологічної та педіатричної служб.

Перинатальний центр - це лікувально-профілактичний заклад, в якому надається допомога вагітній жінці під час виношування дитини та при пологах, а також створюються умови для післяродового супроводу породіллі та для лікування новонароджених. Таким чином перинатальний центр включає весь цикл, пов'язаний з очікуванням і народженням дитини. У завдання центру входить також консультації та лікування жінок, хворих на безпліддя.

У перинатальний центр у першу чергу, направляють жінок, які мають патології та жінок з групи високого ризику, коли очікуються ускладнення з народженням дитини, особливо, якщо необхідну допомогу неможливо надати в звичайному пологовому будинку.