Нардепи готують закон "Про телемедицину" - Т.Бахтеєва

img
КИЇВ. 20 вересня. УНН. Народними депутатами вже підготовлений проект окремого Закону "Про телемедицину". Про це заявила народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, голова профільного комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва, передає кореспондент УНН.
Законодавче закріплення телемедицини, як одного з видів медичної допомоги, вимагає внесення змін як мінімум в 10 законів та підготовки окремого законопроекту.
"Удосконалення нормативної бази надзвичайно важливо для ефективного та якісного подальшого розвитку системи охорони здоров'я України, її належного реформування", - підкреслила парламентарій.
Народний депутат додала, що телемедицина дасть можливість надати висококваліфіковану допомогу фахівців провідних медичних центрів у віддалених районах та суттєво заощадити при цьому витрати пацієнтів.
"Сьогодні в нашій країні вкрай складна ситуація з організацією своєчасної, доступної якісної медичної допомоги за участю висококваліфікованих фахівців. Ця проблема має місце в багатьох містах, за винятком обласних центрів, однак особливо гостро вона стоїть у віддалених сільських населених пунктах. Багато жителів нашої країни, що проживають у віддаленій місцевості, змушені їхати за отриманням такої допомоги до столиці чи в інші великі міста. Тому розвиток такого сучасного напрямку медицини, як телемедицина, є особливо актуальним і важливим для України", - сказала Т.Бахтеєва.
Довідка. Термін "телемедицина" був введений R.Mark в 1974 році (за іншими даними, це зробив Thomas Bird у 1970 році). Він об'єднує безліч телекомунікаційних та інформаційних методів, що застосовуються в охороні здоров'я, а також їх різноманітні клінічні програми. ВООЗ у 1997 році ввела дещо ширше поняття - "медична телематика". Воно означає діяльність, послуги й системи, пов'язані з наданням медичної допомоги на відстані за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, спрямовані на сприяння розвитку охорони здоров'я, здійснення епідеміологічного нагляду та надання медичної допомоги, а також навчання, управління та проведення наукових досліджень у галузі медицини.