НОВА РУБРИКА: 5 питань щодо медичної реформи

img

НОВА РУБРИКА: 5 питань щодо медичної реформиНа Дніпропетровщині набирає обертів модернізація системи охорони здоров’я. З цього приводу в читачів виникає багато важливих питань. На найбільш актуальні з них цього тижня нам відповідає заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Леонід Гінкота.

1. Реформа системи охорони здоров’я

-    Які цілі та задачі реформування системи охорони здоров’я в Дніпропетровській області?
Ціллю реформування медичної системи області є покращення здоров’я та забезпечення рівного доступу до медичних послуг всіх жителів Дніпропетровщини. Усі зміни в системі охорони здоров’я, передбачені реформою, направлені на підвищення якості та доступності медичної допомоги для жителів Дніпропетровської області.
Правову основу і керівництво до удосконалення системи охорони здоров’я на Дніпропетровщині надали закони «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» та «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги», які у липні підписав Президент України Віктор Янукович.

Цими законами передбачено створити оптимальну мережу закладів охорони здоров’я. Розвиток первинного рівня медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, що буде відпрацьований під час експерименту, спростить доступ населення до всіх видів медичної допомоги та забезпечить ефективне використання бюджетних та кадрових ресурсів.

2. Проходження реформи на Дніпропетровщині

- Яким чином проводиться реформування системи охорони здоров’я саме на Дніпропетровщині?

Щоб комплексно та ефективно провести всі зміни в медичній системі Дніпропетровщини, було розроблено регіональний проект «Модернізації системи охорони здоров’я». До розробки проекту залучили провідних фахівців у медичній сфері, представників науки, органи державної влади та місцевого самоврядування, а також консультантів світового рівня – консалтингову компанію «Делойт».
Для проведення ефективного реформування системи охорони здоров’я створено Керуючий комітет, групу експертів та робочу групу. 

Усі пропозиції з реформування розробляються робочою групою, після цього вони розглядаються й аналізуються експертами, а потім вже виносяться на розгляд Керуючого комітету. Жодні питання, жодна зміна не проходить без розгляду та подальшого затвердження Керуючим комітетом. Очолює керуючий комітет особисто голова обласної державної адміністрації Олександр Вілкул.

Такий підхід дозволить мінімізувати можливі ризики та ефективно провести реформування галузі.

3. Нова модель медицини

- Як буде проходити реорганізація мережі медичних закладів області?

До 2014 року заклади системи охорони здоров’я будуть розмежовані за видами медичної допомоги: первинна, вторинна третинна та екстрена.
Першочергово створюється  система закладів первинного рівня: центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) з мережею амбулаторій загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько-акушерських та медичних пунктів. На базі поліклінік, центральних районних лікарень та поліклінічних відділень міських лікарень Дніпропетровщини вже відкрито 53 Центри ПМСД.

Реорганізація мережі закладів охорони здоров‘я, що надають вторинну медичну допомогу,  передбачає поетапну структурну перебудову регіональної системи охорони здоров’я шляхом оптимізації мережі закладів охорони здоров’я. Наприклад, на базі поліклінік центральних міських лікарень та потужних самостійних поліклінік будуть створені консультаційно-діагностичні центри. Лікарні будуть спеціалізуватися за ступенем інтенсивності медичної допомоги - планового, інтенсивного та відновлювального лікування та медико-соціальної допомоги.

Третинну меддопомогу надаватимуть високоспеціалізовані медичні заклади обласного значення.
У рамках модернізації охорони здоров’я в Дніпропетровській області на початку 2012 року службу швидкої допомоги планується об’єднати в єдину системи екстреної медичної допомоги. В неї входитимуть Обласний центр екстреної медицини та медицини катастроф, а також сім територіальних обласних станцій швидкої меддопомоги, що розташовані по всій території області.

4. Зміни в фінансуванні

-  Які зміни у фінансуванні медичної системи області відбудуться внаслідок реформування?

Передусім видатки з бюджету будуть розмежовані за видами медичної допомоги. Так,  первинна медична допомога фінансуватиметься з місцевих бюджетів (районного чи міського), а вторинна (спеціалізована),  третинна (високоспеціалізована) та екстрена – з обласного.
Рівень фінансування первинної ланки, де будуть працювати сімейні лікарі, дільничні терапевти та педіатри, суттєво збільшиться.
 Крім того, реформа передбачає підвищення ефективності використання коштів. Зокрема, мова йде про те,  щоб гроші йшли на лікувальний процес, а не на утримання пустих приміщень.

5. Для медиків

- Чи можливі скорочення медичних працівників на Дніпропетровщині у зв’язку з реформуванням системи охорони здоров’я?

Дніпропетровській області потрібно понад 4 тисячі лікарів, тож про скорочення медичних працівників  і мова бути не може.
Крім того, Законом України для пілотних регіонів передбачено, що лікарі-спеціалісти реорганізованих закладів охорони здоров’я, які працевлаштовуються на посади лікарів загальної практики - сімейної медицини, проходять відповідну перепідготовку безоплатно та в першочерговому порядку. До видачі свідоцтва, що підтверджує проходження цієї спеціалізації, за такими лікарями зберігається кваліфікаційна категорія за попередньою спеціальністю та виплачується середня заробітна плата.

Кадрові питання дуже делікатні і всі вони будуть вирішуватися індивідуально. Тож, можлива лише зміна «амплуа» у частки лікарів - їм буде запропонована робота на інших робочих місцях або відповідна перепідготовка за іншою спеціальністю.

Автор: Екатерина Бажан